Kαλώς ορίσατε !

Η φιλοξενία κάποιου, είναι πράξη ιερή. Αλλά όπως έχει καθήκον ο οικοδεσπότης προς τον φιλοξενούμενο, έτσι έχει και ο φιλοξενούμενος προς τον οικοδεσπότη. Σε αυτήν την προσωπική σελίδα, σας ζητώ τρία πράγματα.

1) Δεν θα προσβάλει κανείς κανέναν. Το σχόλιο θα διαγραφεί αμέσως.
2) Υποστηρίξετε οτιδήποτε θέλετε, όσο ανατρεπτικό, ή ριζοσπαστικό είναι, αλλά με επιχειρήματα.

Σε αυτό τον χώρο, σκοπός μου είναι να ποτίσουμε το δέντρο της δημοκρατίας μας.
Σάββατο 5 Ιουνίου 2010




Όλες οι εφημερίδες χτυπάνε Άκη μετά από τόσα χρόνια που ο κόσμος είχε μυριστεί και φώναζε για το που πάει η δουλειά. Ξαφνικά το ΠΑΣΟΚ χτυπάει τον Άκη για να προκαλέσει τον κόσμο και να τον διαγράψει(δικαιολογημένα).
πηγη τροκτικο












Η μια είναι βίλα 550 τ.μ. στην Κηφισιά με τη θερμαινόμενη πισίνα αξίας 1,5 εκατ. ευρώ ενώ το άλλο είναι ένα σπίτι στην Σύρο θα έλεγε κανείς παλάτι αξίας περίπου 2 εκατ. ευρώ με πισίνα και απίστευτη θέα.

Αυτά ανήκουν στον...Γιάννο Παπαντωνίου






ΑΠΟ ΤΟ "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010



Οι ανησυχίες για την κατάσταση της Ουγγρικής οικονομίας σε συνδυασμό με τις φήμες για απώλειες από παράγωγα στη μεγάλη Γαλλική τράπεζα Societe Generale, πυροδοτούν νέο κύμα ρευστοποιήσεων οδηγώντας το ευρώ στα 1,2055 δολάρια (χαμηλό 1,2038 δολ) και στα ύψη τα CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας στις 800 μ.β. στην Ελλάδα. Ωστόσο, εκπρόσωπος της SG ανέφερε ότι εάν είχε η τράπεζα κάτι να πει, θα το είχε ήδη πει. Η Ουγγρική κυβέρνηση πάντως αναφέρει ότι οι φήμες περί χρεοκοπίας της χώρας δεν ευσταθούν και ότι δεν θα οδηγηθεί σε νέα μέτρα. Ωστόσο, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι "μαγείρεψε" τα στατιστικά στοιχεία για την πορεία της πραγματικής οικονομίας, ενώ είπε ψέματα και για την πορεία του χρέους. Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Κεντρική Ευρώπη και τη Βαλτική, Christoph Rosenberg θα επισκεφθεί την Ουγγαρία όπου θα έχει ανεπίσημες συνομιλίες με τη νέα Ουγγρική κυβέρνηση, όπου εκτιμάται ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος.
Το ΧΑ και οι τράπεζες λόγω αυτής της συγκυρίας καταγράφουν αξιόλογες απώλειες καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών για την χώρα και τα ελλείμματα της δεν έχουν μετριασθεί. Οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες είναι σχετικά λελογισμένες όμως και δεν παρατηρούνται ακραίες κινήσεις. Οι τραπεζικές απώλειες φθάνουν έως το 4% περίπου. Οι ξένοι επενδυτές απέχουν από το ΧΑ.
Πηγές στο Λονδίνο τονίζουν ότι αυτή την περίοδο δεν αξιολογούνται οι αποτιμήσεις στην Ελλάδα αλλά το ρίσκο χώρας και οι ανησυχίες για πιθανή αναδιάρθρωση χρέους.
Συγκεκριμένα τονίζουν ότι ακόμη και η σχέση P/BV δεν είναι ρεαλιστική καθώς τα κεφάλαια των τραπεζών δεν είναι σαφές αν περιλαμβάνουν το κίνδυνο αναδιάρθρωσης.
Οι ξένοι δεν ακουμπούν αυτή την περίοδο ελληνικό ρίσκο είναι το μήνυμα τους.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ για την ανεργία και τις νέες θέσεις εργασίας διαμόρφωσαν τάση ωστόσο παρ΄ ότι θετικά δεν επέδρασαν στο ΧΑ.

Στην Ελλάδα ρόλο κλειδί για την μετέπειτα τάση θα διαδραματίσει η Εθνική καθώς ο τίλος λειτουργεί καταλυτικά στην τάση του ΧΑ. Αν δηλαδή διασπάσει κρίσιμα σημεία ή όχι.
Και ενώ όλο το ενδιαφέρον είναι επικεντρωμένο στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη προβληματίζει το γεγονός ότι τα spreads των χωρών της νότιας Ευρώπης αυξάνονται.
Το spread μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας στις 161 μονάδες βάσης επίπεδα από το 1997.
Το spread μεταξύ Ισπανίας και Γερμανίας στις 189 μονάδες βάσης επίπεδα από το 1999.
Είναι ξεκάθαρο ότι τα spreads αυξάνονται λόγω των ανησυχιών για τα ελλείμματα.
Στην Ελλάδα τα spreads βρίκονται στις 545 μονάδες βάσης ενώ εκ νέου κινούνται και τα CDS.
Είναι χαρακτηριστικό να τονιστεί ότι τα CDS αυξήθηκαν στην Ελλάδα στις 800 μονάδες βάσης, στην Ποερτογαλία 380 μ.β. Ισπανία 300 μ.β. και Ιταλία 270 μονάδες βάσης.
Το ευρώ κινείται στα 1,2060 δολαρίων με χαμηλό ημέρας 1,2038 δολάρια.
Υπάρχουν πολλά option σε αυτά τα επίπεδα και προφανώς κρίνεται η τύχη του ΧΑ.

bankingnews.gr






ΚΑΙ Ο ΚΟΥΡΗΣ ΠΑΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΟ "ΤΗΛΕΦΩΣ"!

ΑΘΩΏΣΤΕ ΤΟΝ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ "ΑΔΙΚΑ"

Σε προχωρημένες συζητήσεις για την απόκτηση του 75% του "Τηλεφώς" , βρίσκεται ο Γιώργος Κουρής, αναφέρουν οι πληροφορίες. Λέγεται πως οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία σύμφωνα
με τον paron.gr.
Και καθόμαστε και σκεφτόμαστε αν υπάρχει δικαιοσύνη σε αυτό τον τόπο κ.Τέντε. Ο άνθρωπος εμπλέκεται σε μεγάλο σκάνδαλο εικονικών τιμολογίων και αντί να ασκηθεί δίωξη σε αυτόν ή τους ελεγκτές(δεν γίνεται να έχουν δίκιο και οι δύο πλευρές) επιτρέπουν να σέρνεται μια υπόθεση επί 7 ολόκληρα χρόνια!
Αν ήταν κάποιος άλλος θα τον είχε ξετινάξει όλο το σύστημα σας. Έχει αυτοκτονήσει ένας εφοριακός που εμπλέκεται στην υπόθεση και ΔΕΝ κλήθηκε να καταθέσει από τον Β.Ιωαννίδη.

Δεν την θέλουμε την δικαιοσύνη σας που είναι μέρος του σάπιου συστήματος. Ο εφοριακός που έφυγε από την ζωή έπρεπε να είχε κληθεί εδώ και χρόνια και αν ο εισαγγελέας έβλεπε κάποιο πρόβλημα να τον έστελνε σε κάποιον ψυχολόγο ή ψυχίατρο.

Αντ'αυτού όμως χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή χωρίς να ξέρει κανείς το γιατί αλλά με μοναδικό μέχρι τώρα στοιχείο ότι ο άνθρωπος εμπλεκόταν σε ένα σκάνδαλο που η δικαιοσύνη ακόμα διερευνά με το πάσο της.

ΤΟ ΚΡΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΣΑΣ. Για όλες τις κωλυσιεργίες σας υπάρχει και θεία δικαιοσύνη.

Αν ο Κουρής είναι αθώος να μας το πείτε να το μάθουμε και να τον κάνουμε ήρωα. Υπάρχει κατάθεση του που ο ίδιος ομολογεί την εικονικότητα των τιμολογίων και μετά αναιρεί (την κατάθεση).
Απλά για να ξέρει ο κόσμος πως δικάζεται και από ποια συστήματα.
Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Η παράνοια του κράτους, για μια ακόμα φορά ξεπροβάλλει, σαν μια ανίκητη δύναμη, που ξεπερνά τη λογική, με το θέμα της ανέγερσης και λειτουργίας του νέου αστυνομικού μεγάρου στη Λάρισα, που ολοκληρώνεται. Όλα καλά λοιπόν, εκτός από τη λειτουργία του κυλικείου- εστιατορίου. Το μέγαρο διαθέτει χωριστό κυλικείο και χωριστό εστιατόριο, πλήρως εξοπλισμένα με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας για τη σίτιση όχι μόνο των μελών του προσωπικού, που θα εργάζονται εκεί καθημερινά, αλλά και των κρατουμένων, στα μεγάλης χωρητικότητας κρατητήρια, που διαθέτει.
Η νομοθεσία δεν επιτρέπει να αναλάβουν ιδιώτες, με διαγωνισμό φυσικά, το κυλικείο και το εστιατόριο, αλλά μόνο υπηρετούντες ένστολοι αστυνομικοί! Δηλαδή, αστυνομικοί που υποτίθεται προσλήφθηκαν για να εξυπηρετούν τις επιχειρησιακές ανάγκες των αστυνομικών υπηρεσιών, να εκτελούν καθήκοντα καφετζή.

Η Ένωση Αστυνομικών πριν μερικούς μήνες με έγγραφό της ενημέρωνε την πολιτική ηγεσία και το αρχηγείο της ΕΛΑΣ για το νέο μέγαρο σημειώνοντας: «...Έχει προβλεφτεί και κατασκευάζεται ένα κυλικείο με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα, για την καλύτερη, ανθρώπινη και αξιοπρεπή εξυπηρέτηση των αστυνομικών και του κοινού. Σε όλα τα κυλικεία των αστυνομικών υπηρεσιών υπηρετούν αστυνομικοί. Πολλές φορές οι εκάστοτε ηγεσίες μας ανέφεραν, ότι είναι απαράδεκτη η εικόνα, να βλέπεις αστυφύλακα σχολής που τον εκπαιδεύει το κράτος για να αντιμετωπίσει το έγκλημα, να σερβίρει καφέδες και αναψυκτικά.
Ας γίνει η αρχή από τη Λάρισα και στο σύγχρονο αυτό μέγαρο, το κυλικείο να παραχωρηθεί μετά από διαγωνισμό σε ιδιώτη, με όρους που θα είναι προς το συμφέρον του οργανισμού και των εργαζομένων. Ένας επαγγελματίας ιδιώτης, θα μπορεί να εξυπηρετεί και όλες τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται από την υπηρεσία στους χώρους εκδηλώσεων (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εστιατόριο, αίθουσα συσκέψεων). Προτείνουμε δε, εάν είναι εφικτό, ο ιδιώτης να αναλάβει και τη σίτιση των κρατουμένων, που θα κρατούνται σε όλα τα αστυνομικά καταστήματα της Λάρισας.
Κύριε υπουργέ, στη σύγχρονη αστυνομία, που πρώτος απ' όλους εσείς, αλλά και όλοι εμείς πρεσβεύουμε να δημιουργήσουμε, δεν χωρούν σερβιτόροι αστυνομικοί».
Η απάντηση ήρθε τον περασμένο μήνα και βέβαια ήταν αρνητική με το επιχείρημα ότι δεν το επιτρέπει το νομικό πλαίσιο. Επανήλθε πρόσφατα η ΕΑΛ και τονίζει:
«Δυστυχώς το αρχηγείο μας, ενεργώντας με το γνωστό στερεότυπο τρόπο μας απάντησε, μετά από τρεις μήνες παρακαλώ, ότι το αίτημά μας δεν μπορεί να γίνει δεκτό λόγου του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, πράγμα βέβαια που το γνωρίζαμε.
http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=19407&pid=7&CategoryID=7


Το μνημόνιο της συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με το οποίο η Ελλάδα δεσμεύθηκε για τις πολιτικές που θα εφαρμόσει καθ΄ όλη τη διάρκεια του προγράμματος στήριξης συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που έφερ η κυβέρνηση στη Βουλή. Πρόκειται για ιστορικό ντοκουμέντο που θα καθορίσει την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια..

I.Πρόσφατες Εξελίξεις
1.Η οικονομική ύφεση εντάθηκε το 2010. Το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε κατά 2% το 2009 και οι δείκτες υποδεικνύουν ότι η οικονομική δραστηριότητα θα αποδυναμωθεί περαιτέρω το 2010. Μετά τις εκλογές στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, η συνειδητοποίηση ότι το αποτέλεσμα για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος για το 2008 και το 2009 ήταν σημαντικά χειρότερο από αυτό που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση οδήγησε σε απώλεια εμπιστοσύνης, σε αύξηση του κόστους χρηματοδότησης και μείωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
2.Η κρίση αποκάλυψε την αδύναμη δημοσιονομική κατάσταση. Το έλλειμμα του 5,1 % του ΑΕΠ το 2007, στην κορυφή του οικονομικού κύκλου, φανερώνει ότι η Ελλάδα εισήλθε στην ύφεση με μεγάλο δημόσιο έλλειμμα. Λόγω της υιοθέτησης αδύναμων πολιτικών εσόδων και χαλαρής φορολογικής διαχείρισης, ιδιαίτερα την περίοδο πριν τις εκλογές του 2009 και έχοντας ως πρόσθετο παράγοντα την ύφεση, τα έσοδα μειώθηκαν αισθητά. Οι δαπάνες, εντωμεταξύ, αυξήθηκαν σημαντικά, ιδιαίτερα για μισθούς και επιδόματα, ενδεικτικό της χαλαρής πειθαρχίας, παρακολούθησης και ελέγχου των δαπανών, γεγονός που επίσης οδήγησε σε νέες εκπρόθεσμες οφειλές. Το έλλειμμα εκτινάχθηκε στο εκτιμώμενο13.6 % του ΑΕΠ ενώ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε σε πάνω από 115% του ΑΕΠ το 2009. Οι ανεπάρκειες στην παρακολούθηση και στον έλεγχο καθυστέρησαν την εφαρμογή διορθωτικών δημοσιονομικών πολιτικών.
3.Το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει επηρεαστεί αρνητικά. Η επιδεινούμενη δημοσιονομική κατάσταση συνοδεύτηκε από υποβαθμίσεις των κυβερνητικών ομολόγων από τους οίκους αξιολόγησης και οι επενδυτές άρχισαν να υπαναχωρούν από τα ελληνικά ομόλογα, πιέζοντας έτσι τις αποδόσεις τους. Επιπλέον, τα βαθιά μακροοικονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα σε συνδυασμό με την αναπόφευκτα μεσοπρόθεσμα έντονη δημοσιονομική προσαρμογή είναι πιθανό να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα για κάποιο διάστημα. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων επηρεάζει αρνητικά το τραπεζικό σύστημα. Τα επισφαλή δάνεια αυξάνονται ενώ το κόστος δανεισμού στη διατραπεζική αγορά έχει αυξηθεί πιέζοντας την κερδοφορία των τραπεζών.
4.Παρόλη την ύφεση, το εξωτερικό έλλειμμα μειώνεται μόνο οριακά. Ο πληθωρισμός και το εγχώριο κόστος έχουν αυξηθεί περισσότερο απ’ ότι στους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωζώνη την τελευταία δεκαετία και η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με απώλεια ανταγωνιστικότητας. Ως αποτέλεσμα, το εξωτερικό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο τέλος του 2009 εξακολουθούσε να είναι πάνω από 11% του ΑΕΠ και η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση να υπερβαίνει το αρνητικό 83% του ΑΕΠ. Το σύνολο των δαπανών για τόκους για το εξωτερικό χρέος αυξήθηκε σε πάνω από 5% του ΑΕΠ, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστεί ένα πλεόνασμα στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών για να οδηγηθεί το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε μία πιο βιώσιμη κατάσταση. Αυτό απαιτεί την ενίσχυση των οικονομικών πολιτικών και της ανταγωνιστικότητας ώστε να μπουν τα θεμέλια για ένα μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα βασίζεται περισσότερο στις επενδύσεις και τις εξαγωγές.
II.Βασικοι Στοχοι και Προοπτικες
5.Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι η διόρθωση των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Χωρίς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής και οικονομικής κατάστασης, το κόστος χρηματοδότησης της οικονομίας είναι αναπόφευκτο ότι θα παραμείνει υψηλό αν όχι να αυξηθεί περαιτέρω. Οι δημοσιονομικές και εξωτερικές ανισορροπίες πρέπει να διορθωθούν. Η ταυτόχρονη αντιμετώπιση των δύο αυτών προβλημάτων αποτελεί μία πρόκληση η οποία απαιτεί ριζικό επαναπροσανατολισμό της οικονομίας. Η ανάπτυξη δεν είναι πιθανό να είναι δυναμική άμεσα μετά την εφαρμογή των αρχικών διορθωτικών δημοσιονομικών μέτρων, αλλά με την εφαρμογή μίας χρηματοπιστωτικής πολιτικής για τη διατήρηση της ευρωστίας του τραπεζικού τομέα και δυναμικών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών πολιτικών, η οικονομία θα αναδυθεί από αυτή την εμπειρία σε καλύτερη κατάσταση από ότι σήμερα, με μεγαλύτερη ανάπτυξη και απασχόληση.

6.Η κυβέρνηση προβλέπει μία εκτεταμένη περίοδο προσαρμογής:
· Ο ρυθμός ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα περιοριστεί σημαντικά το 2010-2011, αλλά αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά στη συνέχεια. Το οικονομικό πρόγραμμα βασίζεται στην υπόθεση αρνητικής ανάπτυξης 4% το 2010 και 2 ½% το 2011. Ενώ η δημοσιονομική εξυγίανση θα επιβαρύνει αναπόφευκτα την οικονομική δραστηριότητα αρχικά, αναμένεται ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τα εμπροσθοβαρή δημοσιονομικά μέτρα και το ισχυρό μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα σε συνδυασμό με διεξοδικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για την επιστροφή σε θετική ανάπτυξη το 2012 και έπειτα.
· Ο πληθωρισμός πρέπει να μειωθεί σημαντικά κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει γρήγορα ανταγωνιστικότητα τιμών. Ο περιορισμός της εγχώριας ζήτησης, τόσο μέσω της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και μέσω προσπαθειών για τη συγκράτηση των μισθών και των συντάξεων, καθώς και μέτρων για περιορισμού του κόστους στην οικονομία, θα είναι απαραίτητος για την ουσιαστική κάμψη του πληθωρισμού. Επιπλέον, ο περιορισμός ολιγοπωλιακών δομών θα είναι επίσης σημαντικός για τη μείωση των υψηλών περιθωρίων κέρδους σε ορισμένους κλάδους.
· Το εξωτερικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί σταδιακά στο μεσοπρόθεσμο διάστημα καθώς η εγχώρια ζήτηση και ο πληθωρισμός θα μειώνονται και η οικονομία θα ανταποκρίνεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση των εξαγωγών και τη μείωση της εξάρτησή της από τις εισαγωγές. Αυτή η διαδικασία είναι φυσικό να διαρκέσει για αρκετά χρόνια ενώ τα έξοδα για τους τόκους στο σημαντικό εξωτερικό χρέος θα ασκούν πίεση στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών για ένα διάστημα.
III.Οικονομικές Πολιτικές


7.Για την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος θα γίνει χρήση όλων των διαθέσιμων δημοσιονομικών, χρηματοπιστωτικών και διαρθρωτικών πολιτικών. Η οικονομία έχει ανάγκη από ένα ισχυρό και βιώσιμο πρόγραμμα προσαρμογής για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και τη στροφή του χρέους σε καθοδική πορεία στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, τη διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας:
· Η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να γίνει η ακρογωνιαία λίθος του προγράμματος. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να θέσει σε εφαρμογή ισχυρά μέτρα προσαρμογής, πέραν των όσων ανακοινώθηκαν το Μάρτιο αυτού του έτους, ύψους 11% του ΑΕΠ συνολικά έως το 2013, με πρόσθετα διορθωτικά μέτρα το 2014 για τη μείωση του ελλείμματος αρκετά κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Αυτή η μεγάλη προσαρμογή είναι αναγκαία για να τεθεί ο λόγος του χρέους προς ΑΕΠ σε καθοδική πορεία από το 2013 και έπειτα, η οποία θα διατηρηθεί μετά το πρόγραμμα μέσω της επίτευξης σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων (τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ) μέχρι το 2020. Για τη διατήρηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, η κυβέρνηση δεσμεύεται να ενδυναμώσει το πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής και τους θεσμούς που διέπουν τη δημοσιονομική διαχείριση.
· Η εισοδηματική πολιτική και η πολιτική κοινωνικής προστασίας πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή και την επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Η προσαρμογή των εισοδημάτων σε βιώσιμα επίπεδα είναι αναγκαία για τη στήριξη της δημοσιονομικής διόρθωσης και της μείωσης του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, καθώς και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κόστους και τιμών σε μόνιμη βάση. Τα προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να ενδυναμωθούν για να αντιμετωπίσουν υποβόσκουσες διαρθρωτικές ανισορροπίες που οφείλονται στη γήρανση του πληθυσμού, καθώς τα κόστη ασφαλιστικών παροχών στην Ελλάδα προβλέπεται να είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις τρέχουσες πολιτικές. Καθώς οι μεγαλύτερες υπερβάσεις ετησίως στον προϋπολογισμό προέρχονται συστηματικά από τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, οι μεταρρυθμίσεις για την περιφρούρηση της βιωσιμότητας του συστήματος δεν μπορούν πλέον να αναβληθούν.
· Οι πολιτικές στον χρηματοπιστωτικό τομέα πρέπει να διατηρήσουν τη σταθερότητα. Ενώ στη παρούσα φάση, τα κεφαλαιακά αποθέματα στο τραπεζικό σύστημα είναι επαρκή, η εποπτεία των τραπεζών θα πρέπει να παρακολουθεί στενά τη ρευστότητα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανά τράπεζα. Η Τράπεζα της Ελλάδος και η κυβέρνηση θα ενισχύσουν και θα ξεκαθαρίσουν περαιτέρω τα κύρια στοιχεία του ελληνικού εποπτικού πλαισίου και του πλαισίου διαχείρισης χρηματοπιστωτικών κρίσεων ώστε να βοηθήσουν το τραπεζικό σύστημα στη διάρκεια αυτής της περιόδου χαμηλής ανάπτυξης.
· Οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα προάγουν την ικανότητα της οικονομίας να παράγει, να αποταμιεύει και να εξάγει θα είναι κριτικής σημασίας για τη μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη. Η εξωστρέφεια της Ελλάδας υπολείπεται αυτής των εταίρων της στην Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα και για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ευελιξίας των αγορών προϊόντων και εργασίας, για τη δημιουργία ενός περισσότερο ανοιχτού και προσβάσιμου περιβάλλοντος για τους εγχώριους και τους ξένους επενδυτές και για τη μείωση της άμεσης συμμετοχής του δημοσίου στις εγχώριες βιομηχανίες.
8.Η κυβέρνηση δεσμεύεται σε δίκαιη κατανομή του κόστους προσαρμογής. Η δέσμευση για την προστασία των πιο ευάλωτων από τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης λαμβάνεται υπόψη στο σχεδιασμό των πολιτικών προσαρμογής. Στην εξυγίανση των δημοσιονομικών, μεγαλύτερη θα είναι η συνεισφορά από όσους δεν έχουν κατά παράδοση συμβάλλει με το μερίδιο που τους αναλογεί στη φορολογική επιβάρυνση. Όσον αφορά τη μείωση σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο, οι χαμηλόμισθοι έχουν προστατευτεί:
· Μειώσεις στις συντάξεις: η απάλειψη της 13ης και της 14ης σύνταξης αντισταθμίζεται για όσους λαμβάνουν λιγότερο από €2500 μηνιαίως με την υιοθέτηση ενός νέου ενιαίου επιδόματος €800 ετησίως. Η μείωση βαραίνει περισσότερο όσους λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις.
· Μειώσεις στους μισθούς: Η πληρωμή του 13ου και 14ου μισθού θα απαλειφθεί για όλους τους εργαζομένους. Για την προστασία των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων, για όσους λαμβάνουν λιγότερο από €3000 μηνιαίως θα υιοθετηθεί ένα ενιαίο επίδομα €1000 ετησίως ανά εργαζόμενο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω μείωσης επιδομάτων για τους υψηλόμισθους.
Επιπλέον, οι ελάχιστες συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα δε θα περικοπούν και τα πιο ευάλωτα στρώματα θα αποζημιωθούν από τις πιθανές αρνητικές συνέπειες των πολιτικών. Για την επίτευξη πνεύματος συναίνεσης στις πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης, η κυβέρνηση θα καλέσει εκπροσώπους επιχειρήσεων και εργαζομένων να υπογράψουν ένα κοινωνικό συμβόλαιο για όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Τα παραπάνω προωθούνται στο πνεύμα της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, της αντιμετώπισης της φτώχειας και της προστασίας της απασχόλησης.
?
A.Δημοσιονομικές Πολιτικές
9.Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη εφαρμογής μιας πολυετούς εμπροσθοβαρούς προσπάθειας προσαρμογής, δοθέντων των πολύ υψηλών και διαρκώς διογκούμενων λόγων χρέους και δημοσιονομικού ελλείμματος. Θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην αγορά καθώς και για την εμπέδωση εμπιστοσύνης στους πιστωτές ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει τον έλεγχο της δυναμικής του χρέους της. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι οι πολιτικές για την αποκατάσταση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των τιμών, οι οποίες, στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης, πρέπει να βασιστούν σε μείωση του εγχωρίου κόστους και των τιμών, βραχυπρόθεσμα θα επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τα έσοδα της κυβέρνησης και τη δυναμική του χρέους. Ως εκ τούτου, η προσπάθεια πρέπει να λάβει χώρα σε μια περίοδο συρρικνωμένης οικονομικής δραστηριότητας, φυσικά επακόλουθης επιβράδυνσης των εσόδων και συγκυριακά υψηλών δαπανών. Ωστόσο, αποτελεί αδήριτη ανάγκη να δρομολογηθούν οι κατάλληλες δημοσιονομικές πολιτικές και η οικονομία να εισέλθει σε μια σταθερή πορεία μελλοντικής ανάπτυξης. Είναι σαφές ότι ο δημόσιος τομέας έχει καταστεί υπερβολικά μεγάλος και πολυδάπανος και πρέπει να γίνει μικρότερος, πιο αποτελεσματικός και ευέλικτος και να προσανατολιστεί στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
?
10.Η δημοσιονομική στρατηγική έχει ως κεντρικό άξονα την τοποθέτηση του λόγου δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ σε πτωτική τροχιά από το 2013 και μετά καθώς και τη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης αισθητά κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2014. Προκειμένου να αποφευχθεί το αίσθημα κόπωσης λόγω των μεταρρυθμίσεων και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς, η στρατηγική της κυβέρνησης όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή είναι έντονα εμπροσθοβαρής. Όλα τα δημοσιονομικά μέτρα για το υπόλοιπο του 2010 και έως το 2012 έχουν προσδιοριστεί, και τα περισσότερα εξ αυτών θα ληφθούν εντός των προσεχών εβδομάδων. Δημοσιονομικά μέτρα για το 2013 έχουν επίσης προσδιοριστεί, με ένα μικρό υπόλοιπο το οποίο πρέπει να προσδιοριστεί σε επόμενους ελέγχους.




11.Ένα πολύ καλό ξεκίνημα έχει ήδη γίνει, με το έλλειμμα του πρώτου τριμήνου του 2010 να περιορίζεται σημαντικά. Όσο για το υπόλοιπο του 2010, επιπλέον μέτρα θα εφαρμοστούν πέρα από εκείνα που αναφέρονται στην Απόφαση και Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 16ης Φεβρουαρίου 2010 καθώς και εκείνων που ανακοινώθηκαν το Μάρτιο του 2010 (Πίνακας 1). Τα τρία σημαντικότερα άμεσα μέτρα είναι η άμεση μείωση του λογαριασμού μισθοδοσίας του δημοσίου τομέα και των δαπανών για πληρωμές συντάξεων, καθώς και η περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ και κάποιων συγκεκριμένων ειδικών φόρων κατανάλωσης (μέτρα που συνδυασμένα με άλλα, αποδίδουν περαιτέρω εξοικονόμηση της τάξεως του 2½% του ΑΕΠ, ήδη από το 2010). Αυτό θα εξασφαλίσει ότι, παρά την ύφεση, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα περιοριστεί από περίπου 13,6 % του ΑΕΠ το 2009 σε 8,1 % του ΑΕΠ το 2010. Αυτές οι άμεσες, πολύ σημαντικές προσπάθειες καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αναφορικά με την αντιμετώπιση της πρόσφατης επιδείνωσης της ψυχολογίας της αγοράς και των μεγάλων δημοσιονομικών προκλήσεων και θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των δυσμενών κυκλικών εξελίξεων στα έσοδα αλλά και στην υποστήριξη ενδεχομένως αυξημένων κονδυλίων για την πληρωμή επιδομάτων ανεργίας. Αυτά τα μέτρα λαμβάνονται επιπλέον εκείνων που έχουν ήδη ληφθεί, τα οποία περιλαμβάνουν την πρώτη δόση της μείωσης των μισθολογικών δαπανών της κυβέρνησης και των δαπανών επιλεγμένων παροχών κοινωνικής ασφάλισης (με παράλληλη διασφάλιση των ελαχίστων ορίων), τη σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών σε όλα τα υπουργεία, σημαντικά μέτρα που εξασφαλίζουν μόνιμα έσοδα, τους ειδικούς φόρους επί εξαιρετικά κερδοφόρων επιχειρήσεων και επί της ιδιοκτησίας μεγάλης ακίνητης περιουσίας, καθώς και επί των αγαθών πολυτελείας. Επομένως, η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης είναι αταλάντευτη και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δίκαιη κατανομή των βαρών.
?
12.Για το 2011 και μετά έχουν προσδιοριστεί επιπλέον μέτρα αύξησης των εσόδων και μείωσης των δαπανών προκειμένου να εξασφαλιστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Μαζί με την επίπτωση στο σύνολο του έτους των εμπροσθοβαρών μέτρων που παίρνονται στα μέσα του 2010, αυτά θα καλύπτουν τις ανάγκες προσαρμογής για το 2011 και προβλέπεται να ανέλθουν σε 4% του ΑΕΠ. Τα μέτρα προσαρμογής το 2012 θα συνεχιστούν ανερχόμενα σε 2 ½ % του ΑΕΠ ενώ το 2013 αναμένεται ότι θα είναι 2% του ΑΕΠ. Με δεδομένη την αναμενόμενη υποχώρηση του ΑΕΠ, το ονομαστικό έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 7½% το 2011, με ενδεχομένως πιο σημαντικές ονομαστικές μειώσεις στα επόμενα χρόνια καθώς θα ξεκινάει η οικονομική ανάπτυξη.
?
· Οι δαπάνες θα μειωθούν κατά ένα ισοδύναμο γύρω στο 7% του ΑΕΠ μέχρι το 2013. Από την υιοθέτηση του ευρώ, η Ελλάδα έχει αυξήσει τις δαπάνες χωρίς τόκους κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένων των μισθολογικών δαπανών, της κατανάλωσης του δημοσίου και των κοινωνικού χαρακτήρα μεταβιβαστικών πληρωμών, δημιουργώντας ένα πολύ μεγάλος βάρος για το κράτος. Αυτό πρέπει να αντιστραφεί. Ως εκ τούτου, οι δαπάνες από μισθούς και επιδόματα θα πρέπει να περιοριστούν δεδομένου ότι αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού και στη συνέχεια οι μισθοί και οι συντάξεις να παγώσουν σε ονομαστικούς όρους κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Η κυβέρνηση έχει επίσης προγραμματίσει και άλλες μειώσεις δημοσίων δαπανών, μεταξύ άλλων μέσω της πρόθεσης αντικατάστασης μόνο του 20% των συνταξιοδοτουμένων δημοσίων υπαλλήλων και μέσω της ενοποίησης των δήμων και τοπικών συμβουλίων. Είναι ζωτικής σημασίας το βάρος της προσαρμογής στο σκέλος των δαπανών να είναι κατανεμημένο σε πολλά προγράμματα, ώστε ακόμη και οι επενδυτικές δαπάνες να πρέπει να εξορθολογιστούν και να στραφούν σε μια πιο εντατική και αποτελεσματική χρήση των πόρων των κοινοτικών διαρθρωτικών ταμείων και του ταμείου συνοχής, στο βαθμό που είναι εφικτό. Ανεξάρτητες αξιολογήσεις θα ξεκινήσουν και θα πραγματοποιούνται από διεθνούς φήμης εμπειρογνώμονες της δημόσιας διοίκησης και των υφιστάμενων κοινωνικών προγραμμάτων προκειμένου να εντοπιστούν οι κατάλληλες δράσεις για την ορθολογική οργάνωση της δημόσιας διοίκησης και η ορθότερη στόχευση των κοινωνικών προγραμμάτων έτσι ώστε οι πόροι να διοχετεύονται στις πλέον ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
· Τα έσοδα θα αυξηθούν κατά περίπου 4% του ΑΕΠ έως το 2013. Έσοδα που προέρχονται από πολίτες υψηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων θα περιλαμβάνουν την αύξηση (μέσω των κριτηρίων διαβίωσης) της φορολογίας των ελευθέρων επαγγελματιών, την αύξηση της φορολογίας των ειδών πολυτελείας, και (προσωρινά) πρόσθετους φόρους σε εξαιρετικά κερδοφόρες εταιρείες και υψηλής αξίας ακίνητα, όπως και άλλα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής που περιλαμβάνονται στην προσφάτως εγκριθείσα φορολογική μεταρρύθμιση. Άλλες αυξήσεις των εσόδων θα περιλαμβάνουν τη διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ, την αύξηση των συντελεστών και την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε κατηγορίες όπου η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης και όπου η αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι χαμηλή. Πράσινοι φόροι και φόροι «υπέρ της υγείας» (όπως φόρος στην κατανάλωση του αλκοόλ και των τσιγάρων) θα διαδραματίσουν επίσης κάποιο ρόλο στην προσπάθεια για την αύξηση των εσόδων.
?
13.Εκτός από αυτά τα άμεσα δημοσιονομικά μέτρα για τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση έχει επίσης δρομολογήσει μια σειρά σημαντικών διαρθρωτικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτές θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ελέγχου επί των εσόδων και των δαπανών:
?
· Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση: Το σημερινό συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και θα περιέλθει σε αδυναμία πληρωμών εάν δεν ληφθούν υπεύθυνα μέτρα προκειμένου να τεθεί σε μια υγιή βάση. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια μεταρρύθμιση η οποία θα πρέπει να εγκριθεί πριν από τα τέλη Ιουνίου 2010. Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα εκπονήσει μια μελέτη προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι παράμετροι του νέου συστήματος διασφαλίζουν μακροπρόθεσμη αναλογιστική ισορροπία. Τα υπάρχοντα ασφαλιστικά ταμεία θα συγχωνευθούν σε τρία. Η μεταρρύθμιση θα εισάγει ένα νέο σύστημα το οποίο θα βασίζεται στην ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ εισφορών και παροχών, με ενιαίους κανόνες που θα ισχύουν κατ’ αναλογία σε όλους τους σημερινούς και μελλοντικούς εργαζόμενους. Η κανονική ηλικία συνταξιοδότησης θα οριστεί στα 65 έτη, αυξανόμενη παράλληλα με το προσδόκιμο ζωής. Οι παροχές θα πρέπει να τιμαριθμοποιούνται. Η μεταρρύθμιση επίσης θα περιορίσει την πρόωρη συνταξιοδότηση, ακόμα και για τους ασφαλισμένους προ του 1993, και θα περιορίσει τον κατάλογο των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Το νέο σύστημα θα προβλέπει επίσης μια σύνταξη κοινωνικού χαρακτήρα με εισοδηματικά κριτήρια για όλους τους πολίτες που βρίσκονται πάνω από την κανονική ηλικία συνταξιοδότησης, ώστε να παρέχεται ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας, συμβατό με τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.
· Μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας: Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει σύστημα διπλογραφικού λογιστικού ελέγχου των χρήσεων σε νοσοκομεία, την περιοδική δημοσίευση των ελεγμένων ισολογισμών, καθώς και βελτιώσεις στους μηχανισμούς τιμολόγησης και κοστολόγησης. Η κυβέρνηση προγραμματίζει επίσης να διαχωρίσει τον κλάδο υγείας από τον κλάδο συνταξιοδότησης, να συγχωνεύσει τα κονδύλια για την απλοποίηση του υπερβολικά κατακερματισμένου συστήματος, καθώς και να συγκεντρώσει όλες τις σχετικές με την υγεία δραστηριότητες υπό την αρμοδιότητα ενός μόνο υπουργείου.
· Φορολογική μεταρρύθμιση. Η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει ένα φορολογικό πλαίσιο που περιλαμβάνει σημαντικά στοιχεία προκειμένου να καταστεί το φορολογικό σύστημα πιο αποτελεσματικό και δίκαιο. Το σύστημα φορολογίας εισοδήματος έχει γίνει πιο προοδευτικό. Οι απαλλαγές και μειώσεις έχουν μειωθεί προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έχουν εισαχθεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που περιλαμβάνουν την υιοθέτηση αυστηρότερων υποχρεώσεων για την έκδοση αποδείξεων για τον ΦΠΑ, την καθιέρωση τεκμηρίων διαβίωσης, και την εισαγωγή της τεκμηρίων φορολογίας. Η Κυβέρνηση θα αναθεωρήσει περαιτέρω το φορολογικό σύστημα προκειμένου να απλοποιηθεί και να αυξηθεί η αποδοτικότητά του.
· Φορολογική Διοίκηση: Βελτιώσεις στη φορολογική διοίκηση ήδη εφαρμόζονται ενώ τεχνική βοήθεια έχει ήδη ληφθεί από το ΔΝΤ. Βραχυπρόθεσμα, η στρατηγική της κυβέρνησης θα επικεντρωθεί στην εξασφάλιση των εσόδων από τους φορολογούμενους με τα μεγαλύτερα εισοδήματα, στην αποτελεσματικότερη και αυστηρότερη εφαρμογή του νόμου, τον έλεγχο των ατόμων με υψηλό πλούτο καθώς και των αυτοαπασχολούμενων (όπου ο κίνδυνος φοροδιαφυγής είναι μεγαλύτερος), τη δίωξη των μεγαλύτερων παραβατών, την ενίσχυση της δήλωσης και πληρωμής του ΦΠΑ, καθώς και τη συλλογή του μεγαλύτερου ποσού των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών. Μεσοπρόθεσμα, η Κυβέρνηση θα σχεδιάσει ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε βασικούς τομείς συμμόρφωσης και διοίκησης στο φορολογικό σύστημα που περιλαμβάνουν: δημιουργία και τήρηση ενός συνεκτικού πλαισίου διαχείρισης κινδύνου στη συμμόρφωση (ειδικότερα, προετοιμασία μιας στρατηγικής συμμόρφωσης για το 2012), ανάπτυξη των υποδομών παροχής υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους προκειμένου να υποστηριχθούν οι προσπάθειες βελτίωσης της συμμόρφωσης, ουσιαστική βελτίωση των ενεργειών επιβολής του νόμου, ειδικά στα επίπεδα του ελέγχου, μέσω της χρήσης μεθόδων βασισμένων στην ιεράρχηση των κινδύνων και δημιουργία υποδομών κεντρικού στρατηγικού σχεδιασμού και διαχείρισης της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης.
· Διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και δημοσιονομικό πλαίσιο. Στην τεχνική βοήθεια από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και των μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων του προϋπολογισμού θα υπάρξει αναδιάταξη προτεραιοτήτων προκειμένου για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Στο πλαίσιο αυτό: το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων για τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, η Κυβέρνηση θα εισάγει τυποποιημένες διαδικασίες ελέγχου για όλους τους δημόσιους φορείς με στόχο την αποτροπή της επανεμφάνισης χρεών, θα εξασφαλιστεί ότι όλοι οι προϋπολογισμοί για τη γενική κυβέρνηση θα ετοιμάζονται με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα δημοσιονομικής στρατηγικής και ότι θα κατατίθενται πριν από την έναρξη του δημοσιονομικού έτους, θα εισαχθεί μια προσέγγιση «από πάνω προς τα κάτω» στην κατάρτιση των προϋπολογισμών, οι οποίοι θα προβλέπουν ανώτατα όρια δαπανών, επαρκές αποθεματικό κινδύνου και μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δαπανών για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, θα απαιτείται η σύνταξη συμπληρωματικού προϋπολογισμού για κάθε ενδεχόμενη υπέρβαση πέρα των προβλεπόμενων, θα τροποποιηθεί ο νόμος του 1995 για τη διαχείριση του προϋπολογισμού προκειμένου να ισχύσουν τα παραπάνω. Η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τις ομάδες του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρέχουν τεχνική βοήθεια προκειμένου να εφαρμόσει τις συστάσεις που έχει ήδη γίνει και να υπάρξουν περαιτέρω βελτιώσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας μιας ανεξάρτητης αρχής παρακολούθησης των δημοσιονομικών που θα εντάσσεται στο Κοινοβούλιο.
· Πλαίσιο Διαχείρισης Χρέους: Η Κυβέρνηση θα επικαιροποιήσει τη στρατηγική και τα εργαλεία διαχείρισης του χρέους προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα πλαίσιο επαρκούς διαχείρισης του κινδύνου. Προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και η επικοινωνία, η Κυβέρνηση σχεδιάζει να επανεξετάσει το πλαίσιο λειτουργίας καθώς και το πλαίσιο διαχείρισης κινδύνου που αφορά στη διαχείριση του χρέους με σκοπό την διασφάλιση της διαφάνειας και της ικανότητας πρόβλεψης στις ενέργειες μας. Η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει τεχνική βοήθεια στον τομέα αυτό από το ΔΝΤ.
· Παροχή πληροφοριών για τα μεγέθη του δημοσίου τομέα συμπεριλαμβανομένων και στατιστικών θεμάτων: Με την έναρξη της θητείας της τον Οκτώβριο του 2009, η νέα κυβέρνηση αμέσως ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2008 ήταν μεγαλύτερο από αυτό που είχε υποβληθεί και έπρεπε να επαναϋπολογιστεί. Σε στενή συνεργασία με τη Eurostat για την επεξεργασία και δημοσιοποίηση των στοιχείων, η Κυβέρνηση έχει ήδη λάβει διορθωτικά μέτρα για να αποτραπεί η επανεμφάνιση παρόμοιων προβλημάτων και έχει σχεδιάσει από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα σχέδιο δράσης για να αντιμετωπίσει τα εκκρεμή ζητήματα σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία. Σε αυτά τα μέτρα συμπεριλαμβάνεται η πλήρης ανεξαρτησία της Ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας, ενώ επαρκείς πόροι θα διατεθούν μέσα στα επόμενα χρόνια για τη βελτίωση των στατιστικών συστημάτων και για την αναζήτηση εγχώριας τεχνικής βοήθειας ώστε να υπάρξει ταχεία πρόοδος. Για αυτό το λόγο, τα μέτρα στο κοινό Σχέδιο Δράσης για τα στατιστικά στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εφαρμοστούν πλήρως. Στο μέλλον, οι Ελληνικές αρχές εγγυώνται ότι θα παρέχονται ακριβή δημοσιονομικά στοιχεία στο Ταμείο και τους Ευρωπαίους εταίρους. Επιπλέον, από τον Ιανουάριο του 2010, δημοσιεύονται έγκαιρες μηνιαίες εκθέσεις για τον προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης σε ταμειακή βάση. Το ΓΛΚ θα αρχίσει να δημοσιεύει μηνιαία στοιχεία για τις δαπάνες των οποίων οι πληρωμές εκκρεμούν, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερούμενων, από τον Ιούλιο του 2010. Επίσης θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την βελτίωση της συλλογής και επεξεργασίας των στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών (ESA), που απαιτείται με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ όπως και για τη συγκέντρωση λεπτομερών στοιχείων για την απασχόληση στη Γενική Κυβέρνηση. Λεπτομερείς πληροφορίες θα πρέπει να παρέχονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για τους λειτουργικούς λογαριασμούς και τους ισολογισμούς των κυριοτέρων δημοσίων επιχειρήσεων.
14.Το πρόγραμμα θα παρακολουθείται στενά και εφόσον χρειαστεί, θα λαμβάνονται μέτρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κινδύνους που προέρχονται από χαμηλότερα έσοδα, υψηλότερες κοινωνικές μεταβιβάσεις, περαιτέρω αρνητικές αναθεωρήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης, πρόσθετα δημοσιονομικά βάρη από το δημόσιο και το χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και υψηλότερες δαπάνες τόκων. Ωστόσο, αυτά είναι διαχειρίσιμα και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει κατάλληλες δράσεις για τη διατήρηση των στόχων του προγράμματος, μεταξύ άλλων μέσω της έκτακτης μείωσης δαπανών, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Ταυτόχρονα, υπάρχει και ενδεχόμενο για θετικότερες εξελίξεις. Οι προβλέψεις για το 2010-2011 βασίζονται σε επιφυλακτικές εκτιμήσεις για τα ληφθέντα μέτρα, καθώς μια θετική επίδραση στην εμπιστοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ και μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου της αγοράς, ενώ οι προσπάθειες διαχείρισης των εσόδων μπορεί να αποφέρουν περισσότερα έσοδα απ’ ό, τι έχει ήδη προβλεφθεί στο πρόγραμμα. Εάν ανακάμψει η εμπιστοσύνη και η αγορά στηρίξει την Ελλάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο ή η «ανταπόκριση της προσφοράς» στις μεταρρυθμίσεις είναι πιο δυναμική, τα οφέλη αυτά θα συμβάλλουν στη γρηγορότερη διόρθωση προς το επιθυμητό επίπεδο του ελλείμματος έτσι ώστε να επιτευχθεί ταχύτερα η επιστροφή σε τροχιά δημοσιονομικής βιωσιμότητας.
?
Β.Πολιτικές για τον χρηματοπιστωτικό τομέα
15.Παρά την παρούσα ισχυρή φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει προκλήσεις. Η κεφαλαιακή βάση του συστήματος ενισχύθηκε σημαντικά το 2009, αυξανόμενη από 24 δις ευρώ σε 33 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαιακών ενισχύσεων από το κράτος ύψους 3,8 δις ευρώ, κεφαλαιακών ενισχύσεων από τους μετόχους και παρακρατηθέντα κέρδη. Όλες οι τράπεζες ικανοποιούν το όριο κεφαλαιακής επάρκειας του 8% και η μέση κεφαλαιακή επάρκεια του συστήματος αυξήθηκε σε 11,7% στο τέλος του 2009. Παρόλα αυτά η δημοσιονομική κρίση και η αποδυνάμωση του οικονομικού περιβάλλοντος οδήγησαν σε αναστροφή του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης και σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία έφτασαν το 7,7% στο τέλος του 2009, ενώ η κερδοφορία μειώθηκε και μπορεί για φέτος να γίνει αρνητική.
16.Η άμεση πρόκληση για τις τράπεζες είναι η διαχείριση των δύσκολων τρεχουσών συνθηκών ρευστότητας. Στο γενικότερο πλαίσιο της αναταραχής που επηρεάζει τις αγορές χρέους της ελληνικής κυβέρνησης, οι ελληνικές τράπεζες έχασαν την πρόσβασή τους στη διατραπεζική αγορά για τη χρηματοδότηση των λειτουργιών τους από το τέλος του 2009. Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους στη διατραπεζική αγορά δεν ανανεώθηκαν, ή ανανεώθηκαν με υψηλό κόστος, ενώ παρατηρήθηκε και μια μετρίου μεγέθους εκροή καταθέσεων τους πρώτους μήνες του 2010, γεγονός που έθεσε τη ρευστότητα πολλών ελληνικών τραπεζών υπό πίεση. Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες βασίστηκαν όλο και περισσότερο στις πηγές αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος. Για να βοηθήσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν αυτές τις δύσκολες συνθήκες η κυβέρνηση παρέτεινε τη διάρκεια του πακέτου ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος από τις αρχές του 2009 (€28 δις, από τα οποία €11 δις είχαν χρησιμοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2009), με στόχο την παροχή ποσού ύψους 17 δις ευρώ σε επιπλέον ρευστότητα ενώ θέτει σε εφαρμογή και περαιτέρω επέκταση του πακέτου ενίσχυσης, υπό την επιφύλαξη της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εντός του υφιστάμενου πλαισίου του Ευρωσυστήματος, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μπορούν να παρέχουν στήριξη σε πιστωτικά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα ρευστότητας, αλλά παραμένουν φερέγγυα. Σε περίπτωση που δοθεί τέτοια στήριξη από την Τράπεζα της Ελλάδας, θα είναι πλήρως εγγυημένη από το Ελληνικό Δημόσιο κατά τρόπο που να συνάδει με τις σχετικές απαιτήσεις της ΕΚΤ και της ΕΕ.
17.Η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος θέτουν επίσης σε εφαρμογή ένα νέο δίκτυ ασφαλείας με στόχο τη διασφάλιση ενός υγιούς επιπέδου κεφαλαίου για τις τράπεζες και κατά συνέπεια τη βελτίωση των συνθηκών ώστε να στηριχθεί η πραγματική οικονομία. Προβλέποντας ότι οι τράπεζες μπορεί να υποστούν περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις στην κερδοφορία τους, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την κεφαλαιακή τους θέση, η κυβέρνηση θα θεσπίσει (μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010, ως σημείο αναφοράς) μέσω συγκεκριμένης νομοθεσίας και μετά από διαβούλευση με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, ένα πλήρως ανεξάρτητο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Οι υπεύθυνοι για τις αποφάσεις του ΤΧΣ θα είναι ανεξάρτητα άτομα με αναγνωρισμένο κύρος στα χρηματοπιστωτικά θέματα, οι οποίοι θα διορίζονται από την κυβέρνηση και το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ο οποίος θα έχει την ευθύνη των περισσοτέρων διορισμών).
18.Ο πρωταρχικός σκοπός του ΤΧΣ είναι η διαφύλαξη της φερεγγυότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και κατά συνέπεια της δυνατότητάς του να στηρίξει την ελληνική οικονομία, παρέχοντας κεφάλαιο στις τράπεζες εφόσον χρειαστεί. Σε κάθε περίπτωση που οι εποπτικές αρχές αξιολογούν ότι υπάρχει πιθανότητα το κεφάλαιο μιας τράπεζας να πέσει κάτω από το επαρκές επίπεδο, οι μέτοχοι θα πρέπει να συνεισφέρουν άμεσα νέο κεφάλαιο, ή να λάβουν προσωρινό κεφάλαιο από το ΤΧΣ. Αν στη συνέχεια οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να αντλήσουν από μόνες τους άμεσα επιπλέον κεφάλαιο και να αποπληρώσουν το ΤΧΣ, θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωσή τους υπό την αιγίδα του ΤΧΣ και σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ για τον ανταγωνισμό και τις κρατικές ενισχύσεις.
19.Επίσης, θα ενισχυθούν και άλλα στοιχεία του δικτύου ασφαλείας για το χρηματοπιστωτικό τομέα. Η νομοθεσία για την αναδιάρθρωση των χρεών των επιχειρήσεων και η παρούσα νομοθετική πρόταση για την αναδιάρθρωση των χρεών των νοικοκυριών θα συνάδουν με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές με στόχο τη διασφάλιση της πιστωτικής πειθαρχίας, την προστασία των δικαιωμάτων των πιστωτών και των δανειοληπτών και τη διαφύλαξη των πληροφοριών σχετικά το ιστορικό φερεγγυότητας των δανειοληπτών.
20.Η Τράπεζα της Ελλάδος θα εντείνει την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα αυξήσει τους διαθέσιμους πόρους για την εποπτεία. Αυτό περιλαμβάνει και αύξηση της συχνότητας και της ταχύτητας υποβολής στοιχείων και την περαιτέρω ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για συχνούς ελέγχους ακραίων συνθηκών (stress tests). Θα αυξηθεί το προσωπικό τόσο για επιτόπιους ελέγχους όσο και για ελέγχους εξ αποστάσεως, λαμβάνοντας επίσης υπόψη και τις νέες αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με την εποπτεία των ασφαλιστικών οργανισμών. Θα εισαχθεί επιπλέον ευελιξία στη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων και θα χορηγηθεί σε όλο το προσωπικό της Τράπεζας της Ελλάδος ισχυρή νομική προστασία για τις ενέργειες που εκτελούνται με καλή πίστη.
21.Θα διατηρηθεί η στενή συνεργασία με τις εποπτικές αρχές των κρατών προέλευσης και των κρατών υποδοχής σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη διασυνοριακή εποπτεία. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχές έχουν πλήρη επίγνωση της σημαντικής παρουσίας των ελληνικών τραπεζών σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΝΑΕ), έχουν υπογραφεί μια σειρά από μνημόνια συνεννόησης με τις εποπτικές αρχές των χωρών υποδοχής (τόσο με χώρες της ΕΕ όσο και με μη κράτη-μέλη). Επίσης, θα εντατικοποιηθεί η επικοινωνία με τις ρυθμιστικές αρχές στις χώρες της ΝΑΕ αναφορικά με τις εκτιμήσεις του κινδύνου και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για παροχή ρευστότητας.
?
Γ.Διαρθρωτικές Πολιτικές
22.Οι διαρθρωτικές πολιτικές ενισχύονται προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και να εξέλθουμε γρήγορα από την κρίση. Οι πολιτικές αυτές θα ενισχύσουν την ευελιξία και την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας, θα διασφαλίσουν την αποκατάσταση των μισθών και των τιμών και στη συνέχεια θα διατηρήσουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα και, σταδιακά, θα αλλάξουν τη διάρθρωση της οικονομίας προς ένα μοντέλο ανάπτυξης περισσότερο βασισμένο στις επενδύσεις και στις εξαγωγές. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεργαστεί στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ με στόχο την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, όπως καθορίζονται στο μνημόνιο συνεννόησης που επισυνάπτεται στο παρόν Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (ΜΟΧΠ). Ειδικότερα:
· Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης. Κατακερματισμένες πρακτικές απασχόλησης θα αλλάξουν μέσω της αναδιοργάνωσης των διαδικασιών πρόσληψης και της ολοκλήρωσης της ενιαίας αρχής πληρωμών για τους μισθούς. Θα εισαχθεί ένα απλουστευμένο σύστημα αποδοχών, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, που θα καλύπτει τους βασικούς μισθούς και όλα τα επιδόματα και θα ισχύει για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Οι πρακτικές προμηθειών θα βελτιωθούν με στόχο τη ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και τη διασφάλιση της διαφάνειας. Το σύστημα υγείας, όπου σημειώθηκαν σημαντικές υπερβάσεις δαπανών, θα αναθεωρηθεί μέσω μεταρρυθμίσεων στους τομείς της διαχείρισης, των λογιστικών πρακτικών και της χρηματοδότησης. Η αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα εφαρμοστεί με στόχο τη μείωση του αριθμού των τοπικών διοικήσεων και των αιρετών υπάλληλων. Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ξεκινήσει μια ανεξάρτητη εξωτερική λειτουργική αξιολόγηση της δημόσιας διοίκησης σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα συμβάλουν στην καθορισμό προτεραιοτήτων για τις κυβερνητικές δράσεις και θα ενισχύσουν τον αγώνα κατά της σπατάλης και της διαφθοράς σε ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση.
· Ενίσχυση της αγοράς εργασίας και της εισοδηματικής πολιτικής. Σε εναρμόνιση με τη μείωση των μισθών του δημόσιου τομέα, οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτοι ώστε να καταστεί δυνατή η συγκράτηση του κόστους για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο. Μετά από διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους εντός του πλαισίου της κοινοτικής νομοθεσίας, η κυβέρνηση θα μεταρρυθμίσει το νομικό πλαίσιο για τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της εξάλειψης της ασυμμετρίας στη διαιτησία. Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει νομοθεσία για τη θέσπιση ελάχιστων μισθών για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας προκειμένου να προωθηθεί η δημιουργία θέσεων απασχόλησης για ειδικές ομάδες που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως οι νέοι και οι μακροχρόνια άνεργοι. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το νέο σύστημα ελέγχου για την αδήλωτη εργασία και θα εκσυγχρονίσει τους θεσμούς της αγοράς εργασίας. Η νομοθεσία για την προστασία της απασχόλησης θα αναθεωρηθεί, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων περί παράτασης της περιόδου μαθητείας, των κανόνων που διέπουν τις ομαδικές απολύσεις και της διευκόλυνσης της ευρύτερης χρήσης της μερικής απασχόλησης. Τα περιθώρια βελτίωσης της στόχευσης των κοινωνικών δαπανών θα αναθεωρηθούν προκειμένου να ενισχυθεί το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
· Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές. Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει σύντομα νομοθεσία για τη θέσπιση σημείων εξυπηρέτησης μιας στάσης (one-stop shops) για την έναρξη νέων επιχειρήσεων με στόχο τη μείωση των διαδικασιών, του κόστους και των καθυστερήσεων. Θα εισαχθεί νομοθεσία για τη μείωση των αδειών και άλλων δαπανών για τη βιομηχανία. Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει πλήρως τα βασικά βήματα της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις υπηρεσίες το 2010, κυρίως σε τομείς προτεραιότητας, όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση και το λιανικό εμπόριο. Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, θα απελευθερωθούν κλειστά επαγγέλματα με την μείωση των καθορισμένων αμοιβών και άλλων περιορισμών για τους δικηγόρους, τα φαρμακεία, τους συμβολαιογράφους, τους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες, τις οδικές μεταφορές και τους λογιστές. Επίσης, ο ρόλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού θα ενισχυθεί. Οι αγορές δικτύων θα απελευθερωθούν σταδιακά, ιδίως στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας, ενισχύοντας παράλληλα τις ρυθμιστικές αρχές σε αυτούς τους τομείς σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές πολιτικές.
· Διαχείριση και αποκρατικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων. Οι κρατικές επιχειρήσεις πρέπει να υπόκεινται σε μεγαλύτερη διαφάνεια με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητά τους και τη μείωση των ζημιών τους. Ως πρώτο βήμα, οι οικονομικές καταστάσεις για το 2009 των δέκα κρατικών επιχειρήσεων με τις μεγαλύτερες ζημιές, αφού ελεγχθούν από ορκωτούς λογιστές, θα δημοσιευθούν στο διαδίκτυο. Θα συνταχθεί ένα χρονοδιάγραμμα και σχέδιο δράσης για τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων των μεγαλύτερων ζημιογόνων επιχειρήσεων, κυρίως στον τομέα των σιδηροδρόμων και των μέσων μαζικής μεταφοράς. Το εν λόγω σχέδιο δράσης θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του κόστους, μεταξύ των οποίων είναι ο εξορθολογισμός των εξυπηρετούμενων δικτύων και η αύξηση των τιμολογίων. Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των εκτάσεων που ανήκουν σε δημόσιες επιχειρήσεις ή στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θα εξετάσει περαιτέρω τη δυνατότητα βελτίωσης της εταιρικής διακυβέρνησης και ενίσχυσης της εποπτείας της κρατικής ιδιοκτησίας.
· Η βελτίωση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων και του Ταμείου Συνοχής. Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αυξήσει το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής, μεταξύ άλλων με τη θέσπιση εξαμηνιαίων στόχων για τις αιτήσεις πληρωμών βασισμένων στο Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών και μετρήσιμων με πιστοποιημένα στοιχεία και με την υιοθέτηση ενός συστήματος «γρήγορής παραγωγής έργων» το οποίο θα περιλαμβάνει προθεσμίες για κάθε στάδιο της έγκρισης και εφαρμογής των έργων. Θα υποβάλλονται τουλάχιστον δέκα μεγάλα έργα ανά έτος. Στο πλαίσιο του συνολικού κονδυλίου δημοσίων επενδύσεων που συμφωνήθηκαν στο παρόν πρόγραμμα, θα δημιουργηθεί ένας κεντρικός λογαριασμός που θα χρησιμοποιείται για πιστώσεις του προϋπολογισμού για το κομμάτι της εθνικής συγχρηματοδότησης των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής. Μια ειδική ομάδα κρούσης θα δημιουργηθεί μέσα στην Επιτροπή με στόχο την εξασφάλιση της ταχύτερης παράδοσης έργων υψηλής ποιότητας.
?
IV.Χρηματοδότηση του Προγράμματος
23.Οι ανάγκες χρηματοδότησης του προγράμματος αναμένεται να καλυφθούν με τη χρηματοδοτική στήριξη από τα κράτη-μέλη της Ζώνης του Ευρώ και το ΔΝΤ, ενισχύοντας παράλληλα την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων. Παρά τη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή, προβλέπουμε ένα χρηματοδοτικό έλλειμμα της τάξεως των 110 δις ευρώ για την περίοδο του προγράμματος, το οποίο προβλέπεται να καλυφθεί με αντίστοιχα διμερή δάνεια στήριξης από τους εταίρους στην Ευρωζώνη (80 δις ευρώ) και μέσω της στήριξης του ΔΝΤ (30 δις ευρώ). Η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τους πόρους αυτούς παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, αντλώντας χρηματοδότηση από τα διμερή δάνεια και το ΔΝΤ σε αναλογία 8 προς 3 για κάθε έμβασμα (που μετράται με τη συναλλαγματική ισοτιμία του προγράμματος). Η αποφασιστική εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος θα συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Αν η δημοσιονομική προσαρμογή προχωρήσει ταχύτερα από το αναμενόμενο ή αν οι συνθήκες της αγοράς βελτιωθούν, η κυβέρνηση αντίστοιχα δεν θα χρειαστεί να αντλήσει το σύνολο των κεφαλαίων από το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και ΔΝΤ.
V.Παρακολούθηση του Προγράμματος
24.Η πρόοδος εφαρμογής των πολιτικών στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος θα παρακολουθείται μέσω τριμηνιαίων (και συνεχών) ποσοτικών κριτηρίων απόδοσης (Κ.Α.), καθώς και ενδεικτικών στόχων, διαρθρωτικών σημείων αναφοράς, αναθεωρήσεων του προγράμματος και ρητρών. Τα κριτήρια αυτά αναφέρονται λεπτομερώς στους πίνακες 2 και 3. Οι ποσοτικοί στόχοι μέχρι το Δεκέμβριο του 2010 είναι κριτήρια απόδοσης (Κ.Α.). Οι στόχοι για την περίοδο 2011-2013 είναι ενδεικτικοί και θα μετατραπούν σε Κ.Α. για το 2011 κατά τη δεύτερη αναθεώρηση του προγράμματος πριν από το τέλος του 2010. Ένα κοινό Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ ορίζει, κυρίως, τις διαρθρωτικές πολιτικές που προτείνονται στο Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής και θέτει ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για την εφαρμογή τους.
25.Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Τράπεζα της Ελλάδος θα εκτελέσει μία αξιολόγηση των διασφαλίσεων σύμφωνα με την πολιτική διασφαλίσεων του ΔΝΤ. Σε αυτό το πλαίσιο και για να διευκολυνθεί η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι αρχές έχουν παραχωρήσει τις απαιτούμενες πληροφορίες ώστε η αξιολόγηση να ξεκινήσει και έχουν ήδη εξουσιοδοτήσει εξωτερικούς ελεγκτές για να παράσχουν πληροφορίες και να προβούν σε συζητήσεις με το προσωπικό του ΔΝΤ. Σχετικά με αυτό, και δεδομένου ότι οι πληρωμές από το ΔΝΤ θα χρησιμοποιηθούν για άμεση στήριξη του προϋπολογισμού, ένα μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος θα καθιερώσει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για τη μορφή που θα πάρει η αποπληρωμή της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ και η εξυπηρέτηση των τόκων και άλλων χρεώσεων. Ως μέρος αυτών των ρυθμίσεων, οι εκταμιεύσεις του Ταμείου θα κατατίθενται σε έναν ενιαίο δημόσιο λογαριασμό της κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος προς χρήση.
?
Πίνακας 1.Ελλάδα. Δημοσιονομικά μέτρα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα
2010
σε εκ.Ευρώ% του ΑΕΠ
Έσοδα0,5
Αύξηση του ΦΠΑ 8000,3
Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα 2000,1
Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα2000,1
Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά500,0
Έξοδα1,9
Μείωση του μισθολογικού κόστους μέσω μείωσης 13ου και 14ου μισθού και τα επιδομάτων 11000,5
Ενδιάμεση κατανάλωση7000,3
Μειώσεις στις συντάξεις (στις υψηλότερες συντάξεις)3500,1
Αναστολή της β’ δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης 4000,2
Μείωση των συντάξεων μέσω της μείωσης της 13ης και 14ης σύνταξης15000,6
Μείωση των δημόσιων επενδύσεων5000,2
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗ58002,5
?
?
2011
σε εκ.Ευρώ% του ΑΕΠ
Μεταφορά επίπτωσης από το προηγούμενο έτος1,1
Αύξηση του ΦΠΑ 10000,4
Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα 2500,1
Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα3000,1
Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά500,0
Μείωση του μισθολογικού κόστους μέσω μείωσης 13ου και 14ου μισθού και επιδομάτων4000,2
Μείωση των συντάξεων μέσω της μείωσης της 13ης και 14ης σύνταξης5000,2
Έσοδα2,2
Φορολόγηση των αυθαιρέτων κτισμάτων 8000,4
Φόρος πολυτελείας1000,0
Λογιστικός προσδιορισμός εισοδήματος500,0
Δικαιώματα τυχερών παιγνίων2000,1
Άδειες τυχερών παιγνίων5000,2
Ειδική εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις 6000,3
Τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων5000,2
ΦΠΑ – αλλαγές στις υποκατηγορίες και διεύρυνση της βάσης 10000,4
Πράσινα τέλη 3000,1
Τεκμήρια φορολόγησης4000,2
Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων4000,2
Φορολογία των αμοιβών σε είδος (αυτοκίνητα) 1500,1
Έξοδα1,0
Ενδιάμεση κατανάλωση3000,1
Εξοικονόμηση από την εισαγωγή ενοποιημένου συστήματος πληρωμής μισθών Δημοσίου 1000,0
Πάγωμα συντάξεων1000,0
Εξοικονόμηση πόρων από τον «Καλλικράτη»5000,2
Μειώσεις στις συντάξεις (στις υψηλότερες συντάξεις)1500,1
Μείωση των δημόσιων επενδύσεων5000,4
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗ96504.3
?
?
?
?
?
2012
σε εκ.Ευρώ% του ΑΕΠ
Έσοδα0,7
Ειδικοί φόροι κατανάλωσης μη-αλκοολούχων ποτών3000,1
Άδειες τυχερών παιγνίων2250,1
Δικαιώματα τυχερών παιγνίων4000,2
ΦΠΑ – διεύρυνση βάσης3000,1
Τεκμήρια φορολόγηση1000,0
Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων2000,1
Έξοδα1,2
Μείωση προσλήψεων δημοσίων υπαλλήλων πέραν του 5: 16000,3
Επιδόματα ανεργίας (με βάση ελάχιστα μέσα διαβίωσης) 5000,2
Πάγωμα συντάξεων2500,1
Εξοικονόμηση πόρων από τον «Καλλικράτη»5000,2
Μείωση πληρωμών προς στις δημόσιες επιχειρήσεις 8000.4
Μείωση των δημοσίων επενδύσεων 5000,2
?
Μη-καθορισμένα μέτρα για λειτουργικά έξοδα900
0,4
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗ55752,4
?
?
?
?
2013
σε εκ.Ευρώ% του ΑΕΠ
Έσοδα-0,3
Τεκμήρια φορολόγησης1000,0
Άδειες τυχερών παιγνίων-725-0,3
Έξοδα0,5
Μείωση των προσλήψεων των δημοσίων υπαλλήλων πέραν του 5: 15000,2
Πάγωμα συντάξεων2000,1
Εξοικονόμηση πόρων από τον «Καλλικράτη»5000,2
Μη-καθορισμένα μέτρα42001,8
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗ47752,0
?
2014
σε εκ.Ευρώ% του ΑΕΠ
Προσωρινά μέτρα-0,4
Ειδική εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις (διακοπή των προσωρινών μέτρων) -600-0,2
Φορολόγηση των αυθαίρετων κτισμάτων (διακοπή των προσωρινών μέτρων)-450-0,2
Μη-καθορισμένα μέτρα57502,4
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗ47001,9
?
ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΜΕΤΡΑ 2010 - 20143000013,0

πηγη  http://www.tovima.gr

Πώληση ποσοστού 23% της ΕΥΑΘ, 10% της ΕΥΔΑΠ, 39% των ΕΛΤΑ, πλήρη αποκρατικοποίηση των καζίνο, ενδεχόμενη πώληση ποσοστού της ΔΕΣΦΑ, ώστε να διατηρήσει το δημόσιο τουλάχιστον 51%, συμβάσεις παραχώρησης της Εγνατίας, των νέων αυτοκινητοδρόμων Αττικής και των οδικών αξόνων Κρήτης, των εμπορευματικών Κέντρων ΟΣΕ στο Θριάσιο και τη Θεσσαλονίκη, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας είτε με απευθείας πώληση είτε με συμβάσεις παραχώρησης και δημιουργία εταιρίας συμμετοχών στο καλάθι της οποίας θα περιλαμβάνονται συμμετοχές του δημοσίου που θα αφορούν ακόμη και στη ΔΕΗ ή τον ΟΤΕ, με εισαγωγή της στο χρηματιστήριο ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, κατεγράφησαν έντονες διαφωνίες.

Στο πλαίσιο αυτών των διαφωνιών άλλωστε, εντάσσονται, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στα σχέδια συμβάσεων παραχώρησης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, για 40 χρόνια, με το management.


Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών παρουσία των συναρμόδιων υπουργών, Υποδομών Δ. Ρέππα, Ενέργειας Τ. Μπιρμπίλη, Πολιτισμού Π. Γερουλάνου, του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη και του ειδικού γραμματέα αποκρατικοποιήσεων Γ. Χριστοδουλάκη, η κυβέρνηση προχωρά:

1. ΟΣΕ: Άμεση αναδιάρθρωση για εξάλειψη ζημιών και μείωση χρέους, με κλείσιμο ζημιογόνων δρομολογίων, αξιολόγηση του συνόλου των εργαζομένων και μετατάξεις πλεονάζοντος προσωπικού, πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε στρατηγικό επενδυτή και εκχώρηση του management, συμβάσεις παραχώρησης Θριασίου Πεδίου και Θεσσαλονίκης, και εισφορά σταθμών και εμπορικών ακινήτων σε εταιρία ειδικού σκοπού για την ανάπτυξή τους μέσω συμβάσεων παραχώρησης.

2. Λιμάνια: Δημιουργία εταιριών ειδικού σκοπού, στις οποίες θα περιέλθουν οι Οργανισμοί Λιμένων της χώρας, ανάπτυξη σε συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους και είσοδος στο Χρηματιστήριο με διατήρηση τουλάχιστον του 51%.

3. Αεροδρόμια: Για τον διεθνή αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος, προωθείται χρονική επέκταση της σύμβασης παραχώρησης και εξετάζεται ενδεχόμενη εισφορά της συμμετοχής του δημοσίου (55%) σε εταιρία συμμετοχών ή και στο χρηματιστήριο.

Για τα περιφερειακά αεροδρόμια, προβλέπεται η υπαγωγή τους στην ομπρέλα καινούργιας εταιρίας ή εταιριών με εισαγωγή στο ΧΑ και επιμέρους συμβάσεις παραχώρησης με στρατηγικούς επενδυτές.

4. ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ: Τα πάγια παραμένουν στο δημόσιο. Προβλέπεται πλήρης διαχωρισμός δικτύου και πακέτα πώλησης 23% για την ΕΥΑΘ και 10% για την ΕΥΔΑΠ.

5. Ενέργεια: Στη ΔΕΠΑ, όπου το δημόσιο κατέχει το 65%, και η ΔΕΗ, option για το 30% του ελληνικού δημοσίου, αρχικά θα εκτιμηθεί η αξία της option, στη συνέχεια θα διαχωριστεί ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, αλλά στη ΔΕΣΦΑ θα διατηρηθεί τουλάχιστον το 51%.

6. ΔΕΗ: Το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 51%. Δεν προβλέπεται πώληση ποσοστού. Θα διατηρηθεί η πλειοψηφία του ελληνικού δημοσίου στο ΔΕΣΜΗΕ και ως το τέλος του έτους θα έχει ανοίξει η λιανική και χονδρική αγορά.

7. Για τα ΕΛΠΕ προβλέπεται η διατήρηση της υφιστάμενης στρατηγικής συμμετοχής.

8. Τηλεπικοινωνίες: Στα ΕΛΤΑ προβλέπεται πώληση 39% ώστε το δημόσιο να διατηρήσει το 51%. Στον ΟΤΕ, προς το παρόν διατηρείται η υφιστάμενη στρατηγική συμμετοχή και το θέμα θα επανεξεταστεί μετά τη γενική συνέλευση των μετόχων, στην οποία θα αντικατασταθεί και ο Παναγής Βουρλούμης, όπως επιβεβαίωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ για το φάσμα συχνοτήτων, προβλέπεται η εκπόνηση μελέτης συμβάσεων παραχώρησης.

9. Τυχερά Παιχνίδια: Προβλέπεται πλήρης πώληση των συμμετοχών της ΕΤΑ στα καζίνο. Για τον ΟΠΑΠ επί του παρόντος δεν αλλάζει τίποτα σε θέματα μετοχικής σύνθεσης και το δημόσιο διατηρεί το 34% αλλά εντός Ιουνίου προβλέπεται η κατάθεση νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει την εποπτεία της αγοράς, το διαδικτυακό στοίχημα, τις άδειες ηλεκτρονικών παιγνίων περιορισμένου κέρδους και την επέκταση του ορίζοντα του μονοπωλίου. Ακόμη προβλέπεται η ιδιωτικοποίηση των καζίνο.

Παράλληλα, προβλέπεται αξιοποίηση της ρευστότητας του ΟΠΑΠ προκειμένου να επεκτείνει τις δραστηριότητές του π.χ. Ξυστό, διαδικτυακό στοίχημα, επέκταση αδειών.

10. Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας: Σε πρώτη φάση θα συγχωνευτούν ΚΕΔ, ΕΤΑ και Ολυμπιακά Ακίνητα, θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρία και κατά περίπτωση, τα ακίνητα είτε θα πωληθούν είτε θα παραχωρηθούν με συμβάσεις.

Ειδικά για τα Ξενία προβλέπεται πώληση μεμονωμένων μονάδων ή δημιουργία επενδυτικού σχήματος στο οποίο θα εισφερθούν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης όλων των Ξενία και θα δοθούν σε ιδιώτες με συμβάσεις παραχώρησης. Εναλλακτικά εξετάζεται η εισαγωγή της εταιρίας στο ΧΑ με διακράτηση ποσοστού που μπορεί να υποχωρήσει έως και στο 34%. Αναλόγως θα κινηθεί το δημόσιο και για τα τουριστικά ακίνητα ενώ για τη μεγάλη περιουσία του δημοσίου όπως για παράδειγμα το Ελληνικό και το Τατόι, θα δημιουργηθούν ειδικοί φορείς αξιοποίησης.

Ερωτηθείς σχετικά με αποκρατικοποιήσεις τραπεζών, ο υπουργός οικονομικών επανέλαβε ότι «οι τράπεζες πρέπει να δουν την επόμενη μέρα», προσθέτοντας ότι επί του παρόντος, για τις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες, δεν υπάρχει καμία απόφαση.

Εν τω μεταξύ, σε ιδιώτες μέσω συμβάσεων παραχώρησης πρόκειται να δοθούν τα τμήματα της Εγνατίας Οδού με το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό φόρτο, στο πλαίσιο του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων, τόνισε ο υπουργός υποδομών, Δημήτρης Ρέππας.

Μάλιστα, οι ιδιώτες που θα αναλάβουν τις σχετικές συμβάσεις (δεν αποκλείεται η Εγνατία να σπάσει σε περισσότερες από μία συμβάσεις), θα έχουν την υποχρέωση, εκτός από τη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου, να αναπτύξουν κατά μήκος της μια σειρά από υποδομές, όπως ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

πηγη euro2day
Τρίτη 1 Ιουνίου 2010
Ολόκληρο τον χρόνο περιμένουν να πάρουν κάποιες μέρες στην Ελλάδα να κάνουν διακοπές...

Και ξαφνικά τους κλείνουν τον δρόμο. Ο λόγος για τους τουρίστες που τα έχωσαν στην Ελλάδα και έχουν και δίκιο.


Το ελληνικό κράτος φρόντισε να ποινικοποίηση τα κέρδη των επιχειρήσεων. Πλέον όποιος επιχειρηματίας βγάζει κέρδη, πρέπει να δικάζεται και να εκτελείτε στο σύνταγμα με συνοπτικές διαδικασίες.
Δηλαδή.  Έχουμε μια ΑΕ που έχει τζίρο 100€ και μέσα σε αυτήν την ύφεση έχει περιθώριο κέρδους 30%. Έχει τζίρο 100€ και περιθώριο κέρδους 30% ή 30€
Φόρος 25%, δηλαδή 7,5€ δεν υπολογίζω προκαταβολή. Καθαρό κέρδος 30-7,5=22,5€
Πιάνουμε και δίνουμε μέρισμα τα 22.5€ νέος φόρος στα μερίσματα 40%, δηλαδη9€.
Συνολικός φόρος 9+7,5=16,5€ από τα 30€ ή 55% φόρος στα κέρδη.
Σε αντίθεση με Βουλγαρία που η ίδια εταιρεία θα είχε 8% φόρο συνολικό, δηλαδή 2,4€.
Σε αντίθεση με Ρουμανία που η ίδια εταιρεία θα είχε 10% φόρο συνολικό, δηλαδή 3€.
Σε αντίθεση με Σκόπια που η ίδια εταιρεία θα είχε 8% φόρο συνολικό, δηλαδή 2,4€.
 εκ μέρους του ελληνικού κράτους, σας καλούμε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Δεν έχουμε αναπτυξιακό νομό, θα τον κάνουμε, δεν έχουμε υποδομές, ειμαστε γεμάτοι γραφειοκρατία και διαφθορά, και έχουμε υψηλούς φόρους. Κατά τα άλλα,  ελάτε.





Ηλεκτροσόκ προκαλεί στην αγορά η συνειδητοποίηση, με καθυστέρηση δύο μηνών, της μείωσης που προκαλεί στα καθαρά κέρδη των εισηγμένων και στα κέρδη ανά μετοχή η αλλαγή του φορολογικού πλαισίου με την καθιέρωση εταιρικού φόρου 40% στα διανεμόμενα κέρδη. 


Μετά τις τηλεδιασκέψεις που ακολούθησαν τη δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων α΄ τριμήνου, έγινε αντιληπτό στο σύνολο των αναλυτών και μέσω αυτών στη χρηματιστηριακή αγορά ότι τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων μειώνονται έως και 20% εξαιτίας της αύξησης του φορολογικού συντελεστή.


Για τις εταιρίες που διανέμουν το ελάχιστο υποχρεωτικό μέρισμα (35% των κερδών της μητρικής) ο φορολογικός συντελεστής αυξάνεται από το 24% στο 29,6%, ενώ για εταιρίες που διανέμουν έως και το 96% των κερδών τους (π.χ. ο ΟΠΑΠ) ο φορολογικός συντελεστής διπλασιάζεται και φθάνει στα επίπεδα του 46% - 50%!


Ήδη, την Παρασκευή η Citigroup -που σημειωτέον ήταν η δεύτερη μετά τη Merrill Lynch που κατάλαβε τις επιπτώσεις από την αλλαγή- προχώρησε σε περικοπή της τιμής-στόχου για τονΟΠΑΠ από τα 15,5 στα 13,5 ευρώ υπολογίζοντας ότι στο διηνεκές(!) ο φορολογικός συντελεστής για τον οργανισμό διαμορφώνεται πλέον στο 50%!



Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται κύμα καθοδικών αναθεωρήσεων τιμών-στόχων, ιδιαίτερα για μετοχές εταιριών με παραδοσιακά υψηλή μερισματική απόδοση, από τμήματα ανάλυσης εγχώριων και ξένων οίκων, καθώς πλέον έχουν αντιληφθεί οι πάντες τις επιπτώσεις.


Όπως έχει γράψει ήδη από τον Απρίλιο το Euro2day (Φοροπαγίδα για ξένους και "ξένους") η κυβέρνηση επέβαλε εταιρικό φόρο 40% στα διανεμόμενα κέρδη καταργώντας την παρακράτηση φόρου προκειμένου να φορολογήσει και τους ξένους μετόχους, που χάρη στις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολόγησης έπαιρναν αφορολόγητο το μέρισμα από τις ελληνικές μετοχές.


Έτσι, κατέφυγε στο εφεύρημα να επιβάλει εταιρικό φόρο 40% στα διανεμόμενα κέρδη, ο οποίος πέφτει στο 24% για τα αδιανέμητα. Πρόκειται για βίαιη αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί των κερδών ανάλογα με το pay out που έχει κάθε επιχείρηση. Αλλαγή που μειώνει ως εκ τούτου τις εκτιμήσεις για καθαρά κέρδη και κέρδη ανά μετοχή, ιδιαίτερα για τις εταιρίες με υψηλή παραδοσιακά μερισματική απόδοση.


Πριν από την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος οι επιχειρήσεις φορολογούνταν με συντελεστή 25% για όλα τα κέρδη τους (διανεμόμενα και αδιανέμητα) και εν συνεχεία υπήρχε παρακράτηση φόρου 10% επί των καθαρών διανεμόμενων κερδών (μέρισμα). Φόρο που παρακρατούσε η εταιρία για λογαριασμό του μετόχου και τον απέδιδε στην εφορία.


Αυτό σήμαινε ότι μια εταιρία με προ φόρων κέρδη 100 ευρώ πλήρωνε φόρο 25 ευρώ και εν συνεχεία εφόσον διένειμε το σύνολο των καθαρών κερδών της (75 ευρώ) υπήρχε παρακράτηση φόρου επιπλέον 7,5 ευρώ.


Με το νέο σύστημα ο εταιρικός φόρος καθορίζεται στο 40% και πέφτει στο 24% για τα αδιανέμητα κέρδη. Αυτό σημαίνει ότι στο ίδιο παράδειγμα εφόσον η εταιρία με προ φόρων κέρδη 100 ευρώ αποφασίσει να τα διανείμει όλα θα πληρώσει φόρο 40 ευρώ!


Μεγάλο το πλήγμα για ΟΠΑΠ, ΜΟΗ και για άλλες εταιρίες με υψηλό μέρισμα


Η επίπτωση είναι τεράστια για τις εταιρίες με παραδοσιακά υψηλή μερισματική απόδοση(ΟΠΑΠ, Motor Oil). Στον ΟΠΑΠ ο φορολογικός συντελεστής εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 46% - 47%, όταν στο α΄ τρίμηνο ήταν στο 24,7%!


Ο οργανισμός σε επίπεδο ομίλου έχει διανείμει ως μέρισμα, κατά μέσο όρο, τα τελευταία 6 χρόνια, το 96,4% των κερδών του. Με τον νέο φορολογικό συντελεστή και την έκτακτη εισφορά, το pay out πέφτει στο 79% τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια (2010-13).


Και αυτό γιατί ο φορολογικός συντελεστής ανέρχεται στο 46% - 47%, ενώ κάποιοι αναλυτές (κ. Λ. Παπαδόπουλος της Citigroup) τον ανεβάζουν και στο 50%.


Σημειώνεται ότι στον ΟΠΑΠ τα Αμοιβαία που διαχειρίζεται η Capital Asset Management κατέχουν αθροιστικά το 15% του μετοχικού του κεφαλαίου και μάλιστα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.


Για τη Motor Oil ο φορολογικός συντελεστής την επόμενη τριετία, εφόσον διατηρήσει την ίδια τακτική διανομής μεγάλου μέρους των καθαρών κερδών της ως μέρισμα, αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 38% - 40% και το effective pay out να υποχωρήσει στο 50%, όταν κατά μέσο όρο την τελευταία τετραετία διαμορφώθηκε στο 86%.


Φεύγουν οι ξένοι επενδυτές και οι πολυεθνικές


Με το νέο φορολογικό καθεστώς οι ξένοι πληρώνουν πλέον φόρο καθώς το 40% επιβάλλεται στην πηγή ως εταιρικός φόρος και δεν μπορεί να αναιρεθεί από καμία συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης.


Η αλλαγή προκαλεί σοβαρή επίπτωση στη μερισματική απόδοση που λάμβαναν καθώς μέχρι και πέρυσι φορολογούνταν με 25%, ενώ από φέτος θα φορολογείται με 40%. Για τον λόγο αυτόν, πελάτες της Merill Lynch και της Citigroup μειώνουν εδώ και περίπου ενάμιση μήνα την έκθεσή τους σε ελληνικές μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση.


Ταυτόχρονα, η ρύθμιση επιφέρει πλήγμα και στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Και αυτό γιατί η επιβολή ενός τόσο υψηλού φόρου λειτουργεί ως επιπρόσθετο αντικίνητρο αυξάνοντας τον χρόνο απόσβεσης της επένδυσης.


Η Deutsche Telekom θα δει, για παράδειγμα, τα έσοδά της από μερίσματα του ΟΤΕ να μειώνονται κατά 15%, ενώ άλλες πολυεθνικές (π.χ. Crown Cork & Seal) αποφεύγουν να φέρουν στην Ελλάδα κέρδη θυγατρικών των εν Ελλάδι επιχειρήσεών τους.


Βάσει κοινοτικής οδηγίας, οι επιχειρήσεις που εδρεύουν σε χώρα της Ε.Ε. και ελέγχουν ποσοστό άνω του 10% σε εταιρίες άλλης χώρας-μέλους απαλλάσσονται από την παρακράτηση φόρου επί των μερισμάτων.


Με τη θεσμοθέτηση εταιρικού φόρου η παραπάνω κοινοτική οδηγία ακυρώνεται στην πράξη καιοι πολυεθνικές εταιρίες θα φορολογούνται με 40% για τα μερίσματα που θα λαμβάνουν από τις εν Ελλάδι θυγατρικές τους.


Η ρύθμιση έχει προκαλέσει αναστάτωση ήδη σε μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα κυρίως στην εμπορία τροφίμων και λοιπών καταναλωτικών ειδών και είναι πιθανόν να υπάρξει νέο κύμα φυγής πολυεθνικών από τη χώρα με μεταφορά έδρας στην Ιταλία ή ακόμη και στη Βουλγαρία.
Δευτέρα 31 Μαΐου 2010



"Σήμερα το πρωί στην τσάντα ενός τσιγγανόπαιδου που πήγαινε στον παιδικό σταθμό βρέθηκε ένα πιστόλι με φυσίγγια!Το ανακάλυψε η δασκάλα του όταν άνοιξε την τσάντα του αφού της φάνηκε ασυνήθιστα βαριά.Το είχε βάλει μέσα η μητέρα του για να αποφύγει τη σύλληψη κατά τον έλεγχο που έκαναν αστυνομικοί στον τσιγγάνικο καταυλισμό,ύστερα από την εν ψυχρώ δολοφονική επίθεση σε 8χρονο κοριτσάκι,που έπαιζε αμέριμνο στην αυλή του πριν λίγες μέρες!Στο Ζεφύρι,εκτός από εμπόρους ναρκωτικών που οπλοφορούν για ευνόητους λόγους,ζούνε κι άλλοι άνθρωποι,φιλήσυχοι που πληρώνουν φόρους σ΄αυτό το κράτος που δεν παρέχει καμία προστασία!Κάποτε θα ξεσηκωθούμε κι όποιον πάρει ο χάρος!Δεν τα έχω με τους εγκληματίες γιατί αυτοί ευδοκιμούν όπου τους παίρνει και εδώ υπάρχει πρόσφορο έδαφος.΄Εχουν φροντίσει γιαυτο όλοι οι ΑΡΧΟΝΤΕΣ (εργολάβοι μηχανικοί, δήμαρχοι,πολιτική ηγεσία).Ποια η δουλειά τους;Γιατί τέτοια ηθελημένη απραξία;Εμείς τί περιμένουμε;να βρεθούμε νεκροί καθώς περπατάμε στο δρόμο από ελεύθερους σκοπευτές;ΒΟΗΘΕΙΑ..."
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ





"Στον σκλαβενιτη το μικρο μπουκαλι καθαρο οινοπνευμα των 245 ml πουλιεται 8.70€. Αν θυμαμαι καλα ειχε 4,50€ περιπου. Ελεος πια..."

ANAΓΝΩΣΤΗΣ






"ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΕΧΕΙ ΑΝΕΒΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ,ΝΑ ΤΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΩ ΟΤΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΣ (ΟΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΕΤΟΙΟΣ ΦΟΡΟΣ)ΕΧΕΙ ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ 9 ΜΗΝΕΣ ΓΥΡΩ ΣΤΟ 400%.ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ ΤΟΣΟ Η ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ (ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟ).ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ !!!"

ANAΓΝΩΣΤΗΣ

πηγη τροκτικο



"Σήμερα επισκεπτόμενη το super market Βερόπουλο επί της Πετρουπόλεως, σε ψυγείο κατεψυγμένων ψαριών, με έκπληξη είδα να υπάρχουν ληγμένα ψάρια στη κορυφή (αρκετά σεποσότητα και ενάμησι μήνα ληγμένα) ενώ χαμηλότερα υπήρχαν συσκευασμένα που δεν είχαν λήξη. Μετά από ενημέρωσή μου σε υπάλληλο (και χωρίς βέβαια να ζητήσουν μία συγνώμη) άρχισαν να τα αποσύρουν. Σας επισυνάπτω φωτογραφία και δίπλα ένα barcode του parking για να ξέρετε ότι είναι σημερινή."
πηγη τροκτικο



«Με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα τους οι εφημερίδες ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ επιχειρούν να με εκθέσουν στην κοινή γνώμη, δημιουργώντας εντυπώσεις αθέμιτου πλουτισμού μου και επινοώντας σενάρια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας σχετικά με τον τρόπο διαβίωσης και ειδικότερα με τον τρόπο απόκτησης της κατοικίας εμού και της οικογένειάς μου.

Απέναντι σε αυτή τη νέα ύπουλη προσπάθεια στοχοποίησής μου,- μέσα στο πρόσφατα διαμορφωθέν νοσηρό κλίμα απαξίωσης συλλήβδην όλων των πολιτικών-, δηλώνω ότι την κατοικία μας την αποκτήσαμε με πλήρως διαφανή τρόπο και σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, που καμία σχέση δεν έχουν με τον τρόπο παρουσίασης τόσο της απόκτησης, όσο και της αξίας της κατοικίας αυτής από τα σημερινά πρωτοσέλιδα σενάρια των δύο εφημερίδων.

Ζω με τη σύζυγο και τον τρίχρονο γιο μου στον δεύτερο όροφο του διατηρητέου αυτού ακινήτου, -που προβάλλεται μέσω των συγκεκριμένων δημοσιευμάτων ως «τριώροφο νεοκλασικό παλάτι», παραβλέποντας σκόπιμα το γεγονός ότι διαμένουμε μόνο σε ένα τμήμα, τον δεύτερο όροφο-, από τα τέλη του 2006. 

Ύστερα από τέσσερα χρόνια διαμονής με ενοίκιο στο διαμέρισμα αυτό, επιλέξαμε πρόσφατα με τη σύζυγό μου την αγορά του μέσω τραπεζικού δανεισμού και εγγραφής υποθήκης.

Υπενθυμίζω ότι όλα τα στοιχεία και τα παραστατικά σχετικά με την περιουσιακή μας κατάσταση, αλλά και αυτή τη μεταβίβαση, είναι κατατεθειμένα με διαφάνεια στις αρμόδιες αρχές.

Έχοντας ζήσει ανάλογες συκοφαντικές επιθέσεις και στο πρόσφατο παρελθόν, θα δώσω και τώρα, όπως σε όλη την πολιτική μου διαδρομή, τη μάχη της αλήθειας και θα υπερασπιστώ την αξιοπρέπεια τη δική μου και της οικογένειάς μου, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη».


Και που βρήκε ρε παίχτη η γυναίκα σου εγγυήσεις του δανείου? 
Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Ποινή χάδι σε τέσσερις επιθεωρητές της επιθεώρησης εργασίας Ανατολικής Αττικής, οι οποίοι, έσβηναν τα πρόστιμα που βεβαίωναν οι ελεγκτές του οργανισμού. Τους έπιασαν αλλά έπεσε... ελαφρύς ο πέλεκυς στο κεφάλι των ενόχων αφού τιμωρήθηκαν με χρηματικό πρόστιμο και επίπληξη.

Και το καλύτερο της υπόθεσης είναι ότι οι Επιθεώρηση Εργασίας θα ερευνήσει για πιθανό χρηματισμό των επιθεωρητών από επιχειρηματίες για να σβήνουν τα πρόστιμα...

Όχι βρε παιδιά, έτσι ξύπνησαν μια μέρα οι τέσσερις επιθεωρητές και αποφάσισαν να σβήσουν τα πρόστιμα των επιχειρήσεων...

Ρε σοβαρευτείτε...
Τρεις ημέρες πριν από την ψήφιση στη Βουλή του νόμου 3842/2010 «περί αποκατάστασης της φορολογικής Δικαιοσύνης και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής», που ανάμεσα στα άλλα πενταπλασιάζει τη φορολογία ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες, η κατοικία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου μεταγράφεται από offshore εταιρεία στη σύζυγό του, Βίκυ Σταμάτη, για πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.
Η διατηρητέα τριώροφη πολυκατοικία, στο χρώμα της ώχρας, στέκει για πάνω από 60 χρόνια στην καρδιά ενός από τους πιο ακριβούς πεζοδρόμους της Ευρώπης - στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ενα σπίτι στον δρόμο αυτό, σαν αυτό στον αριθμό 33 που βρέθηκε στην ιδιοκτησία της συζύγου του κ. Τσοχατζόπουλου με το συμβόλαιο υπ. αριθμ. 15867, έχει μία από τις υψηλότερες αντικειμενικές αξίες που μπορεί να συναντήσει κανείς σε αυτήν τη χώρα: είναι η δεύτερη υψηλότερη αντικειμενική αξία στο κέντρο της Αθήνας, 7.000 ευρώ/τ.μ.
Με θέα την Ακρόπολη
Από το μαρμάρινο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου, όπου ζει τα τελευταία χρόνια ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ακης Τσοχατζόπουλος, βλέπει σχεδόν στην ευθεία, το νότιο κομμάτι της Ακρόπολης, ενώ τις καλοκαιρινές νύχτες είναι σίγουρο ότι ακούει τις μελωδίες που αντηχούν μια ανάσα πιο πέρα, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.
Στο εσωτερικό, ο πρώην υπουργός απολαμβάνει την άνεση 209 τ.μ. της κύριας κατοικίας, που περιλαμβάνουν -σύμφωνα με το συμβόλαιο στον τόμο 4248 του υποθηκοφυλακείου Αθηνών- ένα σαλόνι, πέντε κύρια δωμάτια, μία κουζίνα, ένα λουτρό, το αποχωρητήριο των ξένων, μία αποθήκη, διάδρομο και φυσικά χώρο υποδοχής.
Ομως, ούτε η καλή διάθεση που μάλλον προκαλεί η καθημερινή απόλαυση της ειδυλλιακής θέας του Ιερού Βράχου ούτε και τα επιπλέον 202,21 τ.μ. του δώματος και τα 209,69 τ.μ. του υπογείου με τις 8 αποθήκες και τον φωταγωγό, ήταν ικανά να συγκρατήσουν τη δυσαρέσκεια του κ. Τσοχατζόπουλου το 2007, όταν δημοσίευμα εφημερίδας τον έφερε να έχει προβεί στην αγορά τής εν λόγω κατοικίας. Τότε ο κ. Τσοχατζόπουλος υποστήριζε ότι την κατοικία αυτή την ενοικίαζε. Αν αυτό ίσχυε, τότε θα έπρεπε να τη νοικιάζει από την offshore εταιρεία Nobilis International LLC, που εδρεύει στην πόλη Cheyenne της πολιτείας Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ, η οποία διέθετε τους τίτλους από τον Ιανουάριο του 2001 μέχρι τη μεταβίβαση στη σύζυγό του. Μάλιστα, τα αμερικανικά αρχεία δείχνουν ότι, παρόλο που η offshore Nobilis είχε αγοράσει την τωρινή κατοικία του πρώην υπουργού προς 136 εκατομμύρια δραχμές, πλήρωνε κατά μέσον όρο φόρους ύψους μόνο 64 δολαρίων τον χρόνο!
Η μεγάλη έκπληξη, όμως, βρίσκεται στον αμέσως προηγούμενο ιδιοκτήτη, που όχι μόνον είχε αγοράσει την τωρινή κατοικία του κ. Τσοχατζόπουλου στη διπλάσια τιμή μόλις δύο χρόνια πριν -ήτοι 300 εκατομμύρια δραχμές το 1999-, αλλά βρέθηκε και υπόλογος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου! Ο ιδιοκτήτης δεν ήταν άλλος από την εταιρεία TORCASO Investments Ltd, που βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα επειδή πούλησε το 2007 δύο ακίνητα στη Μονή Βατοπεδίου. Στην έρευνα που ακολούθησε, η TORCASO εμφανίστηκε ξαφνικά -κατά δήλωση του ιδίου- να ανήκει από το 2006 στον Βορειοελλαδίτη επιχειρηματία κ. Σαχπατζίδη.
Οσο για το αν Σαχπατζίδης και Τσοχατζόπουλος γνωρίζονται; Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η γνωριμία τους πάει πολύ πιο πίσω από τις ημέρες που η TORCASO αγόραζε τη σημερινή κατοικία του πρώην υπουργού. Οποιο και αν είναι το πραγματικό φυσικό πρόσωπο πίσω από τις εταιρείες TORCASO και Nobilis, στα τέλη του περασμένου μήνα, η επιθυμία της συζύγου του κ. Τσοχατζόπουλου να αγοράσει το σπίτι αυτό φαίνεται πως ήταν μεγάλη. Για χάρη του, παρόλο που είχε ήδη πληρώσει μετρητά 450 χιλιάδες ευρώ στην offshore Nobilis και επρόκειτο να πάρει δάνειο για μόνο 650 χιλιάδες ευρώ, η συγγραφέας κ. Βίκυ Σταμάτη παίρνει την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου, που αφορά τη φορολόγηση offshore εταιρειών, δύο δάνεια συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου εκατό χιλιάδων ευρώ. Ετσι καταφέρνει να αποκτήσει -από μία offshore- ένα «παλάτι», που όπως λένε στην «Κ» ειδικοί στον χώρο των ακινήτων, ενδέχεται να έχει εμπορική αξία πολλές, πολλές φορές πολλαπλάσια.
πηγη καθημερινη.

Δεν πρέπει κανείς να περιμένει στο μέλλον ότι όταν υπάρχουν άμεσες ή έμμεσες ενδείξεις για την εμπλοκή στελεχών του ΠαΣοΚ σε υποθέσεις αδιαφάνειας από την πλευρά μας να υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια συνενοχής και συγκάλυψης». Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το Βήμα" ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος διευκρινίζοντας ότι «Η αποτυχία του ΠαΣοΚ, που ήταν και αποτυχία του μεγάλου εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος του ελληνικού λαού από το 2000 ως το 2004, οφείλεται στο ότι βαθμιαία η ...
αλληλεγγύη που υπήρχε μεταξύ των ηγετικών στελεχών του μετεβλήθη σε συνενοχή». Προσθέτει, δε, ότι «Εγώ όταν μιλούσα επί κυβερνήσεως Σημίτη για τη διαφθορά δεν μιλούσα κατ΄ ανάγκην για διαφθορά κομματικών στελεχών. Έβλεπα τη διαφθορά. Την ακουμπούσα. Ερχόταν και μ΄ έβρισκε, με την έννοια ότι τα θύματα της διαφθοράς διαμαρτύρονταν».
Επικρίνει επίσης τον τέως πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ότι κυβέρνησε «από καθ’ έδρας» και χαρακτηρίζει απαράδεκτο να μην προσέλθει να καταθέσει στην εξεταστική της Βουλής όταν το «Βατοπεδι δείχνει προς την κατεύθυνση του Μαξίμου» και ο κ. Αγγέλου ήταν το «alter ego» του κ. Καραμανλή.
Στη συνέντευξή του, ο κ. Πάγκαλος κάνει επίσης λόγο για «γραφειοκράτες-υπαλληλίσκους» του ΚΚΕ και για ευθύνη του κόμματος στην πτώση του ελληνικού τουρισμού από τις ενέργειές του. Αναρωτιέται επίσης "Ποιος επαγγέλλεται τη βία; Όταν φωνάζουν οι συνδικαλιστές- και μη μου πείτε ότι δεν το κάνουν οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ, γιατί τους είδα με τα μάτια μου και αναγνώρισα πρόσωπα στην τηλεόραση να φωνάζουν «να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή», αυτό δεν είναι πράξη βίας;"

Διαγωνισμός emallers.com

Οι επισκέψεις μας

Free Hit Counter

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοιραστείτε το...


Bookmark and Share

Εφημερίδες

Αρχειοθήκη ιστολογίου