Kαλώς ορίσατε !

Η φιλοξενία κάποιου, είναι πράξη ιερή. Αλλά όπως έχει καθήκον ο οικοδεσπότης προς τον φιλοξενούμενο, έτσι έχει και ο φιλοξενούμενος προς τον οικοδεσπότη. Σε αυτήν την προσωπική σελίδα, σας ζητώ τρία πράγματα.

1) Δεν θα προσβάλει κανείς κανέναν. Το σχόλιο θα διαγραφεί αμέσως.
2) Υποστηρίξετε οτιδήποτε θέλετε, όσο ανατρεπτικό, ή ριζοσπαστικό είναι, αλλά με επιχειρήματα.

Σε αυτό τον χώρο, σκοπός μου είναι να ποτίσουμε το δέντρο της δημοκρατίας μας.
Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Αποκαλυπτικά της στρεβλής κατάστασης η οποία επικρατεί σήμερα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είναι τα ευρήματα που προκύπτουν από την ανάλυση των ισολογισμών 37 ΔΕΚΟ. Με τα συνολικά τους χρέη να ξεπερνούν κατά πολύ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, το οποίο σύμφωνα με την τρόικα θα φτάσει φέτος τα 18,5 δισ. ευρώ, εξακολουθούν να λειτουργούν απλώς και μόνο επειδή θα δανειστούν -κατά κανόνα με την εγγύηση του παραπαίοντος Δημοσίου- πάνω από 1,6 δισ. ευρώ φέτος.

Τα κεφάλαια αυτά, συν τις απαραίτητες κρατικές επιχορηγήσεις, θα «αιμοδοτήσουν» υψηλές μισθοδοσίες και άλλες παροχές. Σήμερα, υπολογίζεται ότι ο μέσος μεικτός μισθός στις ΔΕΚΟ ανέρχεται σε 3.000 ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι πίσω από αυτές τις απολαβές δεν κρύβονται και εργαζόμενοι με μέσες ονομαστικές μηνιαίες αποδοχές 900 ευρώ. Υπάρχουν, πάντως, και οργανισμοί με ετήσιο τζίρο της τάξης των... 750 ευρώ, που πληρώνουν συνολικούς μισθούς ύψους 2,7 εκατ. ευρώ!

Την ίδια ώρα, όμως, τα χρέη των ΔΕΚΟ έφτασαν τα 19,4 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα μισά από αυτά να προέρχονται από τον ΟΣΕ.
σκαι


Ελιά, Μύκονος


Η Ελιά είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Απέχει μόλις 8 χλμ. από τη χώρα της Μυκόνου και είναι ιδιαίτερα κοσμική. Έχει μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και μικρά οικογενειακά ξενοδοχεία και σίγουρα θα συναντήσεις πολλούς από τους «κοσμικούς» του νησιού. Ατέλειωτη χρυσαφένια αμμουδιά και πεντακάθαρα νερά, σε συνδυασμό με την άνεση της οργανωμένης παραλίας, θα σου χαρίσουν απίστευτες στιγμές χαλάρωσης.





Μύρτος, Κεφαλλονιά

Η πιο γνωστή παραλία του νησιού, δεν είναι τυχαίο που συγκαταλέγεται στις καλύτερες παραλίες όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά διεθνώς. Απέχει 30χλμ. από το Αργοστόλι και βρίσκεται σ’ ένα μικρό ορμίσκο του ομώνυμου κόλπου. Το πράσινο της περιοχής, η «άγρια» ομορφιά του, τα ολόλευκα βότσαλα και τα κρυστάλλινα νερά, είναι αυτά που τον κάνουν να σαρώνει τα διεθνή βραβεία και πρωταγωνιστεί σε πολλούς τουριστικούς οδηγούς. Είναι πλήρως οργανωμένη παραλία και αν ξεχαστείς εκεί θ’ απολαύσεις ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα.





Μπάλος, Κρήτη

Ο Μπάλος στην ουσία είναι μια λιμνοθάλασσα και βρίσκεται στο βορειοδυτικότερο σημείο της Κρήτης, στο ακρωτήρι Γραμβούσα, μόλις 56 χλμ. από τα Χανιά. Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται είτε με καραβάκι από τον Κίσσαμο είτε με αυτοκίνητο, αλλά από ένα πολύ κακό χωματόδρομο. Όλες οι αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου έχουν παγιδευτεί στα ρηχά, ζεστά νερά αυτής της παραλίας. Η λευκή άμμος απλώνεται σε όλο το μήκος της παραλίας, ενώ ωραίες ροζ αποχρώσεις προσδίδουν τα χιλιάδες κομμάτια από σπασμένα κοχύλια.





Ναυάγιο, Ζάκυνθος

Το Ναυάγιο είναι μια από τις πιο πολυφωτογραφημένες παραλίες στον κόσμο και περιγράφεται ως το καλύτερο αξιοθέατο του νησιού. Πήρε τ’ όνομα της από ένα ναυάγιο πλοίου που ξεβράστηκε στην παραλία το 1982. Η παραλία είναι προσιτή μόνο με καραβάκι, ενώ διαθέτει και μια πλατφόρμα, όπου μπορείς να δεις το ναυάγιο από ψηλά. Πέρα όμως από το καράβι «Παναγιώτης», η παραλία έχει πεντακάθαρα, καταπράσινα νερά που σε προκαλούν να βουτήξεις.



Ψιλή Άμμος, Σέριφος

Το 2003 ψηφίστηκε ως η καλύτερη παραλία της Ευρώπης. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού και είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες. Η ωραία της αμμουδιά και τα καθαρά ρηχά νερά της, αποτελούν συχνό προορισμό για πολλά σκάφη και θαλαμηγούς που επισκέπτονται το νησί. Δεν είναι οργανωμένη, αλλά το γραφικό της ταβερνάκι προσφέρει καλύτερους ουζομεζέδες.




Πλάκα, Νάξος

Η ήρεμη παραλία της Πλάκας απλώνεται δίπλα ακριβώς στην Αγία Άννα. Είναι μια ονειρική ακτή με πολύ ψιλή, χρυσή άμμο και καταγάλανα νερά. Ομπρέλες και ξαπλώστρες υπάρχουν μόνο σ’ ένα μικρό κομμάτι της, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της μοιάζει λες και δεν την έχει επισκεφτεί ποτέ κανείς. Τη συγκεκριμένη παραλία επιλέγουν και πολλοί επισκέπτες για γυμνισμό, όποτε δεν είναι και η πιο κατάλληλη για «οικογενειακά» μπάνια.




Κολυμπήθρες, Πάρος

Δύο λέξεις μόνο είναι αρκετές για να την χαρακτηρίσουν άγρια ομορφιά. Στα βορειοδυτικά της Πάρου βρίσκεται αυτό το μαγευτικό τοπίο που θα σε κάνει ν’ αναρωτηθείς αν όντως βρίσκεσαι σ’ ένα κυκλαδίτικο νησί. Οι περίεργοι σχηματισμοί των βράχων, χωρίς αιχμές, σχεδόν στρογγυλοί, δίνουν την αίσθηση ότι κάποιος φιλοτέχνησε αυτό το τοπίο. Αυτοί είναι που σχηματίζουν τις διαδοχικές παραλίες, κολυμπήθρες για όλα τα γούστα. Άλλες είναι για δύο, άλλες για τρείς κι άλλες για χίλιους δεκατρείς με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Διαλέγεις και παίρνεις




Αλυκή, Θάσος

Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα και πιο γραφικά σημεία της Ελλάδας. Δύο μικρές ολόλευκες παραλίες με καταπράσινα νερά σε περιμένουν. Το λατομείο που υπήρχε εκεί στην αρχαιότητα έχει αφήσει ακόμα τα ίχνη του, με τεράστιους όγκους πέτρας που βρίσκονται ακόμη και μέσα στο βυθό. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το πευκόφυτο τοπίο, συνιστούν την Αλυκή την πιο όμορφη παραλία της Θάσου.




Κόκκινη Παραλία, Σαντορίνη

Η εντυπωσιακότερη παραλία βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα του νησιού. Πήρε τ’ όνομα της από το κόκκινο χώμα του εδάφους και τα κόκκινα βότσαλά της. Μια υπέροχη ηφαιστειακή παλέτα χρωμάτων, άσπρο, κόκκινο και μαύρο ταιριάζουν απόλυτα με τα σκούρα μπλε νερά της. Δύο καντίνες, ελάχιστες ξαπλώστρες με ομπρέλες είναι τα συστατικά αυτής της παραλίας. Η πρόσβαση γίνεται με καραβάκι από το Ακρωτήρι αλλά και με αυτοκίνητο. Ετοιμάσου όμως για λίγο ποδαρόδρομο μιας και θ’ αφήσεις το αυτοκίνητο σου 200 μέτρα περίπου μακριά. Το θέαμα όμως μόλις φτάσεις θα σ’ αποζημιώσει.

Πηγή: otherside.gr
Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010
Κάνατε τα πάντα για να εξασφαλίσετε ότι αυτές οι διακοπές θα είναι οι πιο ανέμελες της ζωής σας, όμως όταν πρόκειται για παιδιά καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι και ψύχραιμοι. Στην περίπτωση που το παιδί καταπιεί αρκετή ποσότητα νερού ή χάσει τις αισθήσεις του, ξαπλώστε το στην άμμο και αναζητήστε το ναυαγοσώστη στην παραλία ή καλέστε άμεσα βοήθεια. Βάλτε το πρόσωπό σας κοντά στη μύτη του και προσπαθήστε να δείτε αν αναπνέει. Αν αναπνέει, γυρίστε το στο πλάι και περιμένετε να συνέλθει, εάν δεν αναπνέει, τότε βάλτε το ένα σας χέρι στο μέσο του στέρνου κάτω από τη νοητή γραμμή που σχηματίζουν οι θηλές και κάντε 30 μαλάξεις μετρώντας ως εξής:..
«και 1, και 2, και 3… και 30». Κάθε 30 μαλάξεις κάνετε δύο τεχνητές αναπνοές: Ανασηκώνετε το πιγούνι του, κλείνετε τη μύτη του και ανοίγετε το στόμα του. Εισπνέετε βαθιά και εκπνέετε στο στόμα του. Στη διάρκεια ενός λεπτού πρέπει να επαναλάβετε τρεις φορές αυτή τη διαδικασία. Σταματάτε μόνο αν το παιδί συνέλθει ή έρθει η βοήθεια. Τυλίξτε το παιδί με στεγνές πετσέτες για να προλάβετε την υποθερμία. Το νερό της θάλασσας είναι κρύο ακόμη και το καλοκαίρι και η εξάτμιση του νερού από το δέρμα του παιδιού θα ρίξει την θερμοκρασία του σώματος. Το παιδί που του έγινε έγκαιρα καρδιοαναπνευστική ανάνηψη έχει 5πλάσιες πιθανότητες να μην παρουσιάσει επιπλοκές ύστερα από έναν παρ’ ολίγο πνιγμό.
www.enimerwsi.com/

Έκρυψαν εισοδήματα 1,4 τρισ. δολαρίων

Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, οι Κινέζοι αποκρύπτουν από την εφορία πολλά περισσότερα από τους Έλληνες και του Ιταλούς φοροφυγάδες που υποτίθεται ότι κατέχουν και ευρωπαϊκή πρωτιά.

Σύμφωνα με έκθεση της Credit Suisse, το ποσό της φοροδιαφυγής των κινεζικών νοικοκυριών ανέρχεται στο κολοσσιαίο ποσό των 9,3 τρισ. γουάν (1,4 τρισ. δολάρια), με το 80% αυτών των χρημάτων (πάνω από 1 τρισ. δολάρια) να καταλήγει στις τσέπες των πλουσιότερων κατοίκων της Κίνας. 

Σημειώνεται ότι τα 1,4 τρισ. δολάρια αντιστοιχούν στο 30% του κινεζικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ενώ σύμφωνα με την έρευνα της Credit Suisse, το πραγματικό μέσο διαθέσιμο εισόδημα των αστικών νοικοκυριών της χώρας φθάνει στα 32.154 γουάν ετησίως. Είναι δηλαδή κατά 90% υψηλότερο από το επισήμως δηλούμενο!

Όσο υψηλότερα είναι τα εισοδήματα των νοικοκυριών τόσο μεγαλύτερες είναι και οι δυνατότητες φοροδιαφυγής που διαθέτουν. Έτσι το μέσο ετήσιο πραγματικό εισόδημα του 10% των πλουσιοτέρων κινεζικών νοικοκυριών φθάνει στα 139.000 γουάν. Είναι δηλαδή υπερτριπλάσιο του ποσού που δηλώνεται στην Εφορία.

Το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας πολλαπλασιάζεται την ώρα που η «μαύρη οικονομία» προέρχεται από πολλές πηγές, που φθάνουν ψηλά στην κομματική και κυβερνητική πυραμίδα. Από γαμήλια δώρα σε κυβερνητικούς και κομματικούς αξιωματούχους, από έκτακτα εισοδήματα που προκύπτουν από μεταβιβάσεις γης, από «γρηγορόσημα», από αποζημιώσεις κρατικών μονοπωλίων, όπως το μονοπώλιο καπνού.

Εν τω μεταξύ, τα ευρήματα της έρευνας εξηγούν την υψηλή ζήτηση για πολυτελή καταναλωτικά προϊόντα στην Κίνα. 

Η εταιρεία Gucci διατηρεί κατάστημα στην πόλη Σιζιατσουάνγκ της επαρχίας Χεμπέι, όπου πωλεί εμπορεύματα αξίας άνω των 4.000 δολαρίων, σε τιμές δηλαδή διπλάσιες από το μέσο ετήσιο εισόδημα των κατοίκων της πόλης. 

Οι πωλήσεις της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ΒΜW αυξήθηκαν κατά 82% τον περασμένο μήνα στην Κίνα σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2008 και έφθασαν στα 13.872 αυτοκίνητα. 

Εξηγούν επίσης τις υποθέσεις διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων που αποκαλύπτονται κατά καιρούς- προσφάτως η «Λαϊκή Ημερησία» έγραφε για την 20ετή κάθειρξη στην οποία καταδικάστηκε πρώην κομματικός αξιωματούχος σε ορυχείο της Βόρειας Κίνας, ο οποίος είχε αγοράσει 35 ακίνητα στο Πεκίνο με 305 εκατ. γουάν τα οποία είχε υπεξαιρέσει.


These charts show how much Europeans pay on average for their fuel at filling stations in EU member states.
They are valid for week 17 of this year, so they do not reflect the prices of today.
Between brackets are the prices without all taxes and duties.



If you require weekly updated Diesel or gasoline prices, subscribe.
Historical Price Data? Please inquire.

A barrel of crude oil is traded at $76.12 (USD), at 13:00, Aug. 13, 2010 CET.
Historical Oil Prices

UNLEADED

Average amount in euro per one liter of Unleaded or EUROSUPER 95.

Effective: week 17, 2010

SUPER UNLEADED

Average amount in euro per one liter of Super Unleaded or SUPERPLUS 98.

Effective: week 17, 2010


Austria€ 1.22 (€ 0.53)
Belgium€ 1.46 (€ 0.60)
Bulgaria€ 1.04 (€ 0.52)
Cyprus€ 1.04 (€ 0.59)
Czech Republic€ 1.27 (€ 0.56)
Denmark€ 1.48 (€ 0.61)
Estonia€ 1.14 (€ 0.53)
Finland€ 1.46 (€ 0.59)
France€ 1.37 (€ 0.54)
Germany€ 1.42 (€ 0.54)
Greece€ 1.52 (€ 0.58)
Hungary€ 1.24 (€ 0.55)
Ireland€ 1.32 (€ 0.53)
Italy€ 1.39 (€ 0.60)
Latvia€ 1.12 (€ 0.55)
Lithuania€ 1.21 (€ 0.57)
Luxembourg€ 1.19 (€ 0.58)
Malta€ 1.22 (€ 0.60)
Netherlands€ 1.53 (€ 0.56)
Poland€ 1.17 (€ 0.54)
Portugal€ 1.40 (€ 0.59)
Romania€ 1.07 (€ 0.54)
Slovakia€ 1.28 (€ 0.56)
Slovenia€ 1.22 (€ 0.54)
Spain€ 1.18 (€ 0.58)
Sweden€ 1.37 (€ 0.52)
United Kingdom€ 1.41 (€ 0.53)
Austria€ 1.28 (€ 0.59)
Belgium€ 1.54 (€ 0.64)
Bulgaria€ 1.12 (€ 0.56)
Cyprus€ 1.08 (€ 0.63)
Czech Republic€ 1.32 (€ 0.62)
Denmark€ 1.53 (€ 0.66)
Estonia€ 1.20 (€ 0.59)
Finland€ 1.50 (€ 0.62)
France€ 1.45 (€ 0.60)
Germany€ 1.50 (€ 0.58)
Greece€ 1.56 (€ 0.63)
Hungary€ 1.28 (€ 0.61)
Ireland€ 1.39 (€ 0.58)
Italy€ 1.43 (€ 0.66)
Latvia€ 1.18 (€ 0.63)
Lithuania€ 1.27 (€ 0.63)
Luxembourg€ 1.23 (€ 0.62)
Malta€ - (€ -)
Netherlands€ 1.62 (€ 0.61)
Poland€ 1.25 (€ 0.61)
Portugal€ 1.46 (€ 0.67)
Romania€ 1.11 (€ 0.61)
Slovakia€ 1.33 (€ 0.62)
Slovenia€ 1.26 (€ 0.61)
Spain€ 1.22 (€ 0.66)
Sweden€ 1.41 (€ 0.58)
United Kingdom€ 1.49 (€ 0.60)








DIESEL

Average amount in euro per one liter of Diesel.


Effective: week 17, 2010 

LPG

Average amount in euro per one liter of LPG.


Effective: week 17, 2010 


Austria€ 1.13 (€ 0.56)
Belgium€ 1.19 (€ 0.61)
Bulgaria€ 1.00 (€ 0.52)
Cyprus€ 0.98 (€ 0.59)
Czech Republic€ 1.22 (€ 0.59)
Denmark€ 1.25 (€ 0.61)
Estonia€ 1.12 (€ 0.54)
Finland€ 1.17 (€ 0.63)
France€ 1.17 (€ 0.55)
Germany€ 1.22 (€ 0.56)
Greece€ 1.31 (€ 0.66)
Hungary€ 1.17 (€ 0.57)
Ireland€ 1.23 (€ 0.55)
Italy€ 1.25 (€ 0.62)
Latvia€ 1.09 (€ 0.57)
Lithuania€ 1.03 (€ 0.58)
Luxembourg€ 1.00 (€ 0.56)
Malta€ 1.04 (€ 0.53)
Netherlands€ 1.22 (€ 0.55)
Poland€ 1.09 (€ 0.57)
Portugal€ 1.17 (€ 0.61)
Romania€ 1.02 (€ 0.56)
Slovakia€ 1.13 (€ 0.58)
Slovenia€ 1.16 (€ 0.55)
Spain€ 1.10 (€ 0.60)
Sweden€ 1.27 (€ 0.57)
United Kingdom€ 1.44 (€ 0.55)
Belgium€ 0.57 (€ 0.47)
Bulgaria€ 0.52 (€ 0.46)
Czech Republic€ 0.57 (€ 0.39)
Estonia€ 0.63 (€ 0.46)
France€ 0.72 (€ 0.54)
Germany€ 0.62 (€ 0.43)
Hungary€ 0.64 (€ 0.42)
Italy€ 0.66 (€ 0.43)
Latvia€ 0.54 (€ 0.32)
Lithuania€ 0.57 (€ 0.30)
Luxembourg€ 0.53 (€ 0.45)
Netherlands€ 0.70 (€ 0.49)
Poland€ 0.53 (€ 0.32)
Portugal€ 0.69 (€ 0.52)
Romania€ 0.46 (€ 0.32)
Slovakia€ 0.48 (€ 0.40)
Slovenia€ 0.67 (€ 0.48)
Spain€ 0.62 (€ 0.50)
United Kingdom€ 0.75 (€ 0.55)

http://www.energy.eu/#prices






Φόρους 7,5 δισ. ευρώ και περικοπές δαπανών 2,5 δισ. ευρώ στα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και σε λειτουργικά έξοδα ( οδοιπορικά, χαρτικά, θέρμανση, υπερωρίες) προγραμματίζει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2011.
Παράλληλα στο υπουργείο Οικονομικών προωθούν την σύσταση ειδικού Σώματος ελεγκτών που θα διενεργεί εξoνυχιστικούς ελέγχους στους φορολογούμενους και στις επιχειρήσεις. 
Οι ελεγκτές, οι οποίοι από τον Σεπτέμβριο θα κατανεμηθούν σε ελεγκτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, θα λειτουργούν παράλληλα με το ΣΔΟΕ το οποίο θα αναλαμβάνει τις ειδικές αποστολές.
Η σύσταση του νέου σώματος εντάσσεται στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και ακολουθεί τις προτάσεις που έχει διατυπώσει σε τεχνικό επίπεδο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για την απελευθέρωση στελεχιακού δυναμικού που θα ασχολείται με τους φορολογικούς ελέγχους και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών. 
Η «πίτα» των ληξιπρόθρεσμων χρεών ξεπερνά τα 32 δις. ευρώ και στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν ότι μπορούν για να εισπράξουν έστω και το παραμικρό κομμάτι από αυτές τις οφειλές. 
Στο τετράμηνο που ακολουθεί το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να δώσει ιδιαίτερο βάρος στα έσοδα προκειμένου να περιορισθεί η «τρύπα» στα κρατικά ταμεία, που αποτελέσε ένα από τα σημεία στο οποίο στάθηκε ιδιίατερα το ελεγκτικό κλιμάκιο της τρόικας. 
Το θέμα των εσόδων πρόκειται να τεθεί στις συναντήσεις που θα έχει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τους συνεργάτες του για τον σχεδιασμό του νέου προϋπολογισμού. 
Οι συσκέψεις για τη νέα οικονομική πολιτική , η οποία ως ένα βαθμό είναι προκαθορισμένη από το Μνημόνιο θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τον δεκαπενταύγουστο και η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει ένα «πρώτο ταμείο» αναφορικά με την απόδοση που θα έχει ο ΦΠΑ και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης το 2011.
Σύμφωνα με ανώτερους υπηρεσιακούς παράγοντες , οι φόροι που υπολογίζονται σε 7,5 δις. ευρώ μαζί με τις εξοικονομήσεις δαπανών θα αποτελέσουν τα βασικά «εργαλεία» που θα χρησιμοποιήσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για να μειώσει το έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ το 2011 από 8,1% φέτος. 
Για να μειωθεί δηλαδή το έλλειμμα κατά μισή μονάδα το 2011 σύμφωνα με το Μνημόνιο απαιτούνται νέα μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ που φθάνουν στο 4,3% του ΑΕΠ. 
Κεντρική θέση στο νέο προϋπολογισμό έχει το κομμάτι της αύξησης των τιμών στα ακίνητα που δημιουργεί σωρεία αυξήσεων σε συναφείς τομείς ( όπως συμβολαιογραφικά έξοδα ) και φόρους ( Φόρος ακίνητης Περιουσίας) και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ. 
Με το τελευταίο ετοιμάζονται μετατάξεις για το 30% των προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή 11% στον υψηλό 23%, με στόχο να εισπραχθούν άλλα 1 δισ. ευρώ επιπλέον.
Όπως αποκάλυψε το bankingews.gr το μέτρο δεν αποκλείεται να εφαρμοσθεί νωρίτερα και δη από τον Οκτώβριο και όχι από τον Ιανουάριο του 2011 όπςω προβλέπει το Μνημόνιο προκεμένου να τονωθούν οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ που πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. 
Το νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά θα αισθανθούν για τα καλά οι καταναλωτές οι οποίοι δεν έχουν προλάβει ακόμη να συνέλθουν από τις προηγούμενες αυξήσεις .
Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών το επόμενο έτος τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων θα είναι σημαντικά μικρότερα. 
Τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν λιγότερους φόρους συνεπεία των μειώσεων στους μισθούς, τα δώρα και τα επιδόματα.
Οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν ακόμα λιγότερα στη εφορία το 2011, από ό,τι το τρέχον έτος. Η κερδοφορία τους έχει συρρικνωθεί με αποτέλεσμα αρκετές εξ αυτών να μην καταβάλουν και την έκτακτη - μόνιμη εισφορά. 
Σημειώνεται ότι τα πιστωτικά ιδρύματα που πληρώνουν το μεγαλύτερο τμήμα της έκτακτης εισφοράς αναμένεται το τρέχον έτος να παρουσιάσουν μικρά κέρδη ακόμα και ζημίες.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο τα έσοδα του προϋπολογισμού θα αυξηθούν κατά 500 εκατ. ευρώ από την αύξηση των αντικειμενικών από την 1/1/2011. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το ποσό των 500 εκατ. ευρώ ίσως είναι υπερβολικό και εκτιμούν ότι οι αγοραπωλησίες ακινήτων το επόμενο έτος θα παραμείνουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα με το τρέχον έτος. Ωστόσο, σημειώνουν ότι εφόσον ανοίξουν οι κάνουλες των τραπεζών και δοθούν στεγαστικά δάνεια, ίσως το ποσό αυτό να εισέλθει στα κρατικά ταμεία.
Σημειώνεται ότι η προεργασία για την αύξηση των τιμών έχει ξεκινήσει με την καταγραφή των εμπορικών τιμών, ενώ το σχέδιο προβλέπει αυξήσεις δύο «ταχυτήτων». 
Οι αυξήσεις θα είναι χαμηλότερες ή και μηδενικές, κυρίως στις λεγόμενες ακριβές περιοχές που οι αντικειμενικές έχουν πλησιάσει τις εμπορικές. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα γίνουν στην περιοχές που τα τελευταία χρόνια έχουν συντελεστεί σημαντικά έργα υποδομής.
Μπορεί τα έσοδα από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών να μην φθάσουν τα 500 εκατ. ευρώ ωστόσο η αναπροσαρμογή τους δημιουργεί ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Συγκεκριμένα θα συμπαρασύρει τον νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται σε φορολογούμενους που κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ αλλά και τους φόρους μεταβίβασης κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. 
Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών θα κάνουν ακριβότερη και την πρώτη κατοικία η οποία σήμερα είναι αφορολόγητη έως του ποσού των 200.000 ευρώ για τον άγαμο και των 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Επίσης, με την αύξηση των αντικειμενικών αυξάνονται και τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα, η παράσταση του δικηγόρου, η εγγραφή δικαιωμάτων στο υποθηκοφυλακείο.
Ποσό ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ ευελπιστεί να εισπράξει το Δημόσιο από τα νέα τεκμήρια διαβίωσης. Σύμφωνα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο τα νέα τεκμήρια απειλούν τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και πισίνες. Το οικονομικό επιτελείο μετά τις τελευταίες αλλαγές φιλοδοξεί να πιάσει όσους δηλώνουν εισοδήματα φτώχειας, ωστόσο, κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία ή έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού. 
Επίσης, έσοδα ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ προβλέπονται από το ειδικό τέλος για τους ημιυπαίθριους χώρους και τη ρύθμιση για την είσπραξη των προστίμων που έχουν επιβληθεί στα αυθαίρετα. Σημαντικά έσοδα ύψους 700 εκατ. ευρώ θα έχει το Δημόσιο από τις άδειες που θα δώσει για τα τυχερά παιχνίδια.
Αναλυτικότερα το «πακέτο» μέτρων του προϋπολογισμού του 2011 θα περιλαμβάνει:
• Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων προκειμένου να φθάσουν τις αγοραίες τιμές. Εξέλιξη που θα προκαλέσει σωρεία νέων ανατιμήσεων όπως σε μια σειρά από υπηρεσίες, στα τιμολόγια της ΔΕΗ μέσω του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, τα έξοδα δικηγόρου, συμβολαιογράφου και υποθηκοφύλακα, μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιά, φόρο εισοδήματος κ.λπ. Η αύξηση των τιμών στα ακίνητα δεν αποκλείεται να έρθει και νωρίτερα . Στο Μνημόνιο πάντως καταγράφονται έσοδα 400 εκατ. ευρώ το 2011 και 200 εκατ. ευρώ το 2012.
• Μετατάξεις για το 30% περίπου των αγαθών και των υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή 11% στον υψηλό 23%, με στόχο την άντληση 1 δισ. ευρώ επιπλέον. Εξέλιξη η οποία θα πυροδοτήσει νέο κύμα αυξήσεων στην αγορά με ότι αυτό σημαίνει για τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται σήμερα τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, φυσικό αέριο, νερό, εισιτήρια, επισκευές παλαιών κατοικιών κ.ά. 
• Επιβολή φόρων στα αυθαίρετα κτίσματα με σκοπό μαζί με το τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων να εισπραχθούν έσοδα 1,3 δις. ευρώ.
• Πρόσθετους φόρους 400 εκατ. ευρώ από τους φορολογούμενους που θα μπλεχτούν στα «γρανάζια» των τεκμηρίων διαβίωσης.
• Σε ισχύ θα βρίσκεται και το 2011 η έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις με τα επιπλέον έσοδα να φθάνουν τα 600 εκατ.ευρώ.
• Φόρους 500 εκατ. ευρώ από τις νέες άδειες τυχερών παιγνίων
• Τα 150 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τα έσοδα από την φορολόγηση των ακριβών αυτοκινήτων.
• Νέες περικοπές 1 δις. ευρώ στα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τονίζει ότι για να πέσει το έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ θα πρέπει να γίνουν δραστικές περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο τα τελευταία χρόνια κινείται σε επίπεδα της τάξης των 9 - 10 δισ. ευρώ. «Είναι αδύνατο να συντάξουμε προϋπολογισμό με μειωμένο έλλειμμα αν διατηρηθεί το ΠΔΕ σε τέτοια ύψη, επιμένουν οι παραδοσιακοί συντάκτες του προϋπολογισμού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
• Νέες περικοπές ύψους 300 εκατ. ευρώ στις λειτουργικές δαπάνες ( οδοιπορικά, χαρτικά, θέρμανση, υπερωρίες κλπ.)

Μ. Χριστοδούλου

Διαγωνισμός emallers.com

Οι επισκέψεις μας

Free Hit Counter

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοιραστείτε το...


Bookmark and Share

Εφημερίδες

Αρχειοθήκη ιστολογίου