Kαλώς ορίσατε !

Η φιλοξενία κάποιου, είναι πράξη ιερή. Αλλά όπως έχει καθήκον ο οικοδεσπότης προς τον φιλοξενούμενο, έτσι έχει και ο φιλοξενούμενος προς τον οικοδεσπότη. Σε αυτήν την προσωπική σελίδα, σας ζητώ τρία πράγματα.

1) Δεν θα προσβάλει κανείς κανέναν. Το σχόλιο θα διαγραφεί αμέσως.
2) Υποστηρίξετε οτιδήποτε θέλετε, όσο ανατρεπτικό, ή ριζοσπαστικό είναι, αλλά με επιχειρήματα.

Σε αυτό τον χώρο, σκοπός μου είναι να ποτίσουμε το δέντρο της δημοκρατίας μας.
Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010
1605 Συνωμοσία της πυρίτιδας. Ομάδα καθολικών, με επικεφαλής τον Γκάι Φοκς οργανώνει σχέδιο για την ανατίναξη του Μεγάρου της Βουλής, στο Λονδίνο. Στόχος είναι να σκοτώσουν τον τυραννικό βασιλιά Ιάκωβο Α’ και όλα τα στελέχη του. Στις σήραγγες, κάτω από το Κοινοβούλιο, συγκεντρώνουν 39 βαρέλια με πυρίτιδα. Ενόψει του εγχειρήματός τους θέλουν να αποτρέψουν την παρουσία ομόδοξών τους στη Βουλή και τους ειδοποιούν. Το μυστικό διαρρέει. Οι συνωμότες συλλαμβάνονται. Θα εκτελεστούν στις 31 Ιανουαρίου με αγχόνη και διαμελισμό.

Η Συνωμοσία της Πυρίτιδας
Η Συνωμοσία της Πυρίτιδας
1688 Ενδοξη Επανάσταση. Ο Γουλιέλμος Γ’ της Οράγγης φθάνει στο Λονδίνο. Ανατρέπει τον τυραννικό Ιάκωβο Β’ Στιούαρτ με στήριξη των Τόρις και των Ουίγων. Θεμελιώνεται ο σύγχρονος αγγλικός κοινοβουλευτισμός.

1789 Γαλλική Επανάσταση. Η Συνέλευση των Τάξεων ανακηρύσσει την ισότητα των πολιτών έναντι του νόμου.

1815 Στο Παρίσι η Αγγλία και η Γαλλία υπογράφουν συνθήκη με την οποία τα Επτάνησα τίθενται υπό την προστασία της πρώτης. Ονομάζονται Ηνωμέναι Πολιτείαι των Ιονίων Νήσων.

1913 Η Βρετανία προσαρτά την Κύπρο και κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία.

1961 Νεροποντή πλήττει την Αθήνα και πλημμυρίζει ο Κηφισός. Στις συνοικίες της δυτικής όχθης πνίγονται 40 άνθρωποι και χιλιάδες μένουν άστεγοι.

1963 Στην Πραιτόρια, ο ηγέτης των μαύρων της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα φυλακίζεται. Eμεινε στις φυλακές του Απαρτχάιντ για 27 χρόνια.

1989 Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, οι δεύτερες εντός τριών μηνών. Η ΝΔ υπό τον Κώστα Μητσοτάκη έρχεται πάλι πρώτη, αλλά δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία βουλευτών (150 +1). Δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη συγκρότηση βραχύβιου οικουμενικού σχήματος.

2006 Στο Ιράκ καταδικάζεται σε θάνατο ο Σαντάμ Χουσεΐν.
Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές που μιλάνε για πιθανή διάσπαση της ζώνης του ευρώ, διατυπώνοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους σχετικά με την ορθότητα του εγχειρήματος δημιουργίας του κοινού Ευρωπαϊκού νομίσματος. Σύμμαχος σε αυτήν την προσέγγιση είναι η ιστορική εμπειρία, που έχει να καταδείξει πλήθος παραδειγμάτων για χώρες που προχώρησαν στη δημιουργία νομισματικών ενώσεων, αλλά όταν βρέθηκαν αντιμέτωπες με κάποια μορφή πολιτικής ή οικονομικής κρίσης, υποχώρησαν από τη δέσμευση που είχαν αναλάβει και επέλεξαν την ελευθερία στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής. Με βάση τις εμπειρίες αυτές, είναι λογικό να τίθεται από πολλούς το ερώτημα της βιωσιμότητας της OΝΕ. Βέβαια οι ενώσεις αυτές δεν είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά της ΕΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το μοντέλο έχει επιλεγεί για την ΕΕ είναι και ό,τι καλύτερο, από ό,τι λέγεται τουλάχιστον από τους διάφορους επικριτές του εγχειρήματος.

Το θέμα όμως, ίσως να έχει και άλλες διαφορετικές διαστάσεις που ενδεχομένως να μην φωτίζονται ιδιαίτερα, το αντίθετο θα έλεγα μάλιστα. Ο κόσμος φαίνεται να έχει “χώρο” μόνο για ένα παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, δεδομένου ότι η Αμερικανική οικονομία είχε ανέκαθεν, και τώρα ακόμα πιο πολύ, μεγάλα ελλείμματα. Αυτά έχουν μόνο μια γιατρειά (τουλάχιστον κατά τη γνώμη των ασκούντων την οικονομική πολιτική στην Αμερική), και αυτή είναι η εκτύπωση νέου χρήματος. Οι ΗΠΑ εφαρμόζουν αυτό που οι οικονομολόγοι ονομάζουν “sterilization policy” με “οpen market operations”. Από τα διαθέσιμα στοιχεία που εγώ μπόρεσα να συγκεντρώσω προκύπτει ότι ακολουθούν αυτήν την πολιτική με “επιτυχία”, τουλάχιστον τα τελευταία 40 χρόνια. 

Οι ΗΠΑ θέλουν χαμηλό επιτόκιο δανεισμού στα ομόλογα, για να χρηματοδοτήσουν τα τεράστια ελλείμματα τους, τα οποία όμως σε πολύ μεγάλο βαθμό (από όσο γνωρίζω τουλάχιστον) δεν είναι εξωτερικό, αλλά εσωτερικό χρέος και συν της άλλης είναι σε δολάριο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Και μια επιπλέον λεπτομέρεια. Χρηματοδοτούν το χρέος με πολύ χαμηλό επιτόκιο το οποίο ουσιαστικά αποκλιμακώνει σε ένα βαθμό την μελλοντική αύξηση του χρέους. Επιπλέον καθιστά το δολάριο κυρίαρχο νόμισμα και πάλι χωρίς ιδιαίτερο ανταγωνισμό και χωρίς οι αγορές ομολόγων να προέρχονται μόνο από το εσωτερικό. Δηλαδή κάνουν “sterilization policy” με “οpen market operations”, χωρίς να χρειαστεί να αυξήσουν το επιτόκιο αντίθετα το μειώνουν (όσον αφορά την χρηματοδότηση του χρέους τους), ενώ έχουν ελλείμματα στο εμπορικό ισοζύγιο και τεράστιο χρέος.!!! Αυτό (sterilization policy), προκύπτει από το γεγονός ότι το χρήμα δεν παραμένει μέσα στις ΗΠΑ για να επιβαρύνει τον πληθωρισμό, αλλά μεταφέρεται μέσω των κρατικών (στρατιωτικών) και άλλων δαπανών προς τα έξω, και παράλληλα το νόμισμα τους (δολάριο), ανατιμάται μέσω αγορών Αμερικανικών ομολόγων από τρίτες χώρες.


Αν το δει κανείς από αυτή τη σκοπιά κατά τη γνώμη μου οι χαμένοι της υπόθεσης είναι οι... Κινέζοι και λιγότερο οι Ιάπωνες. Το φθηνό ευρώ μειώνει αυτόματα τις εισαγωγές από Κίνα στην Ευρώπη. Το επιτόκιο που παίρνουν ως κάτοχοι Αμερικανικών ομολόγων είναι χαμηλό, και οι εισαγωγές τους (των Κινέζων), θα αυξηθούν εφ’ όσον το νόμισμά τους είναι συνδεδεμένο με το δολάριο, και το δολάριο ανατιμάται έναντι του βασικότερου ανταγωνιστή του, του Ευρώ. Αν σε αυτό συμπεριλάβουμε το γεγονός ότι αργά ή γρήγορα οι μισθοί τους (των Κινέζων) θα ανέβουν (ήδη έχει ξεκινήσει αυτό να συμβαίνει) γιατί θα θέλουν και αυτοί να καταναλώσουν, τότε νομίζω ότι οι Δυτικοί κερδίζουν από κάτι σε βάρος τους. Τώρα το πόσο θα “χάσουν” οι Κινέζοι δεν μπορώ να το πω, πάντως σίγουρα ωφελημένοι δεν θα είναι πλέον όπως στο παρελθόν. Αν σε αυτό προσθέσουμε και την αύξηση των τιμών των ακινήτων και την υπερθέρμανση της οικονομίας τους, (πρόσφατα αύξησαν το βασικό επιτόκιο, μετά και την απόφαση από τις αρχές του τρέχοντος έτους για αύξηση των υποχρεωτικών καταθέσεων των τραπεζών), αλλά και τα πιθανά μελλοντικά προβλήματα από την “πολιτική του ενός παιδιού” την οποία εφαρμόζουν βάση νόμου χρόνια τώρα, τότε αποτελούν έναν μεγάλο κίνδυνο, όπως άλλωστε και η Βρετανία που κατά τη γνώμη μου είναι ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος λόγω του εξωτερικού χρέους που έχει.

Πάνω σε αυτό το παράδοξο λοιπόν,(γιατί περί παραδόξου πρόκειται να έχει μια χώρα τεράστιο χρέος και να της δίνουν χαμηλό επιτόκιο δανεισμού), έρχεται μια δεύτερη παρατήρηση που έκανα παρακολουθώντας την πορεία των μέσων αποδόσεων των Αμερικανικών 10ετών ομολόγων από το 1970 μέχρι το τέλος του 2009. Παρατηρώ ότι η μεγάλη αποκλιμάκωση ξεκίνησε παράλληλα με την έναρξη του προγράμματος “Πόλεμος των Άστρων”, το οποίο εφαρμόστηκε κατά την εποχή που ξεκίνησαν και τα περίφημα “Reaganomics”. Και ενώ θα περίμενε κανείς, ότι θα υπάρχει μείωση των κρατικών δαπανών και του κυκλοφορούντος χρήματος στην οικονομία (όπως υποστηρίζει η πολιτική αυτή), αντιθέτως εγώ παρατηρώ μια αύξηση η οποία και οφείλεται ακριβώς σε αυτό το πρόγραμμα, και η οποία τελειώνει προς το τέλος της δεκαετίας του 80. Επανέρχεται δε, (η αύξηση) στις αρχές του 2002 με τον πόλεμο σε Ιράκ και Αφγανιστάν με αποκορύφωμα την τρέχουσα “οικονομική κρίση”, την οποία πολύ σωστά κατ΄εμέ κάποιοι ονομάζουν και “πρώτο παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο”. Μια πιθανή εξήγηση σε αυτό το παράδοξο, είναι ότι η αποκλιμάκωση επετεύχθη πρωτίστως διότι οι ΗΠΑ καταφέρνουν να “ηγούνται” παγκοσμίως μέσω της πολιτικό - στρατιωτικής δύναμης που τους χαρίζει η διαστημική τους τεχνολογία, και όχι γιατί όπως έχει λεχθεί κατά καιρούς έχουν ισχυρή οικονομία λόγω ΑΕΠ, η οποία είναι αποτέλεσμα (ισχυρή οικονομία) αυτής της πολιτικό-στρατιωτικής δυνατότητας που έχουν. Αυτό νομίζω ότι θα δώσει την δυνατότητα να χρηματοδοτούν το χρέος τους για όσο μπορούν να εφαρμόζουν αυτήν την πολιτική, και για την ώρα δεν βλέπω να υπάρχει κάποια “απειλή” στον ορίζοντα. 


Το € τώρα ερχόμενο στη «ζωή», απείλησε και συνεχίζει σε ένα βαθμό να “απειλεί” την πρωτοκαθεδρία του $ ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, αν και για την ώρα η “απειλή” έχει “μετατεθεί” για το μέλλον. Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα στην Αμερική, η οποία με τον πρόσφατο “πρώτο οικονομικό πόλεμο” κατάφερε να το “δαμάσει” σε ένα βαθμό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι και οι Ευρωπαίοι (ειδικά η Γερμανία αλλά και η Γαλλία), δεν ήθελαν και συνεχίζουν να θέλουν την “πτώση” του έναντι του $, όχι όμως και την απαξίωση του, ή την πλήρη εξαφάνισή του και την επιστροφή των χωρών της ζώνης του € στα εθνικά τους νομίσματα. 

Η Ευρώπη χρειάζεται ανταγωνιστικό “φθηνό” νόμισμα, όπως πολύ σωστά έχει λεχθεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα, (και προσωπικά πιστεύω ότι αυτός είναι και ο βασικός στόχος πίσω από την συντήρηση της συζήτησης περί σκληρών μέτρων και εξοστρακισμού των “αδυνάτων” από την ΟΝΕ κλπ), ώστε να βοηθηθούν οι εξαγωγές. Αυτό επιβεβαιώθηκε και με την πρόσφατη αύξηση του ΑΕΠ της Γερμανίας αλλά και με τις τελευταίες προβλέψεις. Πρέπει όμως κανείς σε αυτό να συνυπολογίσει και το ρόλο που παίζουν οι τιμές των πρώτων υλών οι οποίες τιμολογούνται σε δολάριο. Άρα ναι μεν “φθηνό” ευρώ έναντι του δολαρίου, αλλά υπάρχει και κάποιο όριο σε αυτό. Έτσι το ισοζύγιο βελτιώνεται και η εκτύπωση νέου χρήματος απομακρύνεται σαν ενδεχόμενο, τουλάχιστον για την ώρα, ο πληθωρισμός κρατιέται χαμηλά και όλοι είναι χαρούμενοι (Γερμανία). 


Το “πρόβλημα” με την Ευρώπη είναι ότι η Γερμανία (που είναι και η ηγέτιδα δύναμη), κινείται σε μια λογική που υπαγορεύεται σε ένα βαθμό (από όσο τουλάχιστον μπορώ εγώ να κατανοήσω) από την “Αυστριακή σχολή οικονομικής σκέψης”, κάτι δηλαδή εκ διαμέτρου αντίθετο με αυτό που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί με μεγάλη “επιτυχία” για δεκαετίες, αλλά και η Ελλάδα με τα “Τσοβόλα δώστα όλα” κλπ, χωρίς όμως να έχει η Ελλάδα την “επιτυχία” των ΗΠΑ. Όσο για το αποτέλεσμα; Είναι αυτό που βιώνουμε σήμερα.

Επιπλέον, το γεγονός ότι οι Γερμανοί θέλουν να κυριαρχήσουν μέσα στην Ευρώπη των 27, γιατί αυτό θα τους δώσει την κρίσιμη μάζα που απαιτείται για την επιβίωσή τους στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, καθιστά την μετάβασή μας σε μια πιθανή ουσιαστική Οικονομική αλλά και Πολιτική Ένωση ακόμα δυσκολότερη, γιατί δεν συμφωνούν όλοι να είναι στην “B΄Εθνική” όπως έχει αποδεχτεί η Ελλάδα, η οποία ναι μεν μπήκε στην Ένωση με πολιτική διαπραγμάτευση (όπως και άλλες χώρες ουσιαστικά), αλλά τώρα καλείται να αποδεχθεί την Επιβεβλημένη Ευθυγράμμιση με την «ηγέτιδα» Γερμανία, όπως άλλωστε και όλες οι χώρες του Νότου και αυτές του πρώην Ανατολικού μπλοκ, αλλά και η Αγγλία σε περίπτωση που αποφασιστεί να προχωρήσει. Υπενθυμίζω για του λόγου το αληθές, ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία προχώρησαν στις πρώτες περικοπές δημοσίων δαπανών, πριν φτιαχτεί ο μηχανισμός στήριξης για την Ελλάδα, το είχαν δε ανακοινώσει από τα τέλη του 2009, ότι πρέπει η δημοσιονομική πολιτική τους να αλλάξει και να γίνει πιο αυστηρή. Μόλις πριν μερικές μέρες διάβαζα ότι η Πορτογαλία είχε πρόβλημα να περάσει τα μέτρα στο κοινοβούλιο, αν και τελικά εκ των υστέρων τα κατάφεραν να συμφωνήσουν (οι Γερμανοί τα πέρασαν κιόλας, το ίδιο κάνουν και οι Γάλλοι και οι Ισπανοί αλλά και οι Άγγλοι) και αμέσως οι αγορές ομολόγων του “Ευρωπαϊκού Νότου” αντέδρασαν, σε συνδυασμό και με τον πολιτικό εκβιασμό που επιχειρεί ο ΓΑΠ έναντι των πιθανών εσωκομματικών “ανταρτών” με τις δηλώσεις του περί πιθανών πρόωρων εκλογών κλπ. Όλα αυτά φυσικά δεν περνούν απαρατήρητα από τους πρώην αλλά και νύν δανειστές μας (ειδικά οι νύν, που μάλλον θα γίνουν και μελλοντικοί από ότι ακούγεται), οι οποίοι καμία διάθεση δεν έχουν να χάσουν τα χρήματά τους, απεναντίας προτίθενται και να κερδίσουν από την “δουλειά” που λέγεται Ελλάδα, γιατί για αυτούς μια επιπλέον “δουλειά” είμαστε.

Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, και αφού μας “πιουν το αίμα με το μπουρί της σόμπας” επί το λαϊκότερο, θα προχωρήσουν και σε αυτό που τώρα φαντάζει ως “άπιαστο όνειρο”, δηλαδή την “αλλαγή πλεύσης” προς μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, η οποία θα δώσει στις “εξαθλιωμένες” μάζες της Ευρώπης την ελπίδα που χρειάζονται, προκειμένου να μην υπάρξουν “παρατράγουδα” και αφού έχουν πρώτα εξασφαλίσει, ότι η αύξηση του πληθωρισμού από την εκτύπωση του νέου χρήματος θα είναι απόλυτα “διαχειρίσιμη”, με κύριο διαχειριστή της “Ευρωπαϊκής πλευράς” του συστήματος ποιόν άλλο; Τη Γερμανία. Οι δηλώσεις στο πρόσφατο G-20, περί μη ύπαρξης ουσιαστικά πολέμου συναλλαγματικών ισοτιμιών, και προσπάθειας οι ισοτιμίες να καθορίζονται από τις αγορές, προς αυτήν την κατεύθυνση δείχνει. 

Επιπλέον, η προσέγγιση της Ρωσίας από το Γάλλο- Γερμανικό άξονα και η προσπάθεια για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ η πρόσφατη ένταξή της στον ΠΟΕ, αλλά και οι συμφωνίες για πολιτική κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, σχετικά με το ρόλο της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στο παγκόσμιο σκηνικό. 

Εν κατακλείδι και προκειμένου να κλείσω αυτήν την επιχειρούμενη προσέγγιση των τεκταινόμενων σε παγκόσμια κλίμακα από μέρους μου, αυτό που λέω είναι ότι όχι μόνο η Ένωση δεν πάει για διάλυση, αλλά μάλλον για σύσφιξη, και μάλιστα υπό Γερμανική “επιτήρηση” με την προσθήκη και της Ρωσίας ως στρατηγικού της εταίρου, αλλά και άλλων χωρών όπως η Κίνα και η Βραζιλία ως εμπορικών της εταίρων. 

Και μια επιπλέον παρατήρηση:
Ένας ακόμα παράγοντας που “βαραίνει” στο παγκόσμιο σκηνικό του σήμερα, πέραν των προαναφερθέντων είναι και το εξής: Το ΔΝΤ “μπαίνει μέσα” καιρό τώρα και αποφάσισε ποσοστώσεις στην πώληση χρυσού (Απρίλιος 2008, τελική απόφαση Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2009) προς τις κεντρικές τράπεζες, έτσι ώστε να αυξηθεί η τιμή και να βρει το ίδιο λεφτά για να δανείζει τις οικονομίες προκειμένου να επιβιώσει. Αυτό κατά τη γνώμη μου σημαίνει ότι πολύ σωστά είχαν “διαγνώσει” τα επερχόμενα προβλήματα (όχι όμως σε όλο τους το εύρος μιας και η κατάρρευση της Lehman Brothers ήρθε λίγο αργότερα από την αρχική απόφαση), και “έτρεξαν” να επωφεληθούν από το νέο σκηνικό το οποίο σωστά εκτίμησαν ότι επρόκειτο να διαμορφωθεί. 

Μετά από όλα αυτά και με δεδομένη πλέον την είσοδο τουλάχιστον ενός μέλους των BRIC στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, η αγορά χρυσού από την Κίνα και την Ινδία ειδικά το τελευταίο έτος, μόνο τυχαία δεν μου φαίνεται. Επιπλέον τύπωμα χρήματος (δολαρίου) και για αυτό το λόγο (επιπλέον δάνεια) θα δημιουργούσε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Άρα πουλάμε κάτι που έχουμε ήδη σε απόθεμα (χρυσό) και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή, (αφού έχουμε την δυνατότητα να την επηρεάσουμε κιόλας) και έτσι μαζεύουμε χρήμα για να δανειοδοτήσουμε τις οικονομίες που έχουν προβλήματα. Το πουλάμε δε, (το χρυσό) σε αυτούς που έχουν τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα, και σε αντάλλαγμα τους δίνουμε χώρο στο νέο αναβαθμισμένο μετά και τις τελευταίες εξελίξεις ΔΝΤ, και όλα καλά. Όσο για εμάς εδώ (την Ελλάδα εννοώ) οι ιστορικοί θα έχουν πολύ δουλειά τα επόμενα χρόνια από ότι φαίνεται... 

ManosV
1821 Στο Χαλάνδρι Αττικής δύναμη 250 επαναστατών από το Μενίδι και τη Χασιά νικά την οθωμανική φρουρά της Αθήνας. Τραυματίζεται θανάσιμα ο οπλαρχηγός Αναστάσιος Λέκκας. Οι Τούρκοι κλείνονται στην Ακρόπολη. Θα αντέξουν την πολιορκία μέχρι τον Ιούνιο του 1822, οπότε θα παραδοθούν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, 44ος πρόεδρος των ΗΠΑΟ Μπαράκ Ομπάμα, 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ

1899 Στη Λειψία εκδίδεται το έργο του Ζίγκμουντ Φρόιντ «Η ερμηνεία των ονείρων». Ανοίγει πρωτόγνωρους δρόμους για την Ψυχολογία.

1922 Στην Αίγυπτο, ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανιχνεύει την είσοδο στον τάφο του Τουταγχαμών.



1944 Ολοκληρώνεται η   εκκένωση της ηπειρωτικής Ελλάδας από τους Ναζί. Γερμανικές φρουρές παραμένουν στα νησιά Ρόδο, Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Τήνο, Μήλο. Στο Κιλκίς ο ΕΛΑΣ εξοντώνει συγκεντρωμένες δυνάμεις των Ταγμάτων Ασφαλείας, που χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη της υποχώρησης των Γερμανών.

1956 Σοβιετικά στρατεύματα εισέρχονται στην Ουγγαρία για να καταστείλουν την αντικομμουνιστική εξέγερση. Σε δύο μέρες θα πετύχουν τον στόχο τους. Οι απώλειες θα είναι 700 νεκροί για τους Σοβιετικούς και 2.500 για τους Ούγγρους.

1957 Από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ εκτοξεύεται ο σοβιετικός δορυφόρος Σπούτνικ 2 με τον πρώτο ζωντανό επιβάτη στην ιστορία του διαστήματος. Είναι η σκυλίτσα Λάικα.

1968 Στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο η ΑΕΚ κερδίζει τη Σλάβια Πράγας 89-82 και κατακτά το ευρωπαϊκό κύπελλο μπάσκετ. Ο αριθμός των 80.000 θεατών αποτελεί ρεκόρ ακατάρριπτο για την Ευρώπη.

1995 Στο Τελ Αβίβ, στην Πλατεία των Βασιλέων του Ισραήλ, ο 23χρονος φανατικός σιωνιστής Γιγκάλ Αμίρ δολοφονεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν.

2008 Ο Μπαράκ Ομπάμα εκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ. Συγκεντρώνει το 52,92% των ψήφων και 365 εκλέκτορες, έναντι 45,57% και 173 εκλεκτόρων του Τζον Μακέιν.
Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010
1534 Το Αγγλικό Κοινοβούλιο αποδέχεται την Πράξη Υπεροχής. Ο Ερρίκος Η’ ανακηρύσσεται επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Αφορμή για το σχίσμα με την Καθολική Εκκλησία είναι η άρνηση του Πάπα Κλήμη Ζ’ να ακυρώσει τον γάμο του με την Αικατερίνη της Αραγονίας, που δεν έχει κατορθώσει να χαρίσει διάδοχο στον θρόνο.
H κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου (Νοέμβριος 1963)
H κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου (Νοέμβριος 1963)
1793 Γαλλική Επανάσταση. Στο Παρίσι καρατομείται η Ολίμπ ντε Γκουζ, υπέρμαχος της ισότητας των δύο φύλων. Το 1791 είχε συντάξει τη «Διακήρυξη των δικαιωμάτων της γυναίκας και της πολίτισσας».

1839 Αρχίζει ο Α’ Πόλεμος του Οπίου. Τα βρετανικά στρατεύματα επιτίθενται στην Κίνα, που απαγορεύει επί ποινή θανάτου τις εισαγωγές οπίου από τα λιμάνια της. Θα λήξει με τη συνθήκη του Νανκίνγκ (1842). Η Βρετανία θα καταλάβει το Χονγκ Κονγκ, θα αποκτήσει προνόμια σε Καντόνα και Σαγκάη και θα εξασφαλίσει ετεροδικία για τους υπηκόους της.

1905 Ο δήμαρχος Σπύρος Μερκούρης συνάπτει σύμβαση με ελβετική εταιρεία για την ασφαλτόστρωση της Πλατείας Ομονοίας και των οδών Πανεπιστημίου, Αθηνάς.

1935 Η δικτατορική κυβέρνηση Κονδύλη διοργανώνει νόθο δημοψήφισμα. Υπέρ της μοναρχικής παλινόρθωσης εμφανίζεται να ψηφίζει το 97,8%.

1963 Η Ενωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου κερδίζει τις εκλογές με 42,02% (138 έδρες), περιορίζοντας την ΕΡΕ στο 39,37% (132 έδρες). Με την υποστήριξη της ΕΔΑ θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και θα σχηματίσει κυβέρνηση. Μη θέλοντας να ασκεί εξουσία εξαρτημένη από την Αριστερά, θα προχωρήσει γρήγορα σε νέες εκλογές.

1970 Στο Σαντιάγκο, ορκίζεται πρόεδρος της Χιλής ο σοσιαλιστής ηγέτης Σαλβαδόρ Αλιέντε.

2009 Πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών η Ελλη Παππά, συγγραφέας και δημοσιογράφος, συντρόφισσα του Νίκου Μπελογιάννη.
Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010
Τις φωτογραφίες και τα στοιχεία των πέντε καταζητούμενων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», εναντίον των οποίων εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης, έδωσε πριν λίγο η ΕΛΑΣ.

Πρόκειται για τον 22χρονο Μιχαήλ Νικολόπουλο του Παναγιώτη, τον 24χρονο Γεώργιο Νικολόπουλο του Παναγιώτη, τον 23χρονο Ntamiano Bolano του Ptolemeo, τον 30χρονο Γεώργιο Καραγιαννίδη του Χρήστου και τον 21χρονο Αλέξανδρο Μητρούσια του Κωνσταντίνου.

Σε βάρος τους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, προμήθεια, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών βομβών κατά συναυτουργία για να προξενήσουν κοινό κίνδυνο σε ξένα πράγματα και κίνδυνο για άνθρωπο κατά συρροή, έκρηξη κατά συναυτουργία με τη χρήση εκρηκτικών υλών από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και κίνδυνος για άνθρωπο κατά συρροή.

Η αστυνομία ζητά από όποιον γνωρίζει στοιχεία για τους παραπάνω καταζητούμενους να επικοινωνήσει με τα τηλέφωνα 170, 1014, 1964, σημειώνοντας πως εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Παράλληλα, ζητούν πληροφορίες για τους δύο νεαρούς που συνελήφθησαν χθες στο Παγκράτι, τον 22χρονο Παναγιώτη Αργυρού και τον 24χρονο Γεράσιμο Τσάκαλο.


Μιχάλης Νικολόπουλος 


Ntamiano Bolano 



Γεώργιος Καραγιαννίδης


Αλέξανδρος Μητρούσιας 


Γεώργιος Νικολόπουλος 
Εκβίαζαν επιχειρηματίες, ζητώντας χρήματα για να μην τους κόψουν πρόστιμα για ηχορύπανση. Ο λόγος για δύο υπαλλήλους του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής που συνελήφθησαν σήμερα από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων κατηγορούμενοι για παθητική δωροδοκία.

Οι δράστες, με την ιδιότητα των υπαλλήλων του συγκεκριμένου υπουργείου, απαίτησαν από ιδιοκτήτρια εστιατορίου στην Αθήνα 2.500 ευρώ προκειμένου να μην της καταλογίσουν παραβάσεις, που διαπίστωσαν.

Η επιχειρηματίας είχε καταγγείλει το περιστατικό στις 28 Οκτωβρίου. Όπως κατήγγειλε, οι δύο υπάλληλοι είχαν επισκεφτεί την επιχείρησή της και της ανέφεραν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες στην υπηρεσία τους για ηχορύπανση και ότι αν προχωρούσαν σε ελέγχους θα προέκυπταν και άλλες παραβάσεις, που θα είχαν σαν συνέπεια την επιβολή προστίμου και ενδεχομένως την ανάκληση αδείας λειτουργίας του καταστήματος.

Σε ραντεβού που έκλεισε μαζί τους σήμερα η επιχειρηματίας παρέδωσε τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα στους υπαλλήλους, οι οποίοι και συνελήφθησαν από αστυνομικούς που την συνόδευαν διακριτικά.

Οι δύο υπάλληλοι αναμένεται να οδηγηθούν αύριο στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών
Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010
451 Στη Χαλκηδόνα ολοκληρώνονται οι εργασίες της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου. Καθορίζεται το ορθόδοξο δόγμα για τις δύο φύσεις του Χριστού.

1604 Στο Λονδίνο ανεβαίνει η τραγωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Οθέλλος».
Χιλιάδες λαού στην κηδεία του Γ. Παπανδρέου
Χιλιάδες λαού στην κηδεία του Γ. Παπανδρέου

1755 Ισοπεδώνεται η Λισαβόνα από σφοδρό σεισμό μεγέθους 8,7 της κλίμακας Ρίχτερ. Ακολουθούν πελώρια παλιρροϊκά κύματα και πυρκαγιές. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 100.000, αριθμός που αντιστοιχεί στον μισό πληθυσμό της πορτογαλικής πρωτεύουσας.

1800 Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Ανταμς και η σύζυγός του Αμπικέιλ γίνονται οι πρώτοι ένοικοι του Λευκού Οίκου.

1920 Το Κόμμα των Φιλελευθέρων χάνει τις εκλογές από το μέτωπο όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Είναι μοναδική φορά στην παγκόσμια ιστορία που στήνονται κάλπες κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων (Μικρασιατική Εκστρατεία). Ισχύει το πλειοψηφικό σύστημα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποτυχαίνει να εκλεγεί βουλευτής. Θα εγκαταλείψει απογοητευμένος από την Ελλάδα.

1936 Ο Μπενίτο Μουσολίνι χρησιμοποιεί τον όρο «Αξονας Βερολίνου - Ρώμης». Τιτλοφορεί έτσι τη συμμαχία φασιστικής Ιταλίας - ναζιστικής Γερμανίας. Ο όρος δεν θα αλλάξει με την προσχώρηση της Ιαπωνίας.

1950 Παραιτείται η κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου εξαιτίας σκανδάλου κατάχρησης 7,5 δισ. δραχμών από τον ΟΛΠ.

1968 Ο Γεώργιος Παπανδρέου πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών, ενώ βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό από τη χούντα. Η κηδεία του θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη αντιδικτατορική διαδήλωση.

1993 Τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) μετονομάζεται σε Ευρωπαϊκή Ενωση.

2003 Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ από τη Γαλλία αναλαμβάνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

2006 Την άρση της ασυλίας του ανεξάρτητου βουλευτή Πέτρου Μαντούβαλου αποφασίζει η Βουλή. Κατηγορείται για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα.

Διαγωνισμός emallers.com

Οι επισκέψεις μας

Free Hit Counter

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοιραστείτε το...


Bookmark and Share

Εφημερίδες