Kαλώς ορίσατε !

Η φιλοξενία κάποιου, είναι πράξη ιερή. Αλλά όπως έχει καθήκον ο οικοδεσπότης προς τον φιλοξενούμενο, έτσι έχει και ο φιλοξενούμενος προς τον οικοδεσπότη. Σε αυτήν την προσωπική σελίδα, σας ζητώ τρία πράγματα.

1) Δεν θα προσβάλει κανείς κανέναν. Το σχόλιο θα διαγραφεί αμέσως.
2) Υποστηρίξετε οτιδήποτε θέλετε, όσο ανατρεπτικό, ή ριζοσπαστικό είναι, αλλά με επιχειρήματα.

Σε αυτό τον χώρο, σκοπός μου είναι να ποτίσουμε το δέντρο της δημοκρατίας μας.
Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010
Το ΚΟΝΤΡΑ Channel παρουσίασε χθες βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με συντονιστή τον Τέρενς Κουϊκ και βασικό σχολιαστή τον Τάσο Παπαδόπουλο την πλήρη επιστολή που έστειλε στο BLOOMBERG ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισε,με την οποία λέει ΟΧΙ στην αποκάλυψη δύο εγγράφων, σχετικά με το κουκούλωμα των χρεών της Ελλάδας όταν ο Κώστας Σημίτης βιαζόταν να βάλει την χώρα στο ευρώ.
Επικαλέσθηκε τον λόγο ότι αν βγουν τα έγγραφα θα τινάξει (θα υπονομεύσει) την αγορά στον αέρα.

Το Bloomberg την περασμένη Παρασκευή προχώρησε σε εκτεταμένο δημοσίευμα,το οποίο απέκρυψαν για ευνόητους λόγους όλα τα κανάλια που βάζουν πλάτες στη κυβέρνηση εν όψει εκλογών.Όπως και οι περισσότερες εφημερίδες.

Το ΚΟΝΤΡΑ ΤΣΑΝΝΕΛ το έβγαλε αμέσως στον αέρα χωρίς δισταγμό.

Χθες βράδυ ο Τέρενς Κουίκ κατάφερε να πάρει στα χέρια του αντίγραφο ολόκληρης της απαντητικής επιστολής του Τρισέ στο μαγαλύτερο Οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι του κόσμου.

Και διαπίστωσε ότι μέσα στην επιστολή ο Τρισέ αναφέρετε και στην Ελλάδα του σήμερα (γεγονός που δεν υπήρχε στο αρχικό δημοσίευμα).

Η διαπίστωση που έκανε ο τέως υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας,είναι ότι ο φοβισμένος Τρισέ με το να κρύβει τα έγγραφα από το Bloomberg,μέσα σ’όλα στην ουσία ομολογεί ότι η Ελλάδα είναι ήδη πτωχευμένη.


333 π.Χ: Ο Μέγας Αλέξανδρος συντρίβει τους Πέρσες στην Ισσό.

1028. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Η΄ παντρεύει την κόρη του Ζωή με τον Ρωμανό Γ’ Αργυρό. Η Ζωή είναι η περισσότερο ερωτομανής αυτοκράτειρα του Βυζαντίου. Διατηρώντας τη συμβασιλεία και προσφέροντας τον θρόνο, θα συνάψει δύο ακόμα γάμους: με τον Μιχαήλ Δ΄ Παφλαγόνα και τον Κωνσταντίνο Θ΄ Μονομάχο. Παρ’ όλα αυτά θα πεθάνει άκληρη.

1824: Πέθανε ο Πάνος Κολοκοτρώνης, αγωνιστής του '21, γιος του Γέρου του Μωριά. Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του Α΄ Εμφύλιου Πολέμου, σε ηλικία 26 ετών. [γεν. 1798]

1873: Διαδήλωση φοιτητών στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου διαλύεται από το ιππικό και με τη χρήση πυροσβεστικών αντλιών.

1904. Ο ανθυπολοχαγός Γεώργιος Κατεχάκης (ψευδώνυμο: Ρούβας), επικεφαλής ομάδας Μακεδονομάχων, εισβάλλει στο χωριό Ζέλεντιτς (σημ. Σκλήθρο) της Φλώρινας. Επιτίθεται εναντίον σπιτιού, όπου γίνεται γάμος σημαίνοντος στελέχους της οργάνωσης VMRO. Στο γλέντι βρίσκεται και ο αρχικομιτατζής Κόλε. Στη μάχη σκοτώνονται 12 ένοπλοι Βούλγαροι. Η οργάνωση εξαφανίζεται από την περιοχή.

1915: Γεννήθηκε ο Ρολάν Μπαρτ, γάλλος σημειολόγος και κριτικός λογοτεχνίας. [θαν. 25/3/1980]

1923: Πέθανε ο Ερνέστος Τσίλερ, γερμανός αρχιτέκτονας με σημαντικό έργο στην Ελλάδα, όπου σχεδίασε πάνω από 900 κτίρια. [γεν. 22/6/1837]

1929: Γεννήθηκε η Γκρέις Κέλι, αμερικανίδα ηθοποιός. Διακρίθηκε σε ταινίες του Χίτσκοκ κι έγινε πριγκίπισσα του Μονακό. [θαν. 14/9/1982]

1933: Δημοσιεύεται η φωτογραφία, που απεικονίζει το Τέρας του Λόχνες. Εξήντα χρόνια αργότερα θα αποκαλυφθεί ότι επρόκειτο περί κατασκευάσματος. Ο εμπνευστής της είχε δημιουργήσει ένα τεράστιο πλαστικό νερόφιδο. Το χρωμάτισε κατάλληλα, το τοποθέτησε σε υποβρύχιο μηχανισμό και το φωτογράφησε.

Η φωτογραφία με το τέρας του Λόχνες

1938: Ο αρχιναζί Χέρμαν Γκέρινγκ προτείνει ως πατρίδα των Εβραίων το νησί της Μαδαγασκάρης, που βρίσκεται στα νότια της αφρικανικής ηπείρου.

1945: Γεννήθηκε ο Νιλ Γιανγκ, καναδός ρόκερ.

1954: Κλείνει ο σταθμός υποδοχής μεταναστών στο νησί Έλις της Νέας Υόρκης.

1989: Πέθανε ο Ντολόρες Ιμπαρούρι, γνωστότερη ως Πασιονάρια. Θρυλική μορφή του ισπανικού εμφύλιου πολέμου και του κομουνιστικού κινήματος. [γεν. 9/12/1895]

1990: Ο άγγλος Τίμοθι Μπέρνερς - Λι ανακαλύπτει τον Παγκόσμιο Ευρύ Ιστό, γνωστότερο με τα αρχικά WWW, πάνω στον οποίο βασίζεται η λειτουργία του Ίντερνετ.
Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010
384 Ο Σιρίκιος ανεβαίνει στον παπικό θρόνο. Είναι αυτός που καθιέρωσε τον όρο «papa» (πάπας). Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τον τιμά ως άγιο.

1790 Αγγλοι φέρνουν στην Ευρώπη τα χρυσάνθεμα από την Ιαπωνία.
Ο Ερτζμπέργκερ στην Κομπιέν
Ο Ερτζμπέργκερ στην Κομπιέν 


1887 Τραγουδώντας τη «Μασσαλιώτισσα» οδηγούνται στην αγχόνη οι τέσσερις αναρχικοί που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για τον φόνο ενός αστυνομικού στα γεγονότα του Σικάγου τον Μάιο του 1886, για την καθιέρωση του οκτάωρου. Είναι οι Ογκαστ Σπις, Αλμπερτ Πάρσονς, Αντολφ Φίσερ, Τζορτζ Ενγκελ.

1912 Επανάσταση ξεσπά στη Σάμο, καθώς ο Ελληνικός Στόλος απελευθερώνει τα νησιά του Αιγαίου το ένα μετά το άλλο. Η συνέλευση των κατοίκων, με πρόεδρο τον Θεμιστοκλή Σοφούλη, κηρύσσει την ένωση με την Ελλάδα.

1918 Τερματίζεται ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ωρα 11.00 π.μ., σε σιδηροδρομικό βαγόνι, στο δάσος της Κομπιέν, ο Γάλλος στρατάρχης Φερντινάντ Φος υπαγορεύει τους όρους της ανακωχής στον Γερμανό στρατηγό Ερτζμπέργκερ. Είναι η «ενδεκάτη ώρα, της ενδεκάτης ημέρας, του ενδέκατου μήνα».

1940 Το πρώτο τζιπ βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής. Είναι παραγγελία του Αμερικανικού Στρατού, αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού, ανθεκτικό, χωρίς πόρτες και οροφή. Θα γράψει ιστορία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1961 Το Στάλινγκραντ ονομάζεται Βόλγογκραντ. Από την ίδρυσή της μέχρι το 1925 η πόλη ήταν γνωστή ως Τσαρίτσιν.

1962 Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινιάζει την Εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου.

1990 Πεθαίνουν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αλέξης Μινωτής (92 ετών) και ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος (81 ετών).

1992 Η Αγγλικανική Εκκλησία αποφασίζει ένταξη γυναικών ιερέων στις τάξεις της.

2004 Σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Παρισιού πεθαίνει ο Γιάσερ Αραφάτ, ηγέτης του παλαιστινιακού αγώνα για την ανεξαρτησία.
Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010
Οι επιχειρήσεις «μεταναστεύουν» στην Βουλγαρία για να γλιτώσουν το λουκέτο

Ανυπολόγιστες εκτιμάται πως είναι οι συνέπειες της επιχειρηματικής μετανάστευσης για την ελληνική οικονομία, καθώς όπως έχει διαπιστωθεί όσοι φεύγουν δεν ξαναγυρίζουν, προκαλώντας έτσι «ακατάσχετη αιμορραγία» στην ελληνική αγορά. Παρότι, δε, ο «επαναπατρισμός» των κεφαλαίων στην ελληνική αγορά φορολογείται με 5%, κανένας επιχειρηματίας δε φέρεται διατεθειμένος να καταβάλει αυτό το ποσό στη σημερινή οικονομική συγκυρία.

Σήμερα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, 7 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, 5 στις 10 έχουν διαχειρίσιμη προβλήματα, 2 στις 10 έβαλαν λουκέτο και αρκετοί είναι οι έμποροι που, για να αποφύγουν το κλείσιμο, σκέφτονται τη φυγή. 
«Ως φαινόμενο υπήρχε και παλιότερα, αλλά το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μεγάλη αύξηση. Σχεδόν κάθε μέρα μαθαίνουμε για νέες επιχειρήσεις που φεύγουν στο εξωτερικό αφήνοντας πίσω τους δεκάδες κενές θέσεις εργασίας», περιγράφει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Μαγόπουλος, επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν υποστεί οι κλάδοι της ένδυσης, της υπόδησης και του επίπλου.

Κι ενώ μέχρι σήμερα η «τάση» ήθελε τις επιχειρήσεις να μεταφέρουν ένα μόνον κομμάτι των δραστηριοτήτων τους σε γειτονικές χώρες, όπως εξηγεί ο α΄ αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, «πλέον οι επιχειρηματίες εγκαθιστούν στο εξωτερικό και τις διοικητικές υπηρεσίες τους, λόγω του χαμηλού κόστους, μεταφέροντας ουσιαστικά εκεί την έδρα τους με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ελληνική αγορά και επιχειρηματικότητα».

Οι συνέπειες αυτού του κύματος φυγής είναι ακόμη πιο ορατές στους νομούς που συνορεύουν με τους προορισμούς των επιχειρηματιών - μεταναστών. «Στο Κιλκίς, λόγω γειτνίασης με τη Βουλγαρία, το φαινόμενο της μετεγκατάστασης ξεκίνησε από καιρό και σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να μην υπάρχουν πλέον πολλές μεγάλες επιχειρήσεις για να φύγουν. Είμαστε στο χείλος του γκρεμού και κάθε χρόνο καταγράφουμε περισσότερα από 300 λουκέτα», επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, Παύλος Τονικίδης.
Ποια είναι τα κίνητρα, όμως, που οδηγούν ολοένα και περισσότερους Έλληνες επιχειρηματίες στις γειτονικές χώρες; Σύμφωνα με τα στοιχεία, το χαμηλότερο κόστος του εξειδικευμένου προσωπικού, η μειωμένη γραφειοκρατική διαδικασία και το ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο (10%) είναι ορισμένοι μόνον από τους παράγοντες που πείθουν τους επιχειρηματίες να κάνουν το μεγάλο βήμα.

«Με δύο λέβα (1 ευρώ) αρχικό κεφάλαιο ιδρύεις εταιρία στη Βουλγαρία», μας λέει η Ιωάννα Σωτηράκου - Γιάνναρου, σύμβουλος εμπορικών υποθέσεων στην ελληνική πρεσβεία της Σόφιας, στη Βουλγαρία. Η ίδια, προ ημερών, έλαβε στο γραφείο της ερώτημα από ελληνική εταιρία σχετικά με τη βουλγαρική νομοθεσία για τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων, αλλά, όπως επισημαίνει, δεν είναι μόνο το χαμηλό αρχικό κεφάλαιο που έλκει την ελληνική επιχειρηματικότητα. «Εν γένει, το επενδυτικό περιβάλλον της Βουλγαρίας θεωρείται το πιο ευνοϊκό στα Βαλκάνια, καθώς παρέχει χαμηλό κόστος εργασίας, ευνοϊκή νομοθεσία και απλοποιημένες διαδικασίες μετεγκατάστασης. Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις είναι εγκατεστημένες στη νότια Βουλγαρία, ενώ, απ' ό,τι μαθαίνουμε, το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί και η ζήτηση θέσεων εργασίας από Έλληνες», συμπληρώνει. 


Πηγή αγγελιοφόρος. 


Τα βλέπεις, Γιώργο, χοντρέ, σιμίτι, και γενικότερα κοπρίτες των τελευταίων 35 ετών?
Και σήμερα ιδίως που ο ιδιωτικός τομέας είναι ο πιο σημαντικός σε όλον τον κόσμο, πήγε ο βλάκας ο ΓΑΠ, βασιζόμενος στα κόμπλεξ και τις θεωρείς του πάππου του, και του πατερά του, θυμίζω ότι το 1982, ο Ανδρέας αύξησε την φορολογία των επιχειρήσεων στο 40%, πήγε λοιπόν ο βλάκας ο ΓΑΠ, και ανέβασε την φορολογία των επιχειρήσεων στο 40% συν 85% προκαταβολή, συν έκτακτες εισφορές, κλπ. 
Τα αποτέλεσμα είναι ότι όλοι θα φύγουν. Ήδη η ΜΕΤΚΑ, ΜΥΤΙΛ, ΕΕΕΚ, & ΤΙΤΑΝ, σκέπτονται να μετακομίσουν. Εγώ δεν τους κακολογώ.
1775: Ιδρύεται το σώμα των Πεζοναυτών (Marines), που αποτελεί την αιχμή του δόρατος των ΗΠΑ στις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.

1801: Γενν Σάμιουελ Χάου, φιλέλληνας αμερικανός γιατρός, που έλαβε ενεργό μέρος στην Ελληνική Επανάσταση. [θαν. 9/1/1876]

1836: Ο βασιλιάς των Ελλήνων Όθων νυμφεύεται την κόρη του μεγάλου δούκα του Ολδεμβούργου, Μαρία, η οποία θα πάρει το όνομα Αμαλία.

1848: Πέθανε ο Ιμπραήμ Πασάς, στρατιωτικός από την Αίγυπτο, που παραλίγο να καταστείλει την επανάσταση στην Πελοπόννησο. [γεν. 1789]

1885: Ο Γκότλιμπ Ντάιμλερ, ιδρυτής αργότερα της Mercedes, κατασκευάζει την πρώτη μοτοσικλέτα. Είναι 264 κ.ε. και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 12 χλμ/ώρα. Την οδηγεί ο γιος του Πάουλ.

1888: Γεννήθηκε ο Αντρέι Τουπόλεφ, ρώσος αεροναυπηγός, κατασκευαστής των φερώνυμων αεροπλάνων που χρησιμοποιούνται κυρίως στην πολιτική αεροπορία. [θαν. 23/12/1972] 

1891: Πέθανε ο Αρθούρος Ρεμπό, γάλλος ποιητής. [γεν. 20/10/1854]

1940: Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ γίνεται πληροφοριοδότης του FBI και καταδίδει κομμουνιστές καλλιτέχνες του Χόλιγουντ.
1997: Αρχίζει τη λειτουργία της η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

2002: Πέθανε ο Βασίλης Μάρος, πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, εικονολήπτης και διευθυντής φωτογραφίας, πρωτεργάτης του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ στη χώρα μας. [γεν. 1929]
Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010
1799 Στις 18 Μπρυμαίρ του έτους VIII της Γαλλικής Επανάστασης (9 Νοεμβρίου 1799), ο 30χρονος στρατηγός Ναπολέων Βοναπάρτης πραγματοποιεί πραξικόπημα. Ανατρέπει το Διευθυντήριο και διαλύει τα νομοθετικά σώματα. Συγκροτεί νέα κυβέρνηση, την τριμελή Υπατία και τίθεται επικεφαλής της. Ο Βοναπάρτης είναι πια ο κυρίαρχος της Γαλλίας. Ο λαός προσδοκά εσωτερική γαλήνη και ειρήνη.
Η ανατίναξη του Αρκαδίου
Η ανατίναξη του Αρκαδίου
1888 Στο Λονδίνο, ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης σκοτώνει το τελευταίο θύμα του, τη Μέρι Τζέιν Κέλι.


1866 Ολοκαύτωμα γίνεται η Μονή Αρκαδίου της Κρήτης. Ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης βάζει φωτιά στην πυριτιδαποθήκη και ανατινάσσει τη δυτική πτέρυγα της Μονής, καταπλακώνοντας μαζί με χριστιανούς και τους Τούρκους που εισβάλουν.

1918 Ο σοσιαλδημοκράτης Φίλιπ Σάιντεμαν από το παράθυρο του Ράιχσταγκ, στο Βερολίνο, κηρύσσει έκπτωτη τη μοναρχία του Κάιζερ Γουλιέλμου και ανακηρύσσει τη Γερμανική Δημοκρατία. Ηδη έχει ξεσπάσει επανάσταση των ναυτών στο Κίελο και των εργατών σε διάφορες πόλεις. Η καθεστωτική αλλαγή θα επικυρωθεί αργότερα με την ψήφιση του Συντάγματος της Βαϊμάρης, που θα ισχύσει μέχρι την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.

1938 Νύχτα των Κρυστάλλων. Στη Γερμανία, ναζί πυρπολούν εβραϊκές συναγωγές, καταστρέφουν μαγαζιά και συλλαμβάνουν χιλιάδες Ισραηλίτες.

1940 Πεθαίνει από καρκίνο ο Νέβιλ Τσάμπερλεν, Βρετανός συντηρητικός πολιτικός, πρωθυπουργός από το 1937 μέχρι τις 10 Μαΐου 1940.

1970 Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή ο Σαρλ Ντεγκόλ, Γάλλος στρατιωτικός και πολιτικός, πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 1958 μέχρι το 1969.

1985 Ο Γκάρι Καρπάσοφ, σε ηλικία 22 ετών, γίνεται ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι. Νικά τον Ανατόλι Καρπόφ.

1989 Αρχίζει το γκρέμισμα του Τείχους του Βερολίνου από κατοίκους της πόλης.
Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010
Του Γιώργου Κράλογλου 

Σε επιχειρηματικό κλίμα, είμαστε κοντά στους Ζουλού. Σε διαφθορά και απενταριά είμαστε μετά τους Ζουλού. Σε τρομοκρατία είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη. Σκίζουμε όμως σε κομματικές εκλογές. 
Κομματικές σε όποιο επίπεδο και αν γίνονται. Από τις εθνικές μέχρι τις ευρωεκλογές, τις δημοτικές, τις συνδικαλιστικές και τις φοιτητικές. Το αποτέλεσμα που μετράει είναι τα κέρδη του κόμματος. Τίποτε άλλο. 

Γιατί πραγματικό πολίτευμά μας είναι ο πρωθυπουργικός ολοκληρωτισμός και η πολιτική οικογενειοκρατία. Κατά τα άλλα, κάθε 1-2 χρόνια (γιατί στην Ελλάδα έχουμε και θα έχουμε εκλογές κατά βούληση) θα μετράμε τους νικητές και τους χαμένους των εκλογών. Των εκλογών όπου το 70% (εκείνων που ψηφίζουν) είναι φανατικοί κομματικοί οπαδοί, συγγενείς και κομματικοί φίλοι που κάτι περιμένουν είτε από το κόμμα είτε από το κράτος. 

Οι υπόλοιποι απέχουν αηδιασμένοι και αγανακτισμένοι. 

Οι εικόνες από τις κομματικές προεκλογικές συγκεντρώσεις παρουσίασαν, ακόμη μία φορά, με αποκαλυπτικό τρόπο την κατάντια μας και στο επίπεδο των εκλογών. 

Πρόσωπα γεμάτα αγωνία, ανησυχία και απελπισία από την καθημερινότητά τους υποχρεώνονται από το κόμμα στο οποίο ανήκουν (η ιδεολογία είναι άλλο πράγμα) να ουρλιάζουν για την νίκη, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει στον τόπο. 

Απολύτως τίποτε. 

Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έφθασε τα τελευταία δύο χρόνια σε επίπεδο τριτοκοσμικό. Και αποκλείεται να επανέλθει για έναν απλούστατο λόγο: Γιατί και οι Έλληνες επιχειρηματίες (όσοι έχουν ακόμη υγιείς επιχειρήσεις) μεταναστεύουν στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Συνεπώς, ποιες επιχειρήσεις θα αγοράσουν οι ξένοι επενδυτές και με ποιους επιχειρηματίες θα συνεργαστούν; Οι τελευταίες εξαγορές της προκοπής ήταν αυτές που έγιναν μέχρι σήμερα. Από εδώ και πέρα οι προσφερόμενες «επιχειρηματικές ευκαιρίες» είναι για το Μοναστηράκι. Και αν πουληθούν και εκεί. 

Ποιος λοιπόν θα κάνει πραγματικές επενδύσεις στην Ελλάδα; 

Μέχρι και οι ευκαιριακοί επενδυτές της ενέργειας κατάλαβαν ότι στην Ελλάδα ούτε οι ενεργειακές επενδύσεις έχουν πραγματικό κέρδος. Οπότε, αν δεν μπορούν να φέρουν ενεργειακά σκουπίδια δεν αξίζει τον κόπο. 
Το γιατί ακόμη και οι περιβόητες επενδύσεις φυσικού αερίου απαξιώθηκαν σε σχέση με το ενδιαφέρον που είχαν προ δεκαετίας θα το αναλύσω μια άλλη φορά. 

Τα επιδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα δεν έχουν επίσης ενδιαφέρον γιατί παρεμβάλλεται εντονότατα και ο τραπεζικός παράγοντας. Και οι τράπεζες είναι επιχειρήσεις (ακόμη υγιείς) που δεν έχουν κανένα λόγο να πέσουν υπέρ πατρίδος... 

Θα μου υπενθυμίσετε, ίσως, το πιθανό επιχειρηματικό ενδιαφέρον που μπορεί να προκαλέσουν οι τυχόν αποκρατικοποιήσεις και το πολυδιαφημισμένο (στα χαρτιά μόνο) Fast-track. 

Κατ’ αρχάς, κανείς επενδυτής δεν πιστεύει ότι είναι σοβαρή η πολιτική της κυβέρνησης με τις ιδιωτικοποιήσεις. 

Αλλά και αν δεχθούμε ότι πράγματι υπάρχει πολιτική βούληση, άντε να κάνεις αποκρατικοποίηση με εκλογές, εκλογολογία και απειλές για εκλογές. Πήγαινε να μειώσεις τον κρατικό τομέα και να πουλήσεις ΔΕΚΟ. Έστω και χρεοκοπημένες. Θα σε φάνε τα κόμματα και οι κομματικοί οπαδοί που είναι οργανωμένοι σε Συνδικάτα, φορείς «κοινωνικών συμφερόντων» και πάσης φύσεως Σωματεία. 

Θα σε στήσουν στον τοίχο οι πολιτικοί σχηματισμοί και οι νέες πολιτικές παρατάξεις που αναμένονται για το 2011. 

Μένει ίσως να δούμε ρευστό την επιχειρηματική αγορά από τα λεφτά που δήθεν υπάρχουν. 

Πού τα είδαν αυτά τα λεφτά και πού υπάρχουν να τα δούμε και εμείς. 

Αν εννοεί η κυβέρνηση τα λεφτά από την φοροδιαφυγή, τα πρόστιμα και φορολογικές υποχρεώσεις, ξεχάστε τα. Ούτε το λαθρεμπόριο καυσίμων με φοροδιαφυγή που βγάζει μάτι δεν έχει τολμήσει να πειράξει το υπουργείο Οικονομίας. 

Τα χρήματα από τα κλειστά επαγγέλματα; 

Περιμένετε να ανοίξουν πραγματικά τα επαγγέλματα και τα λέμε μετά. Και δεν το λέω καθόλου τυχαία αυτό. 

Πιθανή ευκαιρία για να γίνει τζίρος είναι ίσως ο «Καλλικράτης» και οι νέοι «άρχοντες» της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Μα αυτοί θα ψάχνουν για λεφτά και δεν θα βρίσκουν τίποτε γιατί το κράτος έχει ήδη κάνει στάση πληρωμών. Άλλωστε, όσοι εκλέχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ είναι για να κάνουν πολιτική ενίσχυσης της κυβέρνησης. Και οι άλλοι, από τα κόμματα της Ν.Δ. μέχρι τα αριστερά, για να κάνουν αντιπολίτευση. Και θα το δείτε από τις πρώτες ημέρες του 2011 που θα αναλάβουν. 

Τί μας μένει λοιπόν για να απομακρύνουμε την πτώχευση; Γιατί η πτώχευση είναι πάνω από τα κεφάλια μας. Αλλά, πολιτικά, κάνουμε ότι δεν την βλέπουμε. 

Μας μένει να κάνουμε πολιτικές ανακατατάξεις. Να ετοιμάζουμε νέους πολιτικούς σχηματισμούς. Να προωθούμε σενάρια για οικουμενικές κυβερνήσεις. 

Και ενώ θα συμβαίνουν όλα αυτά στην πολιτική σκηνή, το σπάταλο και διεφθαρμένο κράτος θα τρέφεται μέσω μνημονίου και δανεικών. Θα ενισχύεται με άμεσους και έμμεσους φόρους. Θα έχει ως εφεδρείες το κόψιμο μισθών, συντάξεων, επικουρικών και επιδομάτων. 

Και όλοι εμείς οι υπόλοιποι; 
Ας προσέχαμε όταν ουρλιάζαμε στις πάσης φύσεως κομματικές εκλογές. 

Ας προσέχαμε όταν ακούγαμε την Ν.Δ. να υπόσχεται επανίδρυση του κράτους... Ας προσέχαμε όταν πιστεύαμε το ΠΑΣΟΚ, ότι λεφτά υπάρχουν... Ας ερμηνεύαμε σωστά τους πραγματικούς στόχους των μικρών κομμάτων.


καπιταλ

1793. Το Μουσείο Λούβρου ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό.

Η εξέγερση των «Ευαγγελικών» σε γκραβούρα
Η εξέγερση των «Ευαγγελικών» σε γκραβούρα

1901. Ευαγγελικά. Αιματηρά επεισόδια ξεσπούν στην Αθήνα με επίκεντρο το Πανεπιστήμιο. Αφορμή είναι η μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη. Στις συγκρούσεις με την Αστυνομία σκοτώνονται 11 άτομα (οι 3 φοιτητές, οι 8 ιδιώτες) και τραυματίζονται 80. Παραιτείται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Προκόπιος. Τις επόμενες μέρες θα υποβάλει παραίτηση ο πρωθυπουργός Γεώργιος Θεοτόκης.

1912. Α’ Βαλκανικός Πόλεμος. Ο ελληνικός στρατός αποβιβάζεται στη Μυτιλήνη. Η τουρκική φρουρά θα παραδοθεί μετά από μάχη στην Κλαπάδου.

1917. Ρωσική Επανάσταση. Στο Σμόλνι της Πετρούπολης συνέρχεται το 2ο Συνέδριο των Σοβιέτ. Η εξουσία έχει περάσει στα χέρια τους από το περασμένο βράδυ. Εξεγερμένοι εργάτες και στρατιώτες είχαν καταλάβει με έφοδο τα Χειμερινά Ανάκτορα, έδρα της Προσωρινής Κυβέρνησης. Το Συνέδριο εγκρίνει τον σχηματισμό μπολσεβίκικης κυβέρνησης υπό τον Βλαντιμίρ Λένιν και ψηφίζει τα διατάγματα για την ειρήνη και την ιδιοκτησία της γης.

1923. Στο Μόναχο, ο Αδόλφος Χίτλερ αποτυγχάνει να καταλάβει πραξικοπηματικά την εξουσία. Είναι το «Πραξικόπημα της Μπιραρίας».

1960. Στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι κερδίζει τον Ρίτσαρντ Νίξον και σε ηλικία 43 ετών γίνεται ο νεότερος πρόεδρος των ΗΠΑ.

1977. Ο Μανόλης Ανδρόνικος ανακαλύπτει στη Βεργίνα τον τάφο του Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππου Β’. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ού αιώνα.

1994. Επιβάλλεται στον Γεώργιο Κοσκωτά κάθειρξη 25 ετών για υπεξαίρεση 32 εκατομμυρίων δραχμών από την Τράπεζα Κρήτης.

2003. Στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, τους 17 φτάνουν οι νεκροί από επίθεση βομβιστές καμικάζι, μέλη της Αλ Κάιντα.

Διαγωνισμός emallers.com

Οι επισκέψεις μας

Free Hit Counter

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοιραστείτε το...


Bookmark and Share

Εφημερίδες