Kαλώς ορίσατε !

Η φιλοξενία κάποιου, είναι πράξη ιερή. Αλλά όπως έχει καθήκον ο οικοδεσπότης προς τον φιλοξενούμενο, έτσι έχει και ο φιλοξενούμενος προς τον οικοδεσπότη. Σε αυτήν την προσωπική σελίδα, σας ζητώ τρία πράγματα.

1) Δεν θα προσβάλει κανείς κανέναν. Το σχόλιο θα διαγραφεί αμέσως.
2) Υποστηρίξετε οτιδήποτε θέλετε, όσο ανατρεπτικό, ή ριζοσπαστικό είναι, αλλά με επιχειρήματα.

Σε αυτό τον χώρο, σκοπός μου είναι να ποτίσουμε το δέντρο της δημοκρατίας μας.
Σάββατο 24 Ιουλίου 2010
Άγνωστοι για την εφορία χιλιάδες δικηγόροι
Τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχουν κάνει φορολογική δήλωση χιλιάδες δικηγόροι, ενώ ανάμεσά σε αυτούς είναι αρκετοί μεγαλοδικηγόροι.


Ακόμα, μεγάλος αριθμός δικηγόρων που εργάζονται σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία ή οι ίδιοι είναι μεγάλα ονόματα δηλώνουν ελάχιστα εισοδήματα.

mega
Το τι γίνετε στα προφίλ των πολιτικών του μνημονίου και της χρεοκοπίας στο facebook δεν λέγετε.. Χαρακτηριστική περίπτωση Ο Χρήστος Παπουτσής, που ενώ κατά την προεκλογική περίοδο γέμιζε από θετικά σχόλια και διάλογο, και πολύ περισσότερο τον Ιανουάριο που αντιτασσόταν στις πρώτες περικοπές που σκεφτόταν η κυβέρνηση για μισθούς στο δημόσιο κάτω τον 2000 ευρώ!!! Η μεγάλη κολοτούμπα που από αντάρτη τον έφερε υμνητή και κλακαδόρο με στόχο μια υπουργική καρέκλα του έχει στοιχίσει ολοκληρωτικά. Τα γνωστά εξανεμίστηκαν και την θέση τους πήραν αιχμηρά σχόλια διαμαρτυρίας από τους ίδιους τους ψηφοφόρους του, μέχρι που μπλόκαρε τα σχόλια και άφησε 3-4 χειροκροτητές… Εμείς απλά ντρεπόμαστε που …
δεν ντρέπονται !!!!!!!
http://mhpronomiouxos.blogspot.com/2010/07/facebook_24.html
Με την απειλή πυρηνικού πολέμου απαντά η Βόρεια Κορέα στις κοινές ναυτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του βορειοκορεάτικου ειδησεογραφικού πρακτορείου KCNA , «Όλες αυτές οι πολεμικές ασκήσεις δεν είναι τίποτε άλλο από καθαρές προκλήσεις που έχουν σκοπό να καταπνίξουν σχεδόν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας με τη δύναμη των όπλων. Ο στρατός και ο λαός της Βόρειας Κορέας θα αντιταχθούν νόμιμα με την ισχυρή πυρηνική αποτροπή τους στις πιο σημαντικές ασκήσεις πυρηνικού πολέμου που διοργανώθηκαν ποτέ από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις δυνάμεις της νοτιο-κορεατικής μαριονέτας».
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010


Με απεργία απειλούν οι ιδιοκτήτες φορτηγών
Συνεδριάζει αύριο εκτάκτως η γενική συνέλευση ιδιοκτητών φορτηγών, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα κατέβει ο κλάδος σε απεργία από τη Δευτέρα 26 Ιουλίου.

Αν συμβεί αυτό, τότε θα υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς και στην αγορά του πετρελαίου.

Οι ιδιοκτήτες φορτηγών αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργού Υποδομών.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχει εμπλοκή από Ε.Ε. για το σχέδιο διάσωσης του ΟΣΕ, την οποία όμως δε γνωρίζει το υπουργείο.

Ο Ρέππας διαβεβαίωσε για ακόμα μία φορά ότι δε θα γίνουν απολύσεις στον Οργανισμό, αλλά μετατάξεις.

σκαι.
Λάπτοπ αξίας 35 δολαρίων



Παρουσιάστηκε σήμερα στην Ινδία λάπτοπ αξίας 35 δολαρίων με οθόνη αφής και με στόχο να πωλείται κυρίως σε φοιτητές και μαθητές.

Ο αρμόδιος υπουργός παρουσίασε σήμερα στο Νέο Δελχί το νέο χαμηλότατου κόστους λάπτοπ, λέγοντας ότι σταδιακά η τιμή του θα υποχωρήσει στα 10 δολάρια.

newsbeast

Η οδηγός του αυτοκινήτου που βλέπετε στη φωτογραφία, σταμάτησε στο δρόμο για να απολαύσει τη θέα, στην περιοχή Αλάσσιο της Βόρειας Ιταλίας. Η 34 χρονη Μαρία Ρίτζο όμως, ξέχασε να τραβήξει το χειρόφρενο, και έτσι το αυτοκίνητο βρέθηκε ξαφνικά μέσα στο μπάνιο του διπλανού σπιτιού. Οι αστυνομικοί είπαν πως από θαύμα δεν είχαμε τραυματισμούς διότι οι ιδιοκτήτες του σπιτιού έλειπαν. Σίγουρα όμως όταν επέστρεψαν ήλθαν αντιμέτωποι με μια όχι και τόσο ευχάριστη έκπληξη.

enimerwsi



Έκτακτη έρευνα διατάχτηκε για 30 ηλεκτράμαξες της Siemens, που φτιάχτηκαν στα ναυπηγία Σκαραμαγκά όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ αφού το σιδηροδρομικό δίκτυο δεν υποστήριζε τέτοιου είδους βαγόνια
Όπως αναμενόταν πέρασαν όλες οι ελληνικές τράπεζες ενώ κόπηκε η ΑΤΕ καθώς εμφάνισε κεφαλαιακό έλλειμα 242,6 εκατ ευρώ διαμορφώνοντας το tier 1 στο 4,36% επιβεβαιώνοντας πλήρως το www.bankingnews.gr που είχε αποκαλύψει με μεγάλη ακρίβεια τους όρους και τα ποσοστά επί του tier 1.Ταυτόχρονα η Πειραιώς βρέθηκε στο 6% ακριβώς στο όριο εξέλιξη που προβληματίζει. 
Με κατώτατο όριο στο 6% η Εθνική με βάση το ακραίο σενάριο εμφανίζει tier 1 7,4% ωστόσο παρατηρείται μεγάλη πίεση στον ισολογσιμό από απομειώσεις και τα χαρτοφυλάκια ομολόγων. 
Η Alpha bank εμφανίζει tier 1 8,22% και κεφαλαιακό απόθεμα 1,160 δις ευρώ. 
Η Eurobank εμφανίζει tier 1 8,17% 
Η Πειραιώς πέρασε τα stress tests στο 6% με αρνητική επίδραση από ομόλογα και συνολικά χαρτοφυλάκια. Η επίδοση της Πειραιώς αποτελεί έκπληξη. 
Η Κύπρου εμφάνισε με βάση το ακραίο σενάριο 8% tier 1 
Η Marfin Popular Bank 7,1%.
Το ΤΤ εμφάνισε tier 1 με βάση το ακραίο σενάριο 10,1% που είναι και το υψηλότερο στην Ελλάδα. 
Η ΑΤΕ ήταν η μόνη τράπεζα που δεν πέρασε τα stress tests εμφάνισε tier 1 4,36% δηλαδή κεφαλαιακό έλλειμμα 242 εκατ ευρώ. 
Η ΑΤΕ σε συνεννόηση με την ΤτΕ θα προχωρήσει άμεσα σε αύξηση κεφαλαίου ενώ ταυτόχρονα θα αποχωρήσει και από συμμετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα. 


Ανακοίνωση της ΤτΕ 

Η Τράπεζα της Ελλάδος χαιρετίζει τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της ευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) που οργανώθηκε από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών (CEBS) και τις εθνικές εποπτικές αρχές, σε στενή συνεργασία με την ΕΚΤ. Σκοπός της άσκησης είναι η αξιολόγηση της συνολικής ικανότητας του τραπεζικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απορροφήσει τυχόν περαιτέρω σημαντικούς οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς κραδασμούς. Η άσκηση αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα στην ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ.
Η άσκηση διενεργήθηκε ανά τράπεζα σε συνολικό δείγμα 91 τραπεζών της ΕΕ από 20 κράτη μέλη, που καλύπτουν τουλάχιστον το 50% του τραπεζικού τομέα κάθε χώρας, σε ενοποιημένη βάση. Στην άσκηση χρησιμοποιήθηκαν δύο σενάρια για το 2010 και το 2011: (1) το βασικό, το οποίο συμβαδίζει με τις υπάρχουσες μακροοικονομικές εκτιμήσεις για το 2010 και το 2011, και (2) το δυσμενές, το οποίο ενσωματώνει ακραίους κινδύνους, που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τον κίνδυνο χρέους χώρας και μια σημαντική επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών. Το δυσμενές σενάριο έχει σχεδιαστεί ως ένα σενάριο ιδιαίτερα δυσμενών υποθέσεων (τύπου what-if), που είναι πολύ απίθανο να πραγματοποιηθούν.
Στην περίπτωση της Ελλάδος, το δυσμενές σενάριο υποθέτει μία εντονότερη ύφεση το 2010 και το 2011 από τις τρέχουσες προβλέψεις των διεθνών οργανισμών, καθώς και επιτόκια πολύ υψηλότερα από τα τρέχοντα. 
Στην άσκηση συμμετείχαν οι 6 μεγαλύτεροι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι (Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζας Πειραιώς, ΑΤΕbank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% του ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (εξαιρουμένων των ξένων θυγατρικών). 
Αποτελέσματα 
Για το σύνολο των έξι τραπεζικών ομίλων τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης υποδηλώνουν καθαρό πλεόνασμα κεφαλαίων ύψους € 3,3 δισεκ. έναντι του ποσού που αντιστοιχεί στο όριο του 6% για τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1, το οποίο συμφωνήθηκε αποκλειστικά για τους σκοπούς αυτής της άσκησης. Σε καμία περίπτωση το όριο αυτό δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως εποπτικό ελάχιστο, το οποίο όπως είναι γνωστό ορίζεται σε 4%. Επίσης δεν πρέπει να εκληφθεί ως εξατομικευμένος δείκτης που αντανακλά το προφίλ κινδύνου του κάθε ιδρύματος που ορίζεται για εποπτικούς σκοπούς στο πλαίσιο του Πυλώνα 2 της Οδηγίας ΕΚ 2006/48.
Τα αποτελέσματα ανά τράπεζα είναι διαθέσιμα στις ιστοσελίδες των έξι τραπεζών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά, υπό το δυσμενές σενάριο πέντε ελληνικές τράπεζες περνούν με επιτυχία την άσκηση. Τέσσερις από τις τράπεζες αυτές (ΤΤ, Alpha Bank, EFG Eurobank, Εθνική) υπερβαίνουν το όριο αναφοράς του 6%, ενώ μία (Πειραιώς) βρίσκεται στο όριο αναφοράς. Στην περίπτωση της ATEbank ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Tier 1), μειώνεται σε 4,4% στο τέλος του 2011, σημειώνοντας έλλειμμα κεφαλαίου 242 εκατ. ευρώ. 
Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι στο βασικό σενάριο της άσκησης και οι έξι ελληνικές τράπεζες υπερβαίνουν το όριο του 6%.
Σχολιασμός αποτελεσμάτων
Για την ορθή ερμηνεία των αποτελεσμάτων της άσκησης, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί η ακριβής σημασία των δεικτών και των νομισματικών μεγεθών που προκύπτουν από τα διαφορετικά επιμέρους σενάρια, τα οποία διαμορφώθηκαν για τους σκοπούς της πανευρωπαϊκής άσκησης. Τα αποτελέσματα του δυσμενούς σεναρίου δεν αντανακλούν την παρούσα κατάσταση ή πιθανές άμεσες κεφαλαιακές ανάγκες. Εκ κατασκευής της, μια άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν στοχεύει σε πρόγνωση αναμενόμενων γεγονότων, δεδομένου ότι τα δυσμενή σενάριά της έχουν σχεδιαστεί σκοπίμως ως υποθετικά σενάρια του τύπου “what-if”.
Στο τέλος του 2009 οι έξι συμμετέχουσες τράπεζες είχαν δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier 1) που κυμαινόταν μεταξύ 8,4% και 17,1%. Παρότι η εφαρμογή των ακραία δυσμενών υποθέσεων της άσκησης προσομοίωσης οδηγεί σε μείωση του δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων, που κυμαίνεται μεταξύ 3 και 7 ποσοστιαίων μονάδων, το υψηλό σημείο εκκίνησης επιτρέπει στις πέντε από τις έξι ελληνικές τράπεζες να περνούν επιτυχώς την άσκηση.
Η σημαντική ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων τους, κατά τη διάρκεια του 2009, δικαιολογεί αυτήν την επίδοση των ελληνικών τραπεζών. Η κεφαλαιακή αυτή ενίσχυση προήλθε κυρίως από κεφάλαια που ορισμένες τράπεζες συγκέντρωσαν από την αγορά, την εσωτερική χρηματοδότηση από την κερδοφορία και τη μη διανομή μερίσματος κατά το 2009, καθώς και την έκδοση προνομιούχων μετοχών. 
Η Τράπεζα της Ελλάδος, από την πλευρά της, θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ώστε να εξασφαλίσει ότι θα γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, όπου αυτό είναι αναγκαίο. Σε κάθε περίπτωση, η σύσταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με διαθέσιμα κεφάλαια ύψους € 10 δισεκ., στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, παρέχει ένα πρόσθετο δίκτυ ασφαλείας για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών. Επιπρόσθετα, € 1,2 δισεκ. είναι διαθέσιμα μέσω του μέτρου κεφαλαιακής ενίσχυσης του Ν. 3723/2008.

Alpha Bank 
Η Alpha Bank ΑΕ συμμετείχε στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενεργήθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (2010 EU Wide Stress Testing Exercise of European Banks), την οποία συντόνισε η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Εποπτείας των Τραπεζών (CEBS), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος. • H Alpha Bank AE αναγνωρίζει και αποδέχεται τα αποτελέσματα της ανωτέρω άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. • Η άσκηση αυτή συμπληρώνει τις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων και την τακτική διενέργεια σεναρίων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, που έχουν αναπτυχθεί από την Alpha Bank AE, βάσει του θεσμικού πλαισίου για τον Πυλώνα 2 της Βασιλείας ΙΙ και ειδικότερα τα προβλεπόμενα στις ΠΔ/ΤΕ 2577/2006 και 2595/2007 όπως και τις απαιτήσεις του ν. 3601/2007, όπως ισχύει (αποτελεί ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο των διατάξεων της CRD). • Η άσκηση διενεργήθηκε με τη χρήση των σεναρίων, τη μεθοδολογία και τις βασικές παραδοχές που παρείχε η CEBS (βλ. την συνολική έκθεση όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της CEBS). Η επίπτωση των υποθέσεων του δυσμενούς σεναρίου διαμορφώνει τον εκτιμώμενο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1(σε ενοποιημένη βάση) σε 10,9 % το 2011 έναντι 11,6 % στο τέλος του 2009. Επιπρόσθετη επίπτωση της τάξης των 2,7 ποσοστιαίων μονάδων προκύπτει από την εφαρμογή του δυσμενούς σεναρίου που λαμβάνει υπόψη τον δημοσιονομικό κίνδυνο των Ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα ο εκτιμώμενος δείκτης Tier 1 να διαμορφώνεται στο 8,2% στο τέλος του 2011, συγκριτικά με το ελάχιστο εποπτικό όριο του 4%. • Τα αποτελέσματα της άσκησης λαμβάνοντας υπόψη το δυσμενές σενάριο σε συνδυασμό με το σενάριο δημοσιονομικού κινδύνου των Ευρωπαϊκών χωρών υποδηλώνουν απόθεμα ύψους € 1.160 εκ. επί των κεφαλαίων Tier 1, σε σχέση με το όριο του 6% του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1, όπως ορίστηκε αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας άσκησης. Αυτό το όριο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνευθεί ως ένα ελάχιστο εποπτικό όριο (σημειώνεται ότι το ελάχιστο όριο του δείκτη Tier 1 έχει καθοριστεί εποπτικά στο 4%), ούτε ως ο εξατομικευμένος δείκτης που αντανακλά το προφίλ κινδύνου του ιδρύματος και διαμορφώνεται με βάση την διαδικασία εποπτικής αξιολόγησης στο πλαίσιο του Πυλώνα II της Ευρωπαϊκής οδηγίας 48 (Capital Requirements Directive –CRD). H Alpha Bank AE συζήτησε διεξοδικά με την ΤτΕ τα αποτελέσματα της άσκησης. • Το σενάριο προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων διενεργήθηκε σύμφωνα με μια σειρά απλουστευτικών παραδοχών ( πχ. Δεν υπάρχει μεταβολή του ισολογισμού). Συνεπώς, η πληροφορία σχετικά με το Σενάριο Αναφοράς παρέχεται μόνο για λόγους σύγκρισης και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως πρόβλεψη. • Είναι επιτακτική ανάγκη κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων της άσκησης, να γίνει διάκριση μεταξύ των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή των 4 διαφορετικών σεναρίων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της άσκησης. Ειδικότερα τα αποτελέσματα των δυσμενών σεναρίων δεν θα πρέπει να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικά της τρέχουσας κατάστασης, ούτε να χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση πιθανών αναγκών ενίσχυσης των υπαρχόντων κεφαλαίων. Μια άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν εκτιμά προβλέψεις αναμενόμενων αποτελεσμάτων. Τούτο διότι τα δυσμενή σενάρια έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν μία ανάλυση ευαισθησίας στην περίπτωση που οι εύλογες αλλά ακραίες παραδοχές τους πραγματοποιηθούν (what-if analysis). Οι υποθέσεις των σεναρίων επομένως δεν είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθούν. Οι επίπτωση των σεναρίων ενδέχεται να είναι διαφορετική για κάθε πιστωτικό ίδρυμα, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε ιδρύματος. 

Eurobank

Η Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias Α.Ε. (“Eurobank EFG”) συμμετείχε στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενεργήθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (2010 EU Wide Stress Testing Exercise of European Banks), την οποία συντόνισε η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Εποπτείας των Τραπεζών (CEBS), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η Eurobank EFG αναγνωρίζει και αποδέχεται τα αποτελέσματα της ανωτέρω ασκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.
Η άσκηση αυτή συμπληρώνει τις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων και την τακτική διενέργεια σεναρίων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, ποέχουν αναπτυχθεί από την Eurobank EFG, βάσει του θεσμικού πλαισίου για τον Πυλώνα 2 της Βασιλείας ΙΙ και ειδικότερα τα προβλεπόμενα στις ΠΔ/ΤΕ2577/2006 και 2595/2007 όπως και τις απαιτήσεις του ν. 3601/2007, όπως ισχύει (αποτελεί ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο των διατάξεων της CRD).Η άσκηση διενεργήθηκε με τη χρήση των σεναρίων, τη μεθοδολογία και τις βασικές παραδοχές που παρείχε η CEBS (βλ. την συνολική έκθεση όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της CEBS). Η επίπτωση των υποθέσεων του δυσμενούς σεναρίου διαμορφώνει τον εκτιμώμενο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 (σε ενοποιημένη βάση) σε 10,2% το 2011 έναντι 11,2% στο τέλος του 2009. Επιπρόσθετη επίπτωση της τάξης των 2 ποσοστιαίων μονάδων προκύπτει από την εφαρμογή του δυσμενούς σεναρίου που λαμβάνει υπόψη τον δημοσιονομικό κίνδυνο των Ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα ο εκτιμώμενος δείκτης Tier 1 να διαμορφώνεται στο 8,17% στο τέλος του 2011, συγκριτικά με τον ελάχιστο εποπτικό όριο του 4%.
Τα αποτελέσματα της άσκησης υποδηλώνουν απόθεμα ύψους 1.159 εκ. ευρώ επί των κεφαλαίων Tier 1, σε σχέση με το όριο του 6% του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1, όπως ορίστηκε αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας άσκησης. Αυτό το όριο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνευθεί ως ένα ελάχιστο εποπτικό όριο (σημειώνεται ότι το ελάχιστο όριο του δείκτη Tier 1 έχει καθοριστεί εποπτικά στο 4%), ούτε ως ο εξατομικευμένος δείκτης που αντανακλά το προφίλ κινδύνου του ιδρύματος και διαμορφώνεται με βάση την διαδικασία εποπτικής αξιολόγησης στο πλαίσιο του Πυλώνα ΙΙ της Ευρωπαϊκής οδηγίας 48 (Capital Requirements Directive – CRD).
Η Eurobank EFG συζήτησε διεξοδικά με την ΤτΕ τα αποτελέσματα της άσκησης.
Το σενάριο προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων διενεργήθηκε σύμφωνα με μια σειρά u945 απλουστευτικών παραδοχών (πχ. δεν υπάρχει μεταβολή του ισολογισμού). Συνεπώς, η πληροφορία σχετικά με το Σενάριο Αναφοράς παρέχεται μόνο για λόγους σύγκρισης και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως πρόβλεψη. Είναι επιτακτική ανάγκη κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων της άσκησης, να γίνει διάκριση μεταξύ των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή των διαφορετικών σεναρίων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της άσκησης. Ειδικότερα τα αποτελέσματα των δυσμενών σεναρίων δεν θα πρέπει να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικά της τρέχουσας κατάστασης, ούτε να χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση πιθανών αναγκών ενίσχυσης των υπαρχόντων κεφαλαίων. Μια άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν εκτιμά προβλέψεις αναμενόμενων αποτελεσμάτων. Τούτο διότι τα δυσμενή σενάρια έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν μία ανάλυση ευαισθησίας στην περίπτωση που οι εύλογες αλλά ακραίες παραδοχές τους πραγματοποιηθούν (what-if analysis). Οι υποθέσεις των σεναρίων επομένως δεν είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθούν. Οι επίπτωση των σεναρίων ενδέχεται να είναι διαφορετική για κάθε πιστωτικό ίδρυμα, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε ιδρύματος


Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετείχε επιτυχώς στην πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης υποθετικά ακραίων καταστάσεων για τον τραπεζικό κλάδο, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Η άσκηση αυτή περιλαμβάνει ένα βασικό (αναμενόμενο, πιθανό), ένα δυσμενές (ιδιαίτερα αντίξοο) και ένα ακραία δυσμενές σενάριο (το εξαιρετικά αντίξοο). Σκοπός της άσκησης ήταν να διερευνηθεί η αντοχή της κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη, σε ενδεχόμενη περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, και να προσδιορισθεί οποιοδήποτε απαιτούμενο κεφάλαιο για την επαναφορά του δείκτη Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Tier 1) στο 6% λαμβάνοντας υπόψη το Δυσμενές σενάριο και το Ακραία Δυσμενές σενάριο στο τέλος του 2011.
Για την Ελλάδα εφαρμόστηκαν τα αυστηρότερα κριτήρια, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμβαδίζουν με τη σημερινή κατάσταση σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής και εξομάλυνσης των οικονομικών συνθηκών στη χώρα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η εκτίμηση της ζημιάς στα στεγαστικά δάνεια στο ακραία δυσμενές σενάριο ήταν 37% για την Ελλάδα, ενώ για την αμέσως επόμενη χώρα στο 24%.
Τα αποτελέσματα της πιο πάνω άσκησης, αναφορικά με το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier I του Ομίλου Πειραιώς για το 2011, έχουν ως εξής:
• στο Βασικό σενάριο 10,9% 
• στο Δυσμενές σενάριο 8,3%, 
• στο Ακραία Δυσμενές 6,0% 
Σημειώνεται ότι ακόμη και στο Ακραία Δυσμενές Σενάριο ο δείκτης Τier I του Ομίλου Πειραιώς διαμορφώνεται στο 6,4% εάν ληφθεί υπόψη ότι το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου στις 30.06.2010 μειώθηκε σημαντικά (στα €0,1 δισ έναντι €1,1 δισ).

Τράπεζα Κύπρου 

Η Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ («Τράπεζα Κύπρου») υποβλήθηκε στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για το 2010, η οποία διενεργήθηκε υπό τον συντονισμό της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας («CEBS») και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.
Η Τράπεζα Κύπρου πέρασε με επιτυχία την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, επαναβεβαιώνοντας την εύρωστη χρηματοοικονομική της θέση και διατηρώντας την ισχυρή κεφαλαιακή της επάρκεια, ακόμα και υπό ακραία αρνητικά σενάρια. Ακόμη και υπό το αρνητικό σενάριο με επιπρόσθετο κρατικό σοκ («additional sovereign shock on the adverse scenario»), η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να επιτύχει Δείκτη Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων 8,0% το έτος 2011, χωρίς καμία κρατική ενίσχυση κεφαλαίου και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προγραμματισμένη έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης.
Όπως ανακοινώθηκε στις 8 Ιουλίου 2010, παρά την ισχυρή κεφαλαιακή της θέση, η Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται στη διαδικασία περαιτέρω ενίσχυσης της κεφαλαιακής της βάσης μέσω της έκδοσης Δικαιωμάτων Προτίμησης ύψους μέχρι €345 εκατ., προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσθετη στρατηγική ευελιξία η οποία θα της επιτρέψει, βασιζόμενη στο ισχυρό και καλά τοποθετημένο δίκτυό της, να αξιοποιήσει την αυξανόμενη ρευστότητά της για να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις διάφορες αγορές όπου δραστηριοποιείται.
Η Τράπεζα Κύπρου αναγνωρίζει τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, η οποία συμπληρώνει τις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου και τις τακτικές ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων στις οποίες προβαίνει η Τράπεζα Κύπρου στα πλαίσια του Πυλώνα 2 της Βασιλείας ΙΙ, της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για Κεφαλαιακές Απαιτήσεις (CRD ) και της Οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για τον υπολογισμό των Κεφαλαιακών Απαιτήσεων και των Μεγάλων Χρηματοδοτικών Ανοιγμάτων. 
Η άσκηση διενεργήθηκε βάσει των σεναρίων, της μεθοδολογίας και των βασικών υποθέσεων που δόθηκαν από την CEBS (βλέπε σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της CEBS ). Ως αποτέλεσμα του υποτιθέμενου ακραίου σεναρίου, ο υπολογιζόμενος Δείκτης Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων σε ενοποιημένη βάση ανέρχεται σε 9,4% το 2011, έναντι 10,5% το τέλος του 2009. Το επιπλέον σενάριο κινδύνου από ανοίγματα έναντι κυβερνήσεων έχει επιπρόσθετη επίδραση 1,4 εκατοστιαίες μονάδες στον υπολογιζόμενο Δείκτη Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων, ο οποίος ανέρχεται σε 8,0% στο τέλος του 2011, σε σύγκριση με το ελάχιστο εποπτικό όριο 4%. Τα αναλυτικά αποτελέσματα της άσκησης και η έκθεση της Τράπεζας σε κράτη και τοπικές αρχές, παρουσιάζονται στους πίνακες που ακολουθούν.
Τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων υποδηλώνουν περιθώριο πρωτοβάθμιων κεφαλαίων ύψους €470 εκατ. έναντι του ορίου 6% του Δείκτη Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων, όπως αυτός έχει συμφωνηθεί αποκλειστικά για τους σκοπούς της άσκησης προσομοίωσης για την Τράπεζα Κύπρου. Το όριο αυτό σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως εποπτικό ελάχιστο (το ελάχιστο εποπτικό όριο για τον Δείκτη Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων έχει οριστεί σε 4%), ούτε ως στόχος επίτευξης κεφαλαίου σε σχέση με το προφίλ κινδύνου του οργανισμού που καθορίζεται ως αποτέλεσμα της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου στα πλαίσια του Πυλώνα 2 της Οδηγίας για Κεφαλαιακή Επάρκειας (CRD).
Δεδομένου ότι η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων διεξάχθηκε κάτω από βασικές κοινές απλοποιημένες υποθέσεις (π.χ. σταθερό ισολογισμό), η πληροφόρηση σχετικά με τα σενάρια αναφοράς παρέχεται μόνο για σκοπούς σύγκρισης και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνεύεται ως πρόβλεψη.

Marfin Popular Bank 

Το συγκεκριμένο Τεστ Αντοχής συμπληρώνει τις υφιστάμενες διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου και τα τακτικά τεστ αντοχής που διενεργεί η Marfin Popular Bank Public Co Ltd κάτω από το πλαίσιο του Πυλώνα 2 της Βασιλείας ΙΙ και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Κεφαλαιακή Επάρκεια (CRD). Η άσκηση αυτή διενεργήθηκε χρησιμοποιώντας σενάρια, μεθοδολογίες και βασικές παραδοχές που δόθηκαν από την CEBS (βλέπε έκθεση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της CEBS ). Σαν αποτέλεσμα της εφαρμογής της υποθετικής ακραίας κατάστασης κάτω από το δυσμενές σενάριο (adverse scenario), ο υπολογιζόμενος ενοποιημένος δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Tier I ratio) αναπροσαρμόζεται στο 8,5% το 2011 σε σύγκριση με 9,4% στο τέλος του 2009. Ένα επιπρόσθετο ακραίο σενάριο κινδύνου χώρας (sovereign risk) αναμένεται να έχει μία επιπλέον αρνητική επίδραση ύψους 1,4% πάνω στον υπολογιζόμενο δείκτη Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων, φτάνοντας στο 7,1% στο τέλος του 2011, σε σύγκριση με το ελάχιστο ποσοστό που προνοεί η Ευρωπαϊκή Οδηγία Κεφαλαιακής Επάρκειας ύψους 4%.

Από τα αποτελέσματα του Τεστ Αντοχής προκύπτει ένα πλεόνασμα ύψους € 302 εκ. στα Βασικά Ίδια Κεφάλαια σε σύγκριση με το κατώτερο όριο ύψους 6%, το οποίο έχει συμφωνηθεί εξολοκλήρου για τους σκοπούς αυτής της άσκησης. Το συγκεκριμένο όριο, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ερμηνευτεί ως το ελάχιστο εποπτικό ποσοστό (το ελάχιστο εποπτικό ποσοστό για τα Βασικά Ίδια Κεφάλαια έχει οριστεί στο 4%), ούτε ως ο στόχος κεφαλαίου που αντικατοπτρίζει το προφίλ κινδύνου του οργανισμού όπως αυτό ορίζεται από τα αποτελέσματα της διαδικασίας εποπτικής εξέτασης του Πυλώνα 2 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Κεφαλαιακής Επάρκειας (CRD). Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου διεξήγαγε εκτεταμένες συζητήσεις για τα αποτελέσματα του Τεστ Αντοχής με την Marfin Popular Bank Public Co Ltd.

ΑΤΕ


Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. συμμετείχε στην άσκηση
προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενεργήθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο
(2010 EU Wide Stress Testing Exercise of European Banks), την οποία συντόνισε η
Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Εποπτείας των Τραπεζών (CEBS), σε συνεργασία με
την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος
Α.Ε.
• Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. αναγνωρίζει και αποδέχεται τα
αποτελέσματα της ανωτέρω άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.
•Η άσκηση αυτή συμπληρώνει τις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων και την τακτική
διενέργεια σεναρίων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, που έχουν αναπτυχθεί
από Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. βάσει του θεσμικού πλαισίου για
τον Πυλώνα 2 της Βασιλείας ΙΙ και ειδικότερα τα προβλεπόμενα στις ΠΔ/ΤΕ 2577/2006
και 2595/2007 όπως και τις απαιτήσεις του ν. 3601/2007, όπως ισχύει (αποτελεί
ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο των διατάξεων της CRD).
•Η άσκηση διενεργήθηκε με τη χρήση των σεναρίων, τη μεθοδολογία και τις βασικές
παραδοχές που παρείχε η CEBS (βλ. την συνολική έκθεση όπως δημοσιεύθηκε στην
ιστοσελίδα της CEBS). Η επίπτωση των υποθέσεων του δυσμενούς σεναρίου
διαμορφώνει τον εκτιμώμενο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1(σε ενοποιημένη
βάση) σε 8,9% το 2011 έναντι 8,4% στο τέλος του 2009. Επιπρόσθετη επίπτωση της
τάξης των 4,54 ποσοστιαίων μονάδων προκύπτει από την εφαρμογή του δυσμενούς
σεναρίου που λαμβάνει υπόψη τον δημοσιονομικό κίνδυνο των Ευρωπαϊκών χωρών,
με αποτέλεσμα ο εκτιμώμενος δείκτης Tier 1 να διαμορφώνεται στο 4,36% στο τέλος
του 2011, συγκριτικά με τον ελάχιστο εποπτικό όριο του 4%.
•Τα αποτελέσματα της άσκησης υποδηλώνουν έλλειμμα ύψους 242,6 εκ. επί των
κεφαλαίων Tier 1, σε σχέση με το όριο του 6% του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier
1, όπως ορίστηκε αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας άσκησης. Αυτό το
όριο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνευθεί ως ένα ελάχιστο εποπτικό όριο
(σημειώνεται ότι το ελάχιστο όριο του δείκτη Tier 1 έχει καθοριστεί εποπτικά στο 4%),
ούτε ως ο εξατομικευμένος δείκτης που αντανακλά το προφίλ κινδύνου του ιδρύματος
και διαμορφώνεται με βάση την διαδικασία εποπτικής αξιολόγησης στο πλαίσιο του
Πυλώνα II της Ευρωπαϊκής οδηγίας 48 (Capital Requirements Directive –CRD).
Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. συζήτησε διεξοδικά με την ΤτΕ τα
αποτελέσματα της άσκησης. Ως αποτέλεσμα συμφωνήθηκαν τα εξής:
• Η Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να υπερκαλύψει
τις μελλοντικές ανάγκες κεφαλαιακής επάρκειας
• Η Τράπεζα να ενισχύσει τα εποπτικά ίδια κεφάλαια μέσω σταδιακής
απεμπλοκής από συμμετοχές σε εταιρίες χρηματοπιστωτικού τομέα που κατέχει
• Να προβεί σε κινήσεις μείωσης του λειτουργικού κόστους και αύξησης των
πηγών εσόδων.
Επίσης συμφωνήθηκαν τα εξής
• Το σενάριο προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων διενεργήθηκε σύμφωνα με
μια σειρά απλουστευτικών παραδοχών ( πχ. Δεν υπάρχει μεταβολή του
ισολογισμού). Συνεπώς, η πληροφορία σχετικά με το Σενάριο Αναφοράς
παρέχεται μόνο για λόγους σύγκρισης και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να
θεωρηθεί ως πρόβλεψη.
• Είναι επιτακτική ανάγκη κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων της άσκησης, να
γίνει διάκριση μεταξύ των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή
των διαφορετικών σεναρίων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της άσκησης.
Ειδικότερα τα αποτελέσματα των δυσμενών σεναρίων δεν θα πρέπει να
θεωρηθούν αντιπροσωπευτικά της τρέχουσας κατάστασης, ούτε να
χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση πιθανών αναγκών ενίσχυσης των
υπαρχόντων κεφαλαίων. Μια άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων
δεν εκτιμά προβλέψεις αναμενόμενων αποτελεσμάτων. Τούτο διότι τα δυσμενή
σενάρια έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν μία ανάλυση ευαισθησίας στην
περίπτωση που οι εύλογες αλλά ακραίες παραδοχές τους πραγματοποιηθούν
(what-if analysis). Οι υποθέσεις των σεναρίων επομένως δεν είναι πολύ πιθανό
να πραγματοποιηθούν. Οι επίπτωση των σεναρίων ενδέχεται να είναι
διαφορετική για κάθε πιστωτικό ίδρυμα, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών
του κάθε ιδρύματος.



ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ STRESS TESTS
Με αφορμή τα αποτελέσματα των stress tests, ο Πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κ. Κλέων Παπαδόπουλος δήλωσε:
«Σε μια εποχή όπου όχι μόνο οι τράπεζες, αλλά η ελληνική οικονομία και η κοινωνία συνολικά περνούν ένα μεγάλο “stress test”, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποδεικνύει ότι διαθέτει το υπόβαθρο και τη δυναμική για να στηρίξει την ανάπτυξη.
Οι επιδόσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στα τεστ αντοχής, όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιβεβαιώνουν ότι η Τράπεζα έχει την ικανότητα να στηρίξει την οικονομία παραμένοντας σταθερά δίπλα στους πολίτες, από θέση ισχύος. 
Μπορούμε να δώσουμε νέα ώθηση στην οικονομία, να προστατεύσουμε την κοινωνία και να μεταδώσουμε την αισιοδοξία που όλοι χρειαζόμαστε.
Και όλα αυτά μπορούμε να τα κάνουμε πράξη, όπως τόσα χρόνια τώρα, με επάρκεια, αυτάρκεια, και πάνω απ’ όλα σοβαρότητα, αγκαλιάζοντας την ίδια στιγμή όλους όσοι χρειάζονται τη στήριξή μας.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι εγγύηση για τους εκατομμύρια καταθέτες που του εμπιστεύονται καθημερινά τις οικονομίες τους. Είναι μία σύγχρονη τράπεζα που δείχνει έμπρακτα ότι η σχέση της με τους πολίτες δεν μπορεί παρά να είναι σχέση εμπιστοσύνης. Μία διαχρονική σχέση εμπιστοσύνης που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.»

Ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ


Το Υπουργείο Οικονομικών χαιρετίζει τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), η οποία έγινε με κοινή μεθοδολογία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και είχε ως στόχο την αξιολόγηση της αντοχής του τραπεζικού συστήματος σε πιθανή δυσμενή εξέλιξη των οικονομικών συνθηκών μέσα στο 2010 - 2011. Η διαφάνεια που επιτεύχθηκε με τη δημοσιοποίηση αυτών των αποτελεσμάτων είναι σημαντική.
Στην Ελλάδα, έξι τράπεζες - Εθνική, EFG Eurobank, Άλφα, Πειραιώς, Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο - συμμετείχαν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Οι έξι αυτές τράπεζες αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% του ενεργητικού του τραπεζικού κλάδου (με εξαίρεση τις ξένες θυγατρικές), ενώ το απαιτούμενο ποσοστό συμμετοχής ήταν τουλάχιστον 50% .
Για την εξαγωγή σωστών συμπερασμάτων είναι απαραίτητο να γίνει διαφοροποίηση μεταξύ των αποτελεσμάτων κάτω από τα διαφορετικά σενάρια. Τα αποτελέσματα για το δυσμενές σενάριο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως αντιπροσωπευτικά της σημερινής κατάστασης ή πιθανών άμεσων αναγκών σε κεφάλαια. Η πραγματοποίηση της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν αποτελεί πρόβλεψη αποτελεσμάτων, καθώς τα πιθανά δυσμενή σενάρια διαμορφώθηκαν κάτω από την υιοθέτηση ακραίων υποθέσεων, οι οποίες δεν είναι πολύ πιθανόν να επαληθευθούν στην πράξη.
Παρόλα αυτά, στοχεύοντας στη διαφύλαξη του υψηλότερου βαθμού ευρωστίας και οικονομικής σταθερότητας, η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται σε στενή επαφή με τις συμμετέχουσες τράπεζες για να αξιολογήσει τα αποτελέσματα και τις συνέπειές τους, και τυχόν ανάγκες επανακεφαλοποίησης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Αγροτική Τράπεζα καλείται να προτείνει ένα σχέδιο αντιμετώπισης των αδυναμιών που εμφανίστηκαν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων μέσα σε δύο μήνες και να το υλοποιήσει, σε συμφωνία με την εποπτεύουσα αρχή, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Η Ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύεται να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να ενισχύσει τη φερεγγυότητα της Αγροτικής Τράπεζας, προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανές απώλειες στην περίπτωση που ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης δεν είναι επαρκείς, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί κρατικής ενίσχυσης.
Για τη θωράκιση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος συνολικά, η Ελλάδα, ήδη διαθέτει τους παρακάτω μηχανισμούς στήριξης οι οποίοι έχουν εγκριθεί, ή τελούν υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
· Με το Ν. 3723/2008, έχει δημιουργηθεί πρόγραμμα επανακεφαλοποίησης συνολικού ποσού 5 δις ευρώ, στο οποίο υπάρχει υπόλοιπο ύψους 1,2 δις ευρώ. Το πρόγραμμα έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2010. Οι προϋποθέσεις πρόσβασης στο πρόγραμμα περιγράφονται αναλυτικά στο νόμο.
· Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με το συνολικό ποσό των 10δις ευρώ. Το Ταμείο είναι αναπόσπαστο μέρος του Μνημονίου Συνεννόησης της Ελληνικής Κυβέρνησης, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το Ταμείο εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, με το νόμο 3864/2010 και έχει ήδη επισήμως κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σκοπός του είναι η διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Επιπλέον, ειδικά στην περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας, το Υπουργείο Οικονομικών ως βασικός μέτοχος της τράπεζας, προτίθεται να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια συμμετέχοντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να διασφαλίσει ότι οι όροι και προϋποθέσεις για τα προαναφερόμενα μέτρα είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί κρατικών ενισχύσεων.
Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε σχετικά:
«Τα αποτελέσματα είναι θετικά και δείχνουν ότι το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να ανταπεξέρχεται ακόμα και σε συνθήκες πολύ δυσκολότερες από τις σημερινές. Με το πρόγραμμα επανακεφαλαιοποίησης και με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Ελληνική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει επαρκείς μηχανισμούς στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της Ελληνικής οικονομίας. Οι Ελληνικές τράπεζες καλούνται και αυτές να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα και να προχωρήσουν σε ενέργειες και στρατηγικές κινήσεις που ενδυναμώνουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και τις ενισχύουν σε ένα πλαίσιο αναδιάρθρωσης του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

.
Νωρίτερα το www.bankingnews.gr το οποίο επιβεβαιώθηκε 100% σημείωνε 

Περίπου στο 6,6% με 7,2% φαίνεται να είναι ο συντελεστής core tier 1 με βάση το 6% που αποτελεί το μέτρο σύγκρισης και που λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες. Με βάση πληροφορίες υπάρχουν μια ή δύο περιπτώσεις τραπεζών όπου περνούν τα stress tests οριακά ενώ η ΑΤΕ μάλλον κόβεται. To υψηλότερο core tier 1 κινείται πάνω από 7,5%. 
Στις 7 το απόγευμα θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα από τις 91 τράπεζες τα stress tests. Έχει συνταχθεί ένα κοινό δελτίο τύπου το οποίο θα παρουσιαστεί ταυτόχρονα...

Στο δελτίο τύπου θα αναφέρεται ότι πραγματοποιήθηκε πανευρωπαϊκά tests προσομοίωσης σε 91 τράπεζες. 
Οι τράπεζες ελληνικές και κυπριακές αξιολογούνται με βάση 3 σενάρια συγκρίνοντας τις περιόδους 2009, 2010 και 2011. 
Με βάση τα stress test ορίζεται ως βάση το core tier 1 το 6%. 
Με βάση αυτό θα προκύπτει πλεονασματικό ή ελλειμματικό κεφάλαιο στις τράπεζες. 
Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες 
Η Εθνική, Κύπρου, Marfin λαμβάνουν συντελεστή core tier 1 κοντά στο 7%. Η Εθνική συγκεκριμένα κινείται πάνω από το 7%, ενώ στο 7,2% περίπου είναι Κύπρου και Marfin.
Για το ΤΤ οι ανησυχίες δεν ευσταθούν περνάει τα stress tests, με Core Tier ! πάνω από 7%.
Υπάρχουν τράπεζες με βαθμολογία οριακή πέριξ του 6% 
Πάντως από το πρώτο κύμα πληροφόρησης που έχει υπάρξει από τις τράπεζες φαίνεται ότι δεν θα υπάρχουν αρνητικές εκπλήξεις. 
Η ΑΤΕ σύμφωνα με πληροφορίες δεν περνάει τα stress tests μάλιστα εμφανίζει Core tier 1 πολύ χαμηλότερο του 6% 
Άλλη τράπεζα επίσης έχει βρεθεί οριακά στο 6% . 

Ποιές οι παραδοχές των stress tests 

Τα stress tests αφορούν μόνο το trading χαρτοφυλάκιο. 
Σύμφωνα με έγγραφο της ΕΚΤ, τα ποσοστά για τα haircuts είναι τα εξής: Στο 23,1% το haircut για τα ελληνικά ομόλογα 5ετούς διάρκειας στο trading χαρτοφυλάκιο, στο 14% για τα πορτογαλικά ομόλογα, στο 10,2% για τα βρετανικά ομόλογα, στο 5,9% για τα γαλλικά, στο 12,3% το haircut για τα ισπανικά ομόλογα και στο 4,7% για τα γερμανικά.
Η CEBS επιβεβαιώνει τα ποσοστά των haircuts. Αναφέρει επίσης ότι τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι πιο αυστηρά από εκείνα των αμερικανικών τραπεζών το 2009. 
Σύμφωνα με τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, υπάρχει μεταξύ άλλων σενάριο για συνθήκες double dip ύφεσης και πτώσης των μετοχών κατά 20%.

bankingnews.gr

Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, μια φάλαινα επιτέθηκε σε ένα ιστιοπλοϊκό.. Όπως ήταν φυσικό το κατέστρεψε.. Με το κατάρτι σπασμένο και το κατάστρωμα σε κακό χάλι απέμεινε να πλέει ακυβέρνητο το εικονιζόμενο μικρό ιστιοφόρο, ως αποτέλεσμα της επίθεσης που δέχθηκε από φάλαινα μήκους 10 μέτρων στα ανοιχτά του Κέιπ Τάουν. Ευτυχώς, δεν είχαμε τραυματίες απο αυτή τη επίθεση..
trelokouneli
Η ηλικία των 31 ετών φαίνεται πως είναι, σύμφωνα με νέα έρευνα, η ιδανική όσον αφορά την ομορφιά και την γοητεία της.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε Βρετανική εταιρεία, μετά από γκάλοπ με την συμμετοχή 2.000 ανθρώπων που έγινε με τη μέθοδο της τηλεφωνικής δημοσκόπησης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων κατέληξε στο συμπέρασμα πως γύρω στην ηλικία των 30 ετών η γυναίκα είναι πολύ πιό ελκυστική, απ’ότι στην ηλικία των 18-19 ετών με το «φρέσκο προσωπάκι». Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως η μέση Βρετανίδα σε αυτή την ηλικία είναι παντρεμένη και έχει τουλάχιστον ένα παιδί.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση «πότε είναι πιο ελκυστική μία γυναίκα» οι περισσότεροι απάντησαν στην ηλικία των 31ετών.

Όσο για το τι ορίζεται ως ομορφιά, το 70% των ερωτηθέντων δηλώνει πως «απορρέει από μέσα μας», το 67% θεωρεί συνώνυμο της ομορφιάς την καλή εξωτερική εμφάνιση, ενώ το 47% πιστεύει πως το στυλ αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ομορφιάς και της γοητείας.
Στα περίπτερα της Μεσσηνίας και του Ηρακλείου μπορεί πλέον να αγοράσει κάποιος χύμα τσιγάρα, προς είκοσι λεπτ.α του ευρώ το καθένα. Σε αυτήν την κίνηση προέβησαν οι περιπτεριούχοι των συγκεκριμένων δύο νομών, καθώς η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει σε πολλούς από τους καπνιστές πελάτες τους να αγοράσουν ολόκληρα πακέτα.

«Στην Καλαμάτα, όπου η ανεργία κάνει θραύση, προτού προχωρήσουμε στην χύμα πώήση έρχονταν πέντε άτομα μαζί να αγοράσουν ένα πακέτο» δηλώνει στο «Βήμα» η πρόεδρος των Περιπτεριούχων Μεσσηνίας Ειρήνη Γρηγοροπούλου ενώ ο (εικονιζόμενος) Χρήστος Καράγιωργας, ιδιοκτήτης περιπτέρου στην πόλη και από τους πρώτους που εφάρμοσαν την ιδέα, θυμάται «παλιές εποχές, όταν ο παππούς μου με έστελνε να του αγοράσω δύο τσιγάρα από το καπνοπωλείο».

Αφετηρία για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία στάθηκαν για τους περιπτεριούχους της Μεσσηνίας τα προβλήματα που εμφανίζονταν στις σχέσεις τους με τις ...
αντιπροσωπείες των καπνοβιομηχανιών. Ήρθε όμως και η κρίση για να δέσει το γλυκό και να φέρει μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό, που προτιμά πλέον να αγοράζει χύμα τσιγάρα παρά ολόκληρα πακέτα. «Για μας η χύμα πώληση είναι πλέον μέσο επιβίωσης» λέει ο κ. Καράγεωργας, επισημαίνοντας ότι το τσιγάρο αποτελεί το 60% του τζίρου στα περίπτερα.

Μέχρι στιγμής οι περιπτεριούχοι δεν έχουν δεχτεί καμία αντίδραση, ούτε από τις ελεγκτικές αρχές ούτε από τις καπνοβιομηχανίες. Έτσι, το παράδειγμα της Μεσσηνίας δεν άργησε να βρει μιμητές, αυτή τη φορά στο Ηράκλειο της Κρήτης. «Πουλάμε χύμα ελληνικά τσιγάρα προς 20 λεπτά το ένα. Έτσι εξυπηρετούμε και τον καταναλωτή ο οποίος θέλει να μειώσει το κάπνισμα για οικονομικούς λόγους, αλλά διαθέτουμε και τσιγάρα που δεν θα είχαν υψηλό περιθώρειο κέρδους», λέει η πρόεδρος των Περιπτεριούχων και Καπνοπωλών Ηρακλείου Ειρήνη Χαιρέτη.

Τόσο στη Μεσσηνία όσο και στο Ηράκλειο πάντως, ακόμα και ένα μόνο τσιγάρο να πάει για να αγοράσει κανείς από το περίπτερο πληρώνοντας το αντίτιμο των 0,20 ευρώ , θα λάβει την απόδειξή του. «Αυτό εννοείται», λένε οι περιπτεριούχοι. Οι καιροί είναι πονηροί, βλέπετε...
Άγνωστοι δράστες διέρρηξαν χθες το κτίριο όπου στεγάζεται ο αστυνομικός σταθμός Μονεμβασίας και αφαίρεσαν δύο αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Την ώρα της κλοπής, ο αστυνομικός σταθμός ήταν κλειστός.

Ο αστυνομικός, που είχε διατεθεί σε νυχτερινή βάρδια, εκτελούσε υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας στην ευρύτερη περιοχή.

Για το περιστατικό, ενεργείται προανάκριση από το αστυνομικό τμήμα Μολάων.
Image
Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, όπως έκρινε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Την είδηση η οποία αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την αναγνώριση της πρώην Σερβικής επαρχίας μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Η απόφαση ου ανώτατου δικαστικού σώματος του ΟΗΕ αναμένεται να οδηγήσει και άλλες χώρες στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και φέρει την Πρίστινα ακόμη πιο κοντά στην ένταξή της στα Ηνωμένα Έθνη.

Παρά το γεγονός ότι η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης δεν είναι δεσμευτική είναι καθοριστική τόσο για τους Κοσοβάρους όσο και τους Σέρβους αλλά και για πολλά αποσχιστικά κινήματα και αποσχισθείσες περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς θα αποτελέσει πολύ σοβαρό νομικό προηγούμενο.


Οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ε.Ε. υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ωστόσο η Ρωσία είναι κατηγορηματικά αντίθετη. Η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της αποσχιθείσας περιοχής.

Κατά την αγόρευσή του, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Χισάσι Οουάντα τόνισε ότι δεν προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο καμία εφαρμόσιμη απαγόρευση για τη δήλωση ανεξαρτησίας από το Κόσοβο. "Κατά συνέπεια το δικαστήριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διακήρυξη της ανεξαρτησίας στις 17 Φεβρουαρίου 2008 δεν παραβίαζε το γενικό διεθνές δίκαιο", δήλωσε.
Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010
Η ιδέα της σουηδικής εταιρείας DeLaval για αυτόματο πλυντήριο αγελάδων φαίνεται οτι έχει πολύ καλά αποτελέσματα τόσο στιθς ίδιες τις αγελάδες όσο και στην παραγωγή του γάλατος. Με το αυτόματα πλυντήριο οι αγελάδες...

οχι μονο ειναι πιο καθαρές αλλα και πιο υγιείς αφού πέρα απο την καθαριότητα το σύστημα κάνει και μασάζ στα ζώα λειτουργώντας θετικά στο κυκλοφοριακό τους. Η εταιρεία έχει πουλήσει πάνω απο 30,000 τέτοια συστήματα στη Σουηδία και ετοιμάζεται για να επεκταθεί σε όλο τον κόσμο






Ένα παράνομο ζευγαράκι στη Γερμανία κατέληξε στο νοσοκομείο με σπασίματα και τραυματισμούς στο κεφάλι όταν έπεσε από το παράθυρο ενώ έκανε σεξ.

Το ζευγάρι, του οποίου τα ονόματα δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, έπεσε από ύψος πέντε μέτρων ενώ βρισκόταν στην αποκορύφωση του πάθους τους.

Η γυναίκα, που είναι παντρεμένη με άλλον άνδρα, αρνήθηκε ότι έκαναν σεξ παρά τις δηλώσεις των γειτόνων για το αντίθετο.

Δεν κάναμε σεξ απλά χαζολογάγαμε. Δε θέλω να θυμάμαι άλλο τη πτώση είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, το ζευγάρι διακομίστηκε στο ίδιο νοσοκομείο όπου ο σύζυγος της πρωταγωνίστριας ανάρρωνε από πτώση καθώς και αυτός είχε πέσει από τη σκεπή του σπιτιού τους λίγες μέρες πριν.

www.enimerwsi.com
Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Ούτε μία ΕΔΕ (Ένορκη Διοικητική Εξέταση) για τον Γεράσιμο Ζαγορίτη και την Τζούλια δεν είναι ικανοί να διενεργήσουν κάποιοι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και απαπόφευκτα γεννώνται εύλογα ερωτήματα ως προς το αν είναι ικανοί να διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις. Όσο για την πολιτική ηγεσία, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, δημιουργούνται πλέον ερωτηματικά ως προς το, αν ελέγχει και τι, μέσα στο στράτευμα. Διότι αν ακυρώνεται μία ολόκληρη ΕΔΕ σε μία τόσο προβεβλημένη υπόθεση, όπως και έγινε για το σκάνδαλο Ζαγορίτη, επειδή γραμματέας της ΕΔΕ ήταν εις εκ των κατηγορουμένων στρατιωτών (!) ε, τότε, νομίζουμε ότι οι ελπίδες για ορθό χειρισμό άλλων, πολύ σοβαρότερων εθνικών υποθέσεων και εξοπλιστικών προγραμμάτων, εναπόκεινται πλέον στον Καλό Θεό της Ελλάδας...

Ακυρώθηκε λοιπόν ολόκληρη η ΕΔΕ που διεξάγεται εδώ και ένα μήνα για το ότι ο υιός Ζαγορίτης μετέτρεψε σε οίκο ανοχής το Πολεμικό Μουσείο όπου αναπαύονται τα αιματοβαμμένα Όπλα των Ελλήνων. Aνακαλύφθηκε μετά την ολοκλήρωσή της ότι ρόλο γραμματέα και πρακτικογράφου στην επιτροπή είχε οριστεί ένας από τους φρουρούς του Πολεμικού Μουσείου που ήταν κατηγορούμενος και άμεσα εμπλεκόμενος στην υπόθεση της «εισβολής» της Τζούλιας στο Μουσείο!

Βέβαια δημιουργούνται εύλογες απορίες και για την τοποθέτηση του κατηγορουμένου ως πρακτικογράφου. Τυχαίο; Δε νομίζουμε. Μήπως θα πρέπει να γίνει καινούρια ΕΔΕ με αντικείμενο ποιος δημιουργήσε εκ των πραγμάτων θέμα ακυρότητας της ΕΔΕ με την τοποθέτηση του κατηγορουμένου ως πρακτικογράφου; Τι λέει το ΓΕΕΘΑ που είναι αρμόδιο για την ΕΔΕ; Θα "πέσουν κεφάλια" ή ήταν στημένο το όλο θέμα;

Από εκεί και πέρα φαίνεται ότι ο φέρελπις νεαρός που βρίσκεται αυτή την στιγμή στο ναυτικό παρατηρητήριο Λήμνου, πέφτει στα «μαλακά», αφού ανακαλύφθηκε ότι ο Α.Φ. (αξιωματικός φυλακής) του είχε δώσει άδεια εξόδου γιατί «δεν αισθανόταν καλά», ενώ στην ΕΔΕ που ακυρώθηκε έχει καταγραφεί ότι ο Γ.Ζαγορίτης κατά την είσοδό του στο Μουσείο δεν είχε και τόσο επαφή με την πραγματικότητα, προφανώς μετά από την κατανάλωση τουλάχιστον αλκοόλ...

(Aνανέωση 15.34): Άμεση ήταν η αντίδραση του ΓΕΕΘΑ στην αποκάλυψη του defencenet.gr. Όπως αναφέρουν απόλυτα αξιόπιστες πηγές το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει το Πολεμικό Μουσείο (η στρατιωτική μονάδα του διενήργησε την ΕΔΕ), επέστρεψε άμεσα τον φάκελο και ζητεί να διερευνηθεί ποιος ήταν υπεύθυνος για την τοποθέτηση του εμπλεκόμενου με την υπόθεση στρατιώτη, ως ... γραμματέα της ΕΔΕ, στοιχείο που οδήγησε στην ακύρωση της μέχρι στιγμής διαδικασίας.

"Θα πέσουν κι άλλα κεφάλια" δήλωσε ανώτατος αξιωματικός του ΓΕΕΘΑ στο defencenet.gr

defencenet.gr

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Ξεκίνησε στις 11:30 και συνεχίζεται στην εξεταστική επιτροπή, που διερευνά την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, η κατάθεση του πρώην επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, Γιώργου Ζορμπά, σύμφωνα με το ΑΠΕ. 

Τα μέλη της επιτροπής μελετούν πολύ προσεκτικά τα τρία πορίσματα που είχε συντάξει ο κ. Ζορμπάς για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, σχετικά με τα δομημένα ομόλογα. Τα πορίσματα απεστάλησαν στην επιτροπή ύστερα από σχετικό της αίτημα στη Δικαιοσύνη. 

Το πρώτο πόρισμα, που συντάχθηκε στις 7 Αυγούστου 2007, αφορά στο δομημένο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ του επικουρικού ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και τα άλλα δύο σχετίζονται με τα δομημένα ομόλογα, που κατέληξαν στο ΤΣΠΕΑΘ και στο ΤΕΑΥΦΕ, και συντάχτηκαν στις 14 Δεκεμβρίου 2007 και στις 13 Μαΐου 2008 αντίστοιχα. 

Στο πόρισμά του για το δομημένο ομόλογο, που κατέληξε στο ΤΕΑΔΥ, ο κ. Ζορμπάς αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι "ήταν σαφής η γνώση των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικώνπερί της εμπορικής διαδρομής του ομολόγου στην αλλοδαπή". Σε άλλο σημείο τονίζει ότι "και οι διατελέσαντες πρόεδροι του ΤΕΑΔΥ ούτε άπειροι ούτε ανίδεοι ήταν" και προσθέτει πως "αποτέλεσε αντικείμενο γνώσεως πολλών ενδιαφερομένων μήνες προ της εκδόσεώς του".

"Οι πράξεις αγοράς και πωλήσεως ομολόγων για λογαριασμό του ΤΕΑΔΥ φέρονται βλαπτικές" και "τα ομόλογα κατέληγαν σε βλάβη της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων", καταλήγει στο πόρισμά του ο κ. Ζορμπάς. 

Σε ό,τι αφορά την έρευνά του για την αγοραπωλησία του δομημένου ομολόγου των 130 εκατ. ευρώ από το ΤΕΑΥΦΕ, ο κ. Ζορμπάς διαπιστώνει στο πόρισμά του ότι "υπήρξε σχεδίαση και μεθόδευση" καθώς και ανάμειξη χρηματοοικονομικών εταιριών, εκπρόσωποι των οποίων διέθεταν ευρύ κύκλο "υψηλών γνωριμιών". 

"Η πρωτοβουλία του προέδρου του ταμείου δεν ήταν άσχετη με το εκδηλωθέν ενδιαφέρον του υπουργείου Απασχόλησης επί των εκ μέρους των ταμείων επενδυτικών δραστηριοτήτων και την προσωπική γνωριμία του Π. Δεμέστιχα με τους γραμματείς του ταμείου ΤΕΑΥΦΕ, Δ. Μαμμωνά και Ευ. Παπαδόπουλο, αλλά και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργο Κουρή", αναφέρεται στο πόρισμα. 

Τέλος, σχετικά με το δομημένο ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ, που κατέληξε στο ΤΣΠΕΑΘ, ο πρώην επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι από την έρευνά του προκύπτουν "επαρκείς ενδείξεις περί τέλεσης πράξης απιστίας σε βαθμό κακουργήματος για την έκδοση και αγοραπωλησία του" και πως "εντοπίζεται η ύπαρξη σαφών ενδείξεων περί τέλεσης δωροδοκίας και δωροληψίας".

euro2day

Ποιος διάβολος μπήκε μέσα σας και φραγκέψατε. Ποιος σας είπε ότι εμείς θέλουμε τα φράγκικα συστήματα της ιδιωτικοποίησης. Ποιος δαίμονας σας έκανε να αμερικανικέψετε. Γιατί φέρνετε στην «ευλογημένη» οικονομία της Ελλάδας τα αμερικάνικα συστήματα των συγχωνεύσεων και του γιγαντισμού των επιχειρήσεων; Γιατί μας οδηγείτε σε συμφωνίες με τους εργοδότες που είναι μόνιμοι εχθροί του λαού; Αν πρόκειται να φραγκέψουμε πουλώντας τις κρατικές καρέκλες μας στους ιδιώτες. Αν πρόκειται να χάσουμε τα μετερίζια μας στο δημόσιο. Αν πρόκειται να μας λένε ότι τα βρήκαμε με τους άθλιους εργοδότες...Τότε εκατό φορές άνεργοι. Εμείς δεν προσληφθήκαμε για να δουλέψουμε. Μια θέση στο δημόσιο επιδιώξαμε και την πετύχαμε. Θέλετε τώρα να την χάσουμε γιατί εσείς υπογράψατε μνημόνια με τους κουτόφραγκους και τους Αμερικάνους; 

Ε, όχι δεν θα σας περάσει. 

Άλλωστε με αυτά που λέμε συμφωνούν (με τα ίδια ακριβώς λόγια) και τα αριστερά κόμματα. Και μην μας πείτε ότι είναι τα κόμματα που γεμίζουν δέκα λεωφορεία και πολύ είναι... 

Εμείς συμφωνούμε με τις ιδέες τους γιατί βολεύουν τις «κατακτήσεις» μας. Βολεύουν αυτό που θέλουμε. Την θεσούλα μας. Και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι ας βουρλίζονται... Να βρει και γι΄ αυτούς θέση το κράτος. Εμάς τι μας νοιάζει. 

Αρκετά χάσαμε μέχρι τώρα.

Χάσαμε όλα όσα κέρδισαν οι εργαζόμενοι στην παλαιά Ολυμπιακή. Το αν τους πλήρωνε χρόνια ολόκληρα ο Έλληνας φορολογούμενος ή οι δανειστές μας (που μας ζητάνε τώρα τα λεφτά τους) δεν είναι δικό μας πρόβλημα. 

Χάσαμε εκείνη την ωραία περίοδο του ΟΤΕ που όλο και είχαμε το κάτι τις μας... με την μαύρη αγορά μιας παροχής τηλεφώνου ή μιας μεταφοράς τηλεφώνου. Τι πείραζε που για να πάρεις τηλέφωνο έπρεπε να αποδείξεις ότι είσαι απ΄ ευθείας απόγονος του Περικλή ή του Αλέξανδρου του Μέγα (αν ήσουν βορειοελλαδίτης). Όποιος τα είχε τα έσκαγε και αγόραζε στην μαύρη και μία και δύο γραμμές... 

Όποιος δεν τα είχε απλά περίμενε. 

Χάσαμε εκείνες τις περιόδους που οι συντεχνίες είχαν μεγάλο μερίδιο στους διορισμούς στις κρατικές Τράπεζες και στις ΔΕΚΟ. 

Χάσαμε τις περιόδους που στις κρατικές βιομηχανικές επιχειρήσεις βίδωναν μια βίδα τρία με τέσσερα άτομα. Τα οποία έπρεπε απαραίτητα να έχουν ειδικότητα στο βίδωμα... Άτομα που έβαζαν τα παξιμάδια στις βίδες δεν μπορούσαν να τους αντικαταστήσουν. Γιατί είχαν άλλη ειδικότητα...

Χάνουμε τώρα, με το καταραμένο το μνημόνιο, και το επίδομα κανονικής παρουσίας. Το επίδομα για όσους δεν την κοπανάνε... Άσχετα πόσο δουλεύουν στο ωράριο τους... 

Χάνουμε ακόμη με το διαολοφερμένο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» την δυνατότητα να δουλεύουμε (σ)τον Δήμο κλαδεύοντας ένα δέντρο 4-5 άτομα. Χάνουμε το δικαίωμα μας να δουλεύουμε στην θέση που θέλουμε και έχουμε την απειλή της μετάθεσης ή της μετάταξης.

Δεν φτάνουν όλα αυτά που χάνουμε αλλά θέλετε τώρα να συγχωνεύσετε τις συγκοινωνίες και να πουλήσετε τις κρατικές Τράπεζες. Χωρίς να μας ρωτήσετε. Και περιμένετε να συμφωνήσουμε. 

Εκείνα τα ξεβρακώματα στους ιδιώτες που τόλμησαν χωρίς την άδειά μας να αγοράσουν, το 1993, κρατικά λεωφορεία τα θυμόσαστε; Θυμόσαστε που τότε είχαμε και την συμπαράσταση του ΠΑΣΟΚ εκτός από τις άλλες αριστερές δυνάμεις; 

Θυμόσαστε ότι όλα αυτά εσείς οι πολιτικοί μας τα υποδείξατε να τα «διεκδικήσουμε» και να τα προστατέψουμε; 

Ποιος αναγνώστης της στήλης μπορεί να αμφιβάλλει ότι έτσι ερμηνεύονται οι σημερινές σφοδρές αντιδράσεις στα σχέδια για την εξαγορά της ΑΤΕ και τους Τ.Τ. Στις απλές σκέψεις (γιατί η κυβέρνηση δεν έχει αποφασιστικότητα) για συγχωνεύσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες. Και στην αναμφίβολα ρεαλιστική θέση ΓΣΕΕ (κατ΄ αρχάς) και του ΣΕΒ για την τριετή συμφωνία. 

Το θέμα όμως δεν είναι με ποια νοοτροπία εκφράζονται οι θέσεις αυτές. Το θέμα είναι ποιος έσπειρε και στην συνέχεια καλλιέργησε την νοοτροπία αυτή. (Γι΄ αυτό βάζω εισαγωγικά στη λέξη διεκδικήσεις).

Τη νοοτροπία που όλοι (ελπίζω) θυμόμαστε ότι έσπειρε το ΠΑΣΟΚ του 1974-1984. Και την καλλιέργησαν τόσο οι κυβερνήσεις και τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας από το 1981 μέχρι και σήμερα. Τα αριστερά κόμματα απλώς τράφηκαν και δυνάμωσαν, όλα αυτά τα χρόνια, από ό,τι έσπειραν οι άλλοι.

Είναι η απαράδεκτη νοοτροπία που καλλιεργήθηκε ως είδος αντιπαροχής στην εξασφάλιση «συμφώνων μη επιθέσεων» με τις συντεχνίες. Αλλά και για τη διευκόλυνση πελατειακών σχέσεων και άλλων συμφερόντων από τις κρατικές επιχειρήσεις. Μόνο τα «Λαμπρόχαρτα» της ΑΤΕ του 1999-2000 και τις «εξυπηρετήσεις» της ΑΤΕ σε πολιτικούς πελάτες των δύο κομμάτων να θυμηθούμε φθάνει. Για να μην πάμε στην ΔΕΗ, στα κρατικά ναυπηγεία, στις βιομηχανίες αμύνης, στα λιπάσματα, στα μεταλλεύματα και στις προβληματικές κρατικές επιχειρήσεις και να θυμηθούμε ρουσφέτια, τοποθετήσεις και εξυπηρετήσεις επί εξυπηρετήσεων...

Άρα μήπως έχουν δίκιο όλοι όσοι ζητούν τώρα να πληρώσει ο υπόλοιπος λαός το σπασμένο μάρμαρο στην κρατική οικονομία του τόπου;

Του Γιώργου Κράλογλου 
www.capital.gr
Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010
Πρόβλεψη - σοκ για 1 εκατ. ανέργους

Εκτίμηση- σοκ για ανεργία στο 20% με 1 εκατομμύριο ανέργους το 2011 διατυπώνει το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ με δεδομένη την εφαρμογή του νέου νόμου για τα εργασιακά που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις, οι οποίες καθιστούν ευκολότερες τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με μικρότερες αποζημιώσεις, εφόσον ο εργοδότης προειδοποιήσει εγγράφως τον εργαζόμενο.

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ καθηγητής κ. Σάββας Ρομπόλης εκτιμά ότι το 2011 η ανεργία στη χώρα μας θα αγγίξει το 20%, ποσοστό που θα αποτελέσει το ρεκόρ τις τελευταίας 50ετίας. Σημειώνεται ότι ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως η ανεργία στην Ελλάδα θα σκαρφαλώσει στο 14,3% και η Ευρωπαϊκή Ενωση στο 13,2%. Οπως σημειώνει ο κ. Ρομπόλης στα εκτιμώμενα ποσοστά της ανεργίας θα πρέπει να προστεθεί και ένα 6%, το οποίο αποτελεί την εποχική και προσωρινή απασχόληση (καταμετρώνται ως μη άνεργοι) καθώς και τη λανθάνουσα ανεργία (μακροχρόνια άνεργοι που δεν ενδιαφέρονται για εργασία).

Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι ήδη η ανεργία στη χώρα μας καταγράφει αυξητικές τάσεις με μεγάλα θύματα τους νέους και τις γυναίκες. Τον περασμένο Απρίλιο το ποσοστό ανεργίας σκαρφάλωσε στο 11,9% έναντι 9,4% τον ίδιο μήνα του 2009 και 11,6% τον Μάρτιο 2010, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 130.101 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2009 (αύξηση 27,9%) και κατά 18.256 σε σχέση με τον Μάρτιο του 2010 (αύξηση 3,2%). Από την κατά ομάδες ηλικιών διάρθρωση της ανεργίας προκύπτει ότι το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15- 29 ετών (22,3%). Για νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 27,4%.
Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Τα ρίσκα στην υλοποίηση του μνημονίου και του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, επισημαίνει σε σημερινή του ανακοίνωση το ΔΝΤ.

Μια εβδομάδα πριν την νέα επίσκεψη των ελεγκτών της τρόικας, ο διεθνής οργανισμός επικαιροποίησε την ενδιάμεση έκθεση για την πρόοδο της χώρας μας που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα υπό μορφή ανεπίσημου πορίσματος και αφορούσε την επίσκεψη των ελεγκτών 14-17 Ιουνίου. 

Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι τηρείται το χρονοδιάγραμμα των συμφωνηθέντων με την τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση. 

Ειδικότερα, το Ταμείου υπογραμμίζει τη σημαντική μείωση του ελλείμματος και τη γρήγορη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση. 

Ακόμη, εστιάζει στην μείωση στο σκέλος των δαπανών που έχει επιτευχθεί, καθώς και στηνπροώθηση του εργασιακού και του ασφαλιστικού εντός των χρονοδιαγραμμάτων που περιγράφονται στο μνημόνιο. 

Ωστόσο, η έκθεση προειδοποιεί και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. 

Τι καινούργιο λέει η έκθεση 

1. Οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι «προκλήσεις παραμένουν εμφανείς παρά την δυνατή εκκίνηση του προγράμματος. Διαπιστώνουν ότι υπάρχει η πολιτική βούληση που όμως συναντά εμπόδια στην «συνεχιζόμενη κοινωνική αγωνία για τις επιπτώσεις των μέτρων». Διαπιστώνουν επίσης ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για την συνεχιζόμενη ανακύκλωση των απόψεων από αναλυτές ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει μόνο με αναδιάρθρωση του χρέους.

2. Η οικονομική «απάντηση» στο πρόγραμμα δεν έχει ξεδιπλωθεί πλήρως. Το μακροοικονομικό σκέλος θα επαναξιολογηθεί στις επόμενες εκθέσεις. Το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι δραστικές περικοπές στις δαπάνες επιβάρυναν την οικονομική δραστηριότητα και οι εξαγωγές δεν έχουν αυξηθεί. Συστήνει στην κυβέρνηση το άνοιγμα της οικονομίας, τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης ώστε να παταχθεί η παραοικονομία 

3. Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός. Ο Οργανισμός παραδέχεται ότι υποτίμησε τις επιπτώσεις των εμμέσων φόρων και επισημαίνει ότι θα γίνει αναθεώρηση των προβλέψεων προς τα πάνω. Διαπιστώνει ότι οι αυξήσεις πέρασαν στην αγορά των προιόντων και υποδεικνύει στο υπουργείο οικονομίας να προχωρήσει γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά προιόντων και υπηρεσιών σε συνεργασία με την Κομισιόν 

4. Οι δημοσιονομικές εξελίξεις εμπεριέχουν ρίσκα που εστιάζονται στον τομέα των δαπανών στην υγεία, στα ασφαλιστικά ταμεία και διατυπώνει πρόβλημα στην συλλογή και ποιότητα των στοιχείων ώστε να διαπιστωθεί το ύψος των ελλειμμάτων που χαρακτηρίζονται «μαύρες τρύπες» λόγω της χρόνιας παρουσίας τους. 

5. Οσον αφορά στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση πρέπει να ετοιμάσει «σχέδιο εκτάκτου ανάγκης» ώστε να συμπληρώσει πιθανά κενά του παρόντος νομοσχεδίου που ενδεχεται να φανούν στην πορεία. 

6. Η ρευστότητα των τραπεζών και η εξυγίανση τους χρειάζεται συνεχιζόμενη επαγρύπνηση. Η βοήθεια από την ΕΚΤ και η δημιουργία του ΤΧΣ είναι αναγκαία. Εδώ οι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι δεν έχουν επαρκή στοιχεία για την έκθεση των ιδιωτικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα. 

7. Χρειάζεται άμεσα αναπτυξιακός νόμος και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων(δικηγόροι, φορτηγά, αρχιτέκτονες κ.λ.π) και η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει περισσότερο ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις 

8. Οι ελλειμματικές ΔΕΚΟ πρέπει ή να ιδιωτικοποιηθούν ή να κλείσουν. 

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η εικόνα των ελεγκτών θα ολοκληρωθεί κατά την επίσκεψη τους στο τέλος Ιουλίου και ότι το ΔΣ θα την επιθεωρήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι αξιωματούχοι εκφράζουν «την αισιοδοξία τους για το πρόβλημα δεδομένης και της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα». 

Αναφέρουν επίσης ότι η εμπιστοσύνη θα επανέλθει όταν η Ελλαδα εφαρμόσει πιστά και μόνιμα το εν λόγω πρόγραμμα.

euro2day


Ο εκάστοτε φορέας θα επιλέξει πώς θα κατανεμηθεί το κονδύλι που διατίθεται σε αυτόν για προβολή.
Κυριολεκτικά... από την κατάψυξη έβγαλε η κυβέρνηση κονδύλι επικοινωνίας αξίας 15,7 εκατ. ευρώ το οποίο περίμενε με προφανές ενδιαφέρον η διαφημιστική και μηντιακή αγορά να εγκρίνει η Διεύθυνση Εποπτείας της Γ.Γ. Επικοινωνίας Γ.Γ. Ενημέρωσης... 
Το μεγαλύτερο κονδύλι (4.663.000 ευρώ) εγκρίθηκε για το υπ. Οικονομίας, για 10 προγράμματα: τα 2.007.170 ευρώ αφορούν στις «Ελληνικές Εκθέσεις Helexpo A.E.», άλλα 2εκατ. ευρώ στην «Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα», 186.748 ευρώ στον ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε. κ.ά..

Για δύο προγράμματα, ένα μεγάλο, του ΙΚΑ (3.131.100 ευρώ) και ένα πολύ μικρότερο, του ΟΓΑ (180.000 ευρώ) εγκρίθηκαν 3,31 εκατ. ευρώ για το υπ. Εργασίας.
Στην 3η θέση ακολουθεί το υπουργείο...Υποδομών, για το οποίο εγκρίθηκε κονδύλι 2,5 εκατ. ευρώ (Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Μεταφορών).
Το υπουργείο Εσωτερικών θα μπορεί να δαπανήσει περί το 1,522 εκατ. ευρώ.
«Πράσινο φως» στο υπουργείο Περιβάλλοντος δόθηκε για τη δαπάνη 1,2 εκατ. ευρώ για την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Ενέργειας, Φυσικού Πλούτου και Κλιματικής Αλλαγής. Περί τα 900.000 ευρώ θα μπορεί να δαπανήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων.
Για το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει προϋπολογιστεί κονδύλι 653.400 ευρώ για δύο δράσεις: το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων - ΚΕΘΕΑ- (450.000 ευρώ) και το ίδιο το υπουργείο αντί 203.400 ευρώ.
Για το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενεκρίθη κονδύλι 563.000 ευρώ: τα 350.000ευρώ αφορούν στον Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (AGROCEPT), τα 150.000 ευρώ τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων και τα 63.000 ευρώ το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας.
Το υπουργείο Παιδείας θα απορροφήσει 300.000 ευρώ για το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας Α.Ε
εγώ να λιώσω στην οικονομία, εσείς το χαβά σας.

Σούπερ deal ετοιμάζει η Εθνική Τράπεζα
Κλείνει το μάτι σε Alpha και Eurobank, βλέπει και ξένους - Ανεβαίνει ο πυρετός στον χρηματοπιστωτικό τομέα

Σε ανύποπτο χρόνο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απ. Ταμβακάκης προειδοποιούσε τους συνομιλητές του στον Τύπο ότι «εφέτος το καλοκαίρι δεν θα πάτε διακοπές».

Κανένας όμως δεν φανταζόταν ότι θα άνοιγε τόσο απότομα το παιχνίδι της τραπεζικής αναδιάρθρωσης, των συγχωνεύσεων και των εξαγορών. Μία εβδομάδα, λοιπόν, πριν από τα ευρωπαϊκά stress tests και εν αναμονή της έκδοσης των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου ο Μ. Σάλλας της Τράπεζας Πειραιώς τάραξε τα νερά με τη συνδυασμένη πρότασή του για εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και έκτοτε ο κύκλος του χρήματος πήρε φωτιά.

Από την περασμένη Πέμπτη όλοι δείχνουν κινητικοί, ωσάν να ήταν έτοιμοι από καιρό για ένα θερμό τραπεζικό καλοκαίρι. Και μαζί τους η κυβέρνηση, η οποία επιζητούσε δυναμικά νέα, αλλά ίσως δεν υπολόγιζε πόση ένταση μπορούν να μεταφέρουν στην πολιτική και στην οικονομία τα τραπεζικά προξενιά και οι επερχόμενοι τραπεζικοί γάμοι.

Έτσι, όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Βήμα της Κυριακής, μετά το πρώτο σοκ που προκάλεσε η πρόταση Σάλλα, όλοι ετοιμάζονται να μπουν στο παιχνίδι. Και η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ευνοήσει την κίνηση και τη συμμετοχή εγχώριων και διεθνών τραπεζικών δυνάμεων στο παιχνίδι των εξαγορών και των συγχωνεύσεων.

Η Εθνική πυλώνας ανασχεδιασμού

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει την πρόσληψη ανεξάρτητων διεθνών συμβούλων, οι οποίοι θα αποτιμήσουν όχι μόνο την πρόταση Σάλλα, αλλά συνολικά τις κρατικές συμμετοχές στις τράπεζες.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση θέλει να ανασχεδιάσει την αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος, έχοντας προκρίνει την Εθνική Τράπεζα ως τον βασικό κρατικό πυλώνα. Πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι άλλες κρατικές συμμετοχές μπορούν να καταστούν διεκδικήσιμες.

Στη βάση αυτής της κεντρικής επιλογής η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ετοιμάζεται πυρετωδώς. Ο πρόεδρός της Β. Ράπανος φέρεται να μεταδίδει σε συνομιλητές του ότι τις επόμενες δέκα ημέρες θα υπάρξουν πρωτοβουλίες τόσο προς το εσωτερικό όσο προς το εξωτερικό.

Όταν ερωτάται για την εσωτερική αγορά, απαντά με νόημα ότι «η σκακιέρα δεν έχει πολλά πιόνια». Ουσιαστικά αφήνει να εννοηθεί ότι, μετά την πρόταση Σάλλα για την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το ενδιαφέρον της Εθνικής στρέφεται προς την Αlpha Βank των κκ. Κωστόπουλου και Μαντζούνη, καθώς και προς τη Εurobank του ομίλου Λάτση.

Όσον αφορά τις διεθνείς αναζητήσεις της Εθνικής, είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας τις προηγούμενες ημέρες ταξίδεψε στο Κατάρ και στο Λονδίνο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις με άραβες κεφαλαιούχους ήταν προχωρημένες, αλλά διεκόπησαν εξαιτίας των υπερβολικών απαιτήσεων από τους εμίρηδες. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο Σάλλας, με τη δυναμική και συνδυασμένη πρότασή του και το συστημικό ρίσκο που ανέλαβε, ελευθέρωσε τόσο την κυβέρνηση όσο τους υπόλοιπους τραπεζίτες.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην Αlpha Βank δηλώνουν ανακουφισμένοι. Ο Κωστόπουλος στις κουβέντες του δεν κρύβει τον θαυμασμό του για την επινοητικότητα του Σάλλα του βγάζει το καπέλο, όπως λέει, και βεβαίως νιώθει ότι πλέον μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις πιο ήσυχος.

Όσο για τις επιδιώξεις της τράπεζάς του παραμένει αινιγματικός. Όπως λένε οι συνομιλητές του, αποφεύγει τις ευθείες απαντήσεις, αλλά δεν αποκλείει τίποτε. Στην εποχή της κρίσης άλλωστε δεν υπάρχουν αποκλεισμοί.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Οι φήμες που θέλουν την Αlpha Βank να επιδιώκει πάση θυσία την αυτονομία της και να προτιμά πιθανές συνεργασίες με ξένους δεν επιβεβαιώνονται. Αντιθέτως, οι κκ. Κωστόπουλος και Μαντζούνης έχουν την προσοχή τους τεταμένη και βεβαίως επαίρονται γιατί περνούν ίσως καλύτερα από όλους τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αντιστοίχως, στον όμιλο Λάτση παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις. Οι Νανόπουλος και Καραμούζης αποφεύγουν τις δηλώσεις, αλλά είναι φανερό ότι συνομιλούν εδώ και στο εξωτερικό.

Οι κινήσεις στην Πολωνία είναι προπαρασκευαστικές, οι επαφές με την ΗSΒC πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, και βεβαίως κοιτάζουν τόσο προς την Εθνική όσο και προς την Αlpha.

Δίνουν βεβαίως ιδιαίτερη σημασία στη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων και επιμένουν ότι οι συγχωνεύσεις για να είναι επιτυχείς πρέπει να ορίζονται από φιλικές διαθέσεις και να είναι καλά προετοιμασμένες.

Εκτιμούν εξάλλου ότι στην παρούσα φάση θα ευνοηθούν πράξεις «χαρτί με χαρτί», δηλαδή μέσω ανταλλαγής μετοχών, παρά με μετρητά.

Κατά τα φαινόμενα, οι περισσότεροι από τους ιδιώτες τραπεζίτες εκτιμούν ότι, στον βαθμό που η κυβέρνηση προκρίνει λύση-πακέτο για την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, δεν θα υπάρξουν πολλές αντιπροσφορές στην πρόταση Σάλλα και ότι τελικώς το deal με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα ευοδωθεί

Το ίδιο πιστεύει και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς. Ο Σάλλας ξέρει ότι δύσκολα άλλη τράπεζα, εγχώρια ή ξένη, θα αναλάβει το ρίσκο της Αγροτικής Τράπεζας.

Διαγωνισμός emallers.com

Οι επισκέψεις μας

Free Hit Counter

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοιραστείτε το...


Bookmark and Share

Εφημερίδες

Αρχειοθήκη ιστολογίου