Kαλώς ορίσατε !

Η φιλοξενία κάποιου, είναι πράξη ιερή. Αλλά όπως έχει καθήκον ο οικοδεσπότης προς τον φιλοξενούμενο, έτσι έχει και ο φιλοξενούμενος προς τον οικοδεσπότη. Σε αυτήν την προσωπική σελίδα, σας ζητώ τρία πράγματα.

1) Δεν θα προσβάλει κανείς κανέναν. Το σχόλιο θα διαγραφεί αμέσως.
2) Υποστηρίξετε οτιδήποτε θέλετε, όσο ανατρεπτικό, ή ριζοσπαστικό είναι, αλλά με επιχειρήματα.

Σε αυτό τον χώρο, σκοπός μου είναι να ποτίσουμε το δέντρο της δημοκρατίας μας.
Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010
Μια φορά ήταν ένας μούτσος σε ένα καράβι και έτριβε πατώματα. Είχε όμως ένα μειονέκτημα. Ήταν νάνος και μόνο 30 πόντους. Συνέχεια παραπονιότανε στον καπετάνιο και έκλαιγε στον ώμο του για το ότι ήταν κοντός. Ο καπετάνιος τον λυπήθηκε και του είπε το μυστικό που τόσα χρόνια έκρυβε:

- Κάθε βράδυ στις 00:00 περνάει έξω από το καράβι ένα τζίνι και ότι χάρη του ζητήσεις σου την πραγματοποιεί. Είναι όμως λίγο κουφό και πρέπει να του φωνάξεις δυνατά.

Το ίδιο βράδυ ο μούτσος πηγαίνει στην προβλήτα και περιμένει το τζίνι. Ξαφνικά βλέπει από μακριά ένα φως να πλησιάζει και αρχίζει να φωνάζει για αρχή:

- Θέλω ένα καφάσι λίρες.

Με το που φεύγει το τζίνι, βλέπει ένα καφάσι μπύρες.

Πηγαίνει γρήγορα στον καπετάνιο κλαίγοντας και του λέει:

- Δεν με άκουσε... Του ζήτησα ένα καφάσι λίρες και μου έδωσε ένα καφάσι μπύρες...

Τότε του λέει και ο καπετάνιος:

- Ε και εγώ τι νομίζεις, 30 πόντους μούτσο ζήτησα;
Η σύνθετη κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής τράπεζας με στόχο να αντλήσει 1,8 δις ευρώ έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα στους απλούς επενδυτές.
Τι πρέπει να ξέρω για τα δικαιώματα, αξίζει να αγοράσει κανείς ομολογίες, ποια είναι τα επίμαχα σημεία;
Τα ερωτήματα αυτά είναι καίρια.
Πρωτίστως θα πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές τους όρους της αύξησης κεφαλαίου και του ομολογιακού δανείου.
Από το ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές Εθνικής υπέρ των παλαιών μετόχων 1,184 δις ευρώ με σχέση 3 μετατρέψιμες ομολογίες για κάθε 8 κοινές μετοχές στην τιμή των 5,20 ευρώ.
Από την αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές θα συγκεντρώσει 631 εκατ ευρώ με την έκδοση 121,4 εκατ μετοχών στην τιμή των 5,2 ευρώ.
Η αναλογία 1 νέα για κάθε 5 παλαιές μετοχές.

Πως διαμορφώνεται το δικαίωμα;

Όσοι έχουν μετοχές αυτομάτως έχουν και δικαιώματα.
Αν τώρα κανείς θέλει να αγοράσει δικαιώματα ή να πωλήσει θα πρέπει να γνωρίζει το πώς προκύπτει το δικαίωμα.
Ο τύπος απλουστευμένα είναι η χρηματιστηριακή τιμή της Εθνική 9,40 ευρώ – τα 5,2 ευρώ ισούται 4,2 ευρώ.
Τα 4,2 ευρώ τα διαιρούμε με το 5 το οποίο προκύπτει αν διαιρέσουμε τις 5 παλαιές μετοχές προς 1 νέα που ισούται με 5.
Το αποτέλεσμα 0,84 ευρώ που είναι η αξία του δικαιώματος με βάση χρηματιστηριακή τιμή τα 9,4 ευρώ.
Προσοχή η μόνη μεταβλητή σε αυτό τον τύπο είναι η χρηματιστηριακή τιμή.

Αξίζει η αμκ της Εθνικής

Η νέα αναπροσαρμοσμένη τιμή θεωρητικά με βάση το κλείσιμο θα είναι 8,56 ευρώ αν αύριο είχαμε αποκοπή δικαιώματος.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα η συμμετοχή στην αμκ αξίζει αλλά προσοχή αυτό αποτελεί υποκειμενική προσέγγιση.

Πόσες μετοχές μπορούμε να αγοράσουμε;

Ας υποθέσουμε ότι ένας επενδυτής κατέχει 200 μετοχές Εθνικής.
Δικαιούται με βάση την αύξηση επιπλέον 40 μετοχές τις οποίες θα πληρώσει 208 ευρώ.
Με τις 200 μετοχές δικαιούται και 75 ομολογίες τις οποίες θα πληρώσει 390 ευρώ.
Άρα συνολικά για τις 200 μετοχές που κατέχει θα πληρώσει για αύξηση κεφαλαίου και ομολογίες 598 ευρώ.
Ο κάτοχος των 200 μετοχών όμως θα έχει συνολικά συν 40 μετοχές από την αύξηση και 75 ομολογίες – μετοχές.
Άρα ουσιαστικά μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα βρεθεί ένας μέτοχος 200 μετοχών με 315 μετοχές.
Οι 200 μετοχές αποτιμώνται με τιμή 9,40 ευρώ ή συνολικά 1880 ευρώ.
Επίσης θα έχει πληρώσει 598 ευρώ για αμκ και ομολογίες άρα συνολικά η αξία των μετοχών του θα είναι 2478 ευρώ.
Δηλαδή μέσος όρος 7,8 ευρώ. Διαιρούμε τα 2478 ευρώ με τις 315 μετοχές και προκύπτουν τα 7,8 ευρώ.

Αξίζει η αγορά ομολογιών;

Με σχέση 3 μετατρέψιμες ομολογίες για κάθε 8 παλαιές μετοχές αξίζει καθώς οι όροι των ομολογιών είναι καλύτεροι ή σχεδόν καλύτεροι από τους όρους της αύξησης κεφαλαίου.
Μια ομολογία ισούται με 1 κοινή μετοχή την οποία θα αποκτήσει ο επενδυτής στα 5,2 ευρώ.

Είμαι κάτοχος ADRs τι πρέπει να γνωρίζω

Ο κάτοχος ADRs της Εθνικής μπορεί να συμμετάσχει στην αμκ και στο ομολογιακό. Όμως επειδή η διαδικασία περνάει μέσα από την Bank of new York Mellon
θα είναι σκόπιμο να ρωτηθούν οι κατά τόπους χρηματιστηριακές αρχές.
Οι όροι και οι προϋποθέσεις ισχύουν οι ίδιοι και για τους κατόχους ADRs.

Η μετοχική σύνθεση της Εθνικής

Ξένοι 35%, Ασφαλιστικά Ταμεία ΝΠΔΔ 12,3% Ασφαλιστικά Ταμεία ΝΠΙΔ 4,2%, Εκκλησία και Μητροπόλεις 1,6%, θεσμικοί επενδυτές εσωτερικού 2%,
ιδιώτες 28%, ιδρύματα και κληροδοτήματα 4,1% εταιρίες 2,8%, θυγατρικές σύλλογοι, νοσοκομεία 1,6% κ.α.
Με βάση την υφιστάμενη δομή της μετοχικής σύνθεσης, τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία θα συμμετάσχουν.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr
Παλιότερα ήταν πιο δύσκολο να παίξεις σε αιώνιους αντιπάλους, όμως όσο περνούν τα χρόνια οι καταστάσεις γίνονται όλο και πιο μαλθακές.

Κάρλος Τέβες
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2007-09 - Μάντσεστερ Σίτι 2009

«Φέργκι, Φέργκι, απόκτησέ τον» φώναζαν οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ όταν η καριέρα του Απάτσι στο «Ολντ Τράφορντ» έφτανε στο τέλος της. Ο Τέβες τέντωνε τα αυτιά του σε κάθε γκολ, όμως ο Φέργκιουσον ποτέ δεν έδειξε θέληση να τον κρατήσει. Ο Αργεντινός, αγαπημένος των Κόκκινων Διαβόλων, πέρασε στην Μπλε πλευρά του Μάντσεστερ. 'Welcome to Manchester' έγραφε το πανό των Πολιτών και ο πρώην στράικερ της Μπόκα τα άκουσε από τους Κόκκινους στην επιστροφή του στο «Θέατρο των Ονείρων» ενώ είχε δημόσια λογομαχία με τον Γκάρι Νέβιλ. Πλέον είναι ο αρχηγός της Σίτι.

Εμρέ Μπελόζογλου
Γαλατασαράι 1996-01 - Φενερμπαχτσέ 2008

Προϊόν των τμημάτων υποδομής της Γαλατασαράι, ξεπετάχτηκε σαν ένας πολλά υποσχόμενος νεαρός παίκτης στα 16 του. Κέρδισε κούπες εντός και εκτός συνόρων επί των ημερών του Φατίχ Τερίμ και στη συνέχεια της καριέρας του φόρεσε τη φανέλα των Ιντερ και Νιούκασλ. Η επιστροφή στην πατρίδα έφερε πίκρα στους οπαδούς της Γαλατά, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για προδοσία, καθώς υπέγραψε στην μισητή, Φενερμπαχτσέ. Ο Εμρέ δεν σταμάτησε εκεί, καθώς προκάλεσε εγκεφαλικό στους φίλους της Τσιμπόμ δηλώνοντας Φενέρ από μικρός. Δύο χρόνια έχουν περάσει και αποτελεί 'θέμα' στις τάξεις των οπαδών της Γαλατασαράι.

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς
Γιουβέντους 2004-06 - Ιντερ 2006-09 - Μίλαν 2010

Εβαλε οριστικό τέλος στη σχέση του με τους οπαδούς της Γιουβέντους το 2006 εγκαταλείποντας το καράβι με το ξέσπασμα του Calciopoli. Στη συνέχεια έκανε ό,τι χειρότερο μπορούσε για τους tifosi των Μπιανκονέρι υπογράφοντας στην Ιντερ και δηλώνοντας βαμμένος «από μικρό παιδί». Μετά από τρία χρόνια αναχώρησε για την Μπαρτσελόνα της οποίας φίλησε τη φανέλα στην παρουσίαση και ύστερα από μία σεζόν γύρισε στο Μιλάνο, αυτή τη φορά για τους Ροσονέρι.

Γκαμπριέλ Μπατιστούτα
Ρίβερ Πλέιτ 1989-90 - Μπόκα Τζούνιορς 1990-91

Μπορεί να πέρασε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του στην Ιταλία, όμως ο Μπατιγκόλ προκάλεσε πανικό με την μεταγραφή του από την Ρίβερ Πλέιτ στην Μπόκα Τζούνιορς το 1990. Οι Μιγιονάριος είχαν αποκτήσει τον Μπατιστούτα από τη Νιούελς Ολντ Μπόις έναν χρόνο πριν, όμως ποτέ δεν κατάφερε να έχει καλές σχέσεις με τον προπονητή, Ντανιέλ Πασαρέλα, με τον οποίο είχε κόντρα και αργότερα σε επίπεδο εθνικής ομάδας. Ο Αργεντινός τεχνικός δεν έχασε χρόνο και έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Μπατιστούτα, που μεταγράφηκε στους Χεϊνέσες, στους οποίους πέτυχε 22 γκολ σε 39 ματς και πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος Clausura το 1991.

Λουίς Φίγκο
Μπαρτσελόνα 1995-2000 - Ρεάλ Μαδρίτης 2000-05

Στα... όπλα βρέθηκαν οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα το 2002 όταν ο Λουίς Φίγκο μεταγράφηκε στην Ρεάλ Μαδρίτης αντί 58,5 εκατ. ευρώ. Ο Πορτογάλος λατρεύτηκε όσο λίγοι στο «Καμπ Νου» για πέντε χρόνια, όμως η αλλαγή στρατοπέδου προκάλεσε μίσος, θυμό και κατηγορίες για απληστία και προδοσία. Στην επιστροφή του στην Βαρκελώνη ο Φίγκο αποδοκιμάστηκε απίστευτα και άκουσε τα χειρότερα, ενώ δέχθηκε βροχή από αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ένα μπουκάλι ουίσκι και ένα κεφάλι από γουρούνι.

Γιόχαν Κρόιφ
Αγιαξ 1964-73, 1981-83 - Φέγενορντ 1983-84

Ο μεγαλύτερος Ολλανδός παίκτης όλων των εποχών το 1983 αποχαιρέτισε για δεύτερη φορά στην καριέρα του τον Αγιαξ, ο οποίος δεν του ανανέωσε το συμβόλαιο. Παρά το γεγονός αυτό η δίψα του για νίκες και διακρίσεις δεν είχε κοπάσει και υπέγραψε στην αιώνια αντίπαλο του Αίαντα, Φέγενορντ. Ο Κρόιφ, τιμώρησε την πρώην ομάδα του σκοράροντας σε νίκη με 4-1 στην μοναδική του χρονιά στο Ρότερνταμ.

Ρονάλντο
Μπαρτσελόνα 1996-97 - Ρεάλ Μαδρίτης 2002-07
Ιντερ 1997-02 - Μίλαν 2007-08

Ο Βραζιλιάνος φόρεσε στην καριέρα του την φανέλα των δύο μεγαλύτερων ομάδων της Ισπανίας και του Μιλάνου, πριν επιστρέψει στην πατρίδα και την Κορίνθιανς. Οι οπαδοί της Ιντερ ποτέ δεν ξέχασαν τον ρόλο νοσοκόμας που έπαιξε η ομάδα τους για το «Φαινόμενο», που αφού έγινε καλά και κατέκτησε το μουντιάλ μετακόμισε στην Μαδρίτη για να παίξει στην Ρεάλ, αιώνια αντίπαλο της Μπαρτσελόνα, με την οποία σε μία χρονιά πέτυχε 47 γκολ σε 39 ματς. Μετά τη θητεία στους Μερένχες, επέστρεψε στην πρωτεύουσα της μόδας, αυτή τη φορά στην πλευρά των Ροσονέρι. Πέτυχε 9 γκολ σε 20 ματς, μέσα σε αυτά ένα κόντρα στην Ιντερ το 2007, το οποίο τον έκανε τον μοναδικό παίκτη που έχει σκοράρει και με τις δύο ομάδες του Μιλάνου στα μεταξύ τους ντέρμπι.

Αντρέας Μέλερ
Ντόρτμουντ 1988-90 - Σάλκε 2000-03

Ενας από τους μεγαλύτερους Γερμανούς, playmaker όλων των εποχών, προκάλεσε την οργή των οπαδών της Ντόρτμουντ, όταν φόρεσε τη φανέλα της μισητής, Σάλκε το 2000. Εχοντας κατακτήσει το Champions League με την Ντόρτμουντ το 1997, υπό το... ύποπτο βλέμμα των οπαδών των Βασιλικών Μπλε, σήκωσε δύο σερί κύπελλα Γερμανίας, σκοράροντας στον τελικό του 2002 κόντρα στην Λεβερκούζεν. Εναν χρόνο μετά την μεταγραφή του, η Σάλκε επικράτησε της πρώην ομάδας του με 4-0, ενώ ο ίδιος πέτυχε το μοναδικό γκολ στο ντέρμπι της Κοιλάδας του Ρουρ στο «Veltins Arena».

Σολ Κάμπελ
Τότεναμ 1992-01 - Αρσεναλ 2001-06

Η πιο αμφιλεγόμενη μεταγραφή στην ιστορία της Premier League, με τον Κάμπελ να αλλάζει πλευρά στο Λονδίνο, μετακομίζοντας από την Τότεναμ ως ελεύθερος στην Αρσεναλ το 2001. Ο μετέπειτα διεθνής άσος είχε υποσχεθεί ότι δεν θα δεχθεί τη μεταγραφή, ενώ απέρριψε πρόταση ανανέωσης των Σπερς, στους οποίους ήταν αρχηγός. Το κράξιμο από τους οπαδούς προς τον Κάμπελ τον ακολούθησε και όταν μετακόμισε στην Πόρτσμουθ, με μερικούς φανατικούς να συλλαμβάνονται για το περιεχόμενο των συνθημάτων τους. Η πίκρα των φίλων της Τότεναμ έγινε ακόμα μεγαλύτερη καθώς ο Αγγλός στόπερ είχε επιτυχημένο πέρασμα από την Αρσεναλ κατακτώντας δύο πρωταθλήματα και τρία κύπελλα.

Μο Τζόνστον
Σέλτικ 1984-87 - Ρέιντζερς 1981-1991

Η περίπτωση του πρώην επιθετικού της Εθνικής Σκωτίας αποτελεί μία από τις πιο ταραχώδης στην ιστορία του βρετανικού ποδοσφαίρου. Αποτέλεσε τον αγαπημένο των οπαδών της Σέλτικ, στην οποία αγωνίστηκε το διάστημα 1984-87, απ' όπου μεταγράφηκε στην Ναντ. Δύο χρόνια μετά βρέθηκε πολύ κοντά στην Σέλτικ και ο ίδιος τόνισε ότι θέλει να υπογράψει μόνο στους Καθολικούς. Λίγες μέρες μετά παρουσιάστηκε από την Ρέιντζερς. Ο Τζόνστον «κατάφερε» να είναι μισητός και στις δύο ομάδες. Μερίδα οπαδών των Τζερς δεν πανηγύριζε τα γκολ του ενώ άλλοι επέστρεψαν τα εισιτήρια διαρκείας! Τρία γκολ που πέτυχε σε Old Firm, έσωσαν κάπως την κατάσταση.

gazzetta.gr

Πάνω από το 13% των πρώτων υλών προέρχεται από την ανακύκλωση

Το Βερολίνο δημοσιοποίησε σήμερα ευρήματα έρευνας που δείχνουν ότι περισσότερο από το 13% των πρώτων υλών της γερμανικής βιομηχανίας προέρχεται από την ανακύκλωση, τη βιομηχανία η οποία την τελευταία 15ετία προσδίδει ιδιαίτερη δυναμική στην ανάπτυξη της χώρας.

Ειδικά η σιδηρουργία και το σύνολο της χημικής βιομηχανίας προσφεύγουν σε μεγαλύτερο βαθμό στις ανακυκλωμένες πρώτες ύλες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ινστιτούτου για τη γερμανική οικονομία, το οποίο εδρεύει στην Κολωνία.

Μετά το 1995, ο κύκλος εργασιών του κλάδου των πρώτων υλών αυξάνει ετησίως κατά μέσον όρο σε ποσοστό περίπου 14% στη βιομηχανία, συγκριτικά με το +2% για τις πρώτες ύλες της γεωργίας.

Η εξέλιξη για τη βιομηχανία οδηγεί σε εξοικονόμηση κεφαλαίων της τάξης των 10 δισ. ευρώ ετησίως, στη Γερμανία.
1611. Περίπου 1.000 επαναστάτες από την Ηπειρο και τη Θεσσαλία μπαίνουν τη νύχτα στα Γιάννενα. Δέχονται ισχυρή επίθεση από την τουρκική φρουρά και υποχωρούν. Συλλαμβάνεται ο επικεφαλής τους, μητροπολίτης Λάρισας και Τρίκκης Διονύσιος ο Φιλόσοφος (Σκυλόσοφος για τους εχθρούς του). Παραδίδεται στον δήμιο, που τον γδέρνει ζωντανό.

1825. Ο Ιμπραήμ πασάς φτάνει στην Τρίπολη.

1834. Στην Κωνσταντινούπολη πεθαίνει ο καθαιρεμένος από την Πύλη Πατριάρχης Χρύσανθος. Υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρείας, καταγόταν από το Κάτω Γραμματικό Πέλλας και ήταν σλαβόφωνος Ελληνας

1898: Πέθανε η Ελισάβετ, γνωστότερη ως Σίσσυ, αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας. Δολοφονήθηκε στη Γενεύη.

1925: Υπογράφεται και δημοσιεύεται το πρώτο Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας (αβασιλεύτου), που τίθεται αμέσως σε ισχύ.

1956: Γεννήθηκε ο Γιάννης Μπέζος, ηθοποιός.

1960: Ο θρυλικός αιθίοπας μαραθωνοδρόμος Αμπέμπε Μπικίλα κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, τρέχοντας ξυπόλητος.

1968: Γεννήθηκε ο Γκάι Ρίτσι, βρετανός σκηνοθέτης, σύζυγος της Μαντόνας.H τελευταία εκτέλεση με γκιλοτίνα στο Παρίσι, το 1977

1977: Ο τυνήσιος φονιάς Χαμιντά Τζαντουμπί είναι ο τελευταίος κατάδικος που εκτελείται με γκιλοτίνα στη Γαλλία.

1982: Η Άννα Βερούλη παίρνει την πρώτη θέση στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Στίβου της Αθήνας, με βολή στα 70,02 μ. Είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στην ιστορία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που ξεκίνησε το 1934. Στο ίδιο αγώνισμα, η Σοφία Σακοράφα κατατάσσεται τρίτη.

1995: Το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει θέσεις των Σερβοβοσνίων, που πολιορκούν το Σεράγεβο.

2002. Η Ελβετία γίνεται μέλος του ΟΗΕ.

2010. Η Βενεζουέλα αναγνωρίζει την ανεξαρτησία Νότιας Οσετίας και Αμπχαζίας.
Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010


© 2010 World Economic Forum

Country/Economy GCI 2010 GCI 2009 Change 2009-2010
Rank Score Rank
Switzerland 1 5,63 1 0
Sweden 2 5,56 4 2
Singapore 3 5,48 3 0
United States 4 5,43 2 -2
Germany 5 5,39 7 2
Japan 6 5,37 8 2
Finland 7 5,37 6 -1
Netherlands 8 5,33 10 2
Denmark 9 5,32 5 -4
Canada 10 5,30 9 -1
Hong Kong SAR 11 5,27 11 0
United Kingdom 12 5,25 13 1
Taiwan, China 13 5,21 12 -1
Norway 14 5,14 14 0
France 15 5,13 16 1
Australia 16 5,11 15 -1
Qatar 17 5,10 22 5
Austria 18 5,09 17 -1
Belgium 19 5,07 18 -1
Luxembourg 20 5,05 21 1
Saudi Arabia 21 4,95 28 7
Korea, Rep. 22 4,93 19 -3
New Zealand 23 4,92 20 -3
Israel 24 4,91 27 3
United Arab Emirates 25 4,89 23 -2
Malaysia 26 4,88 24 -2
China 27 4,84 29 2
Brunei Darussalam 28 4,75 32 4
Ireland 29 4,74 25 -4
Chile 30 4,69 30 0
Iceland 31 4,68 26 -5
Tunisia 32 4,65 40 8
Estonia 33 4,61 35 2
Oman 34 4,61 41 7
Kuwait 35 4,59 39 4
Czech Republic 36 4,57 31 -5
Bahrain 37 4,54 38 1
Thailand 38 4,51 36 -2
Poland 39 4,51 46 7
Cyprus 40 4,50 34 -6
Puerto Rico 41 4,49 42 1
Spain 42 4,49 33 -9
Barbados 43 4,45 44 1
Indonesia 44 4,43 54 10
Slovenia 45 4,42 37 -8
Portugal 46 4,38 43 -3
Lithuania 47 4,38 53 6
Italy 48 4,37 48 0
Montenegro 49 4,36 62 13
Malta 50 4,34 52 2
India 51 4,33 49 -2
Hungary 52 4,33 58 6
Panama 53 4,33 59 6
South Africa 54 4,32 45 -9
Mauritius 55 4,32 57 2
Costa Rica 56 4,31 55 -1
Azerbaijan 57 4,29 51 -6
Brazil 58 4,28 56 -2
Vietnam 59 4,27 75 16
Slovak Republic 60 4,25 47 -13
Turkey 61 4,25 61 0
Sri Lanka 62 4,25 79 17
Russian Federation 63 4,24 63 0
Uruguay 64 4,23 65 1
Jordan 65 4,21 50 -15
Mexico 66 4,19 60 -6
Romania 67 4,16 64 -3
Colombia 68 4,14 69 1
Iran 69 4,14 n/a n/a
Latvia 70 4,14 68 -2
Bulgaria 71 4,13 76 5
Kazakhstan 72 4,12 67 -5
Peru 73 4,11 78 5
Namibia 74 4,09 74 0
Morocco 75 4,08 73 -2
Botswana 76 4,05 66 -10
Croatia 77 4,04 72 -5
Guatemala 78 4,04 80 2
Macedonia, FYR 79 4,02 84 5
Rwanda 80 4,00 n/a n/a
Egypt 81 4,00 70 -11
El Salvador 82 3,99 77 -5
Greece 83 3,99 71 -12
Trinidad and Tobago 84 3,97 86 2
Philippines 85 3,96 87 2
Algeria 86 3,96 83 -3
Argentina 87 3,95 85 -2
Albania 88 3,94 96 8
Ukraine 89 3,90 82 -7
Gambia, The 90 3,90 81 -9
Honduras 91 3,89 89 -2
Lebanon 92 3,89 n/a n/a
Georgia 93 3,86 90 -3
Moldova 94 3,86 n/a n/a
Jamaica 95 3,85 91 -4
Serbia 96 3,84 93 -3
Syria 97 3,79 94 -3
Armenia 98 3,76 97 -1
Mongolia 99 3,75 117 18
Libya 100 3,74 88 -12
Dominican Republic 101 3,72 95 -6
Bosnia and Herzegovina 102 3,70 109 7
Benin 103 3,69 103 0
Senegal 104 3,67 92 -12
Ecuador 105 3,65 105 0
Kenya 106 3,65 98 -8
Bangladesh 107 3,64 106 -1
Bolivia 108 3,64 120 12
Cambodia 109 3,63 110 1
Guyana 110 3,62 104 -6
Cameroon 111 3,58 111 0
Nicaragua 112 3,57 115 3
Tanzania 113 3,56 100 -13
Ghana 114 3,56 114 0
Zambia 115 3,55 112 -3
Tajikistan 116 3,53 122 6
Cape Verde 117 3,51 n/a n/a
Uganda 118 3,51 108 -10
Ethiopia 119 3,51 118 -1
Paraguay 120 3,49 124 4
Kyrgyz Republic 121 3,49 123 2
Venezuela 122 3,48 113 -9
Pakistan 123 3,48 101 -22
Madagascar 124 3,46 121 -3
Malawi 125 3,45 119 -6
Swaziland 126 3,40 n/a n/a
Nigeria 127 3,38 99 -28
Lesotho 128 3,36 107 -21
Côte d'Ivoire 129 3,35 116 -13
Nepal 130 3,34 125 -5
Mozambique 131 3,32 129 -2
Mali 132 3,28 130 -2
Timor-Leste 133 3,23 126 -7
Burkina Faso 134 3,20 128 -6
Mauritania 135 3,14 127 -8
Zimbabwe 136 3,03 132 -4
Burundi 137 2,96 133 -4
Angola 138 2,93 n/a n/a
Chad 139 2,73 131 -8
1513. Στη μάχη του Φλόντεν Φιλντ σκοτώνεται ο βασιλιάς της Σκοτίας Ιάκωβος Δ΄. Είχε επιτεθεί στην Αγγλία, εκμεταλλευόμενος την απουσία του Ερρίκου Η΄ στη Γαλλία. Το πτώμα του αναγνωρίστηκε και μεταφέρθηκε στο Λονδίνο, όπου παρέμεινε άταφο λόγω αφορισμού.

Ο Ν. Ζέρβας με επιτελείς του ΕΔΕΣ
Ο Ν. Ζέρβας με επιτελείς του ΕΔΕΣ

1821. Στη Μονή Σέκου της Μολδαβίας ο Γεωργάκης Ολύμπιος ανατινάζει το κωδωνοστάσιο. Παίρνει μαζί του στον θάνατο, εκτός από 11 συμπολεμιστές του, τους Τούρκους που επιχειρούσαν να τους αιχμαλωτίσουν.

1828. Γεννιέται στη Γιάσναγια Πολιάνα ο Ρώσος συγγραφέας Λέων Τολστόι. Κορυφαία μυθιστορήματά του τα «Πόλεμος και ειρήνη» και «Αννα Καρένινα». Θα πει: «Δεν υπάρχει αληθινή ηδονή, εκτός από εκείνη που δίνει η

δημιουργικότητα. Είτε φτιάχνει κανείς μολύβια, είτε μπότες, είτε ψωμί, είτε παιδιά. Χωρίς δημιουργία δεν υπάρχει αληθινή ευχαρίστηση».

1901. Πεθαίνει ο Γάλλος ζωγράφος Ανρί ντε Τουλούζ-Λοτρέκ, ο οποίος φιλοτέχνησε τις περίφημες αφίσες για το καμπαρέ Μουλέν Ρουζ.

1918. Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Στη μάχη της Βρένιτσας η 14η Μεραρχία υπό τον υποστράτηγο Ιωάννη Ορφανίδη νικά τις γερμανικές και βουλγαρικές δυνάμεις.

1926. Η κυβέρνηση Κονδύλη καταστέλλει βίαια στρατιωτικό κίνημα οπαδών του ανατραπέντος Θεόδωρου Πάγκαλου, με επικεφαλής τους Ναπολέοντα Ζέρβα και Βασίλειο Ντερτιλή. Νεκροί και τραυματίες φτάνουν τους 300.

1930. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγορεύει την είσοδο αλλοδαπών εργατών στη χώρα για να καταπολεμήσει την ανεργία.

1941. Ιδρύεται στην Αθήνα ο Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος (ΕΔΕΣ) με αρχηγό τον Ναπολέοντα Ζέρβα.

1976. Στο Πεκίνο πεθαίνει ο Μάο Τσε Τουνγκ, ηγέτης της Κίνας.

1993. Ο βουλευτής Γιώργος Συμπιλίδης προσχωρεί στην Πολιτική Ανοιξη του Αντώνη Σαμαρά. Πέφτει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Προκηρύσσονται εκλογές για τις 10 Οκτωβρίου.
Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010
551 Στην πόλη Κιουφού του κινεζικού κρατιδίου Λου γεννιέται ο Κομφούκιος, φιλόσοφος με παγκόσμια φήμη, που σφράγισε τον τρόπο σκέψης στην Απω Ανατολή. Είναι γόνος ξεπεσμένης αριστοκρατικής οικογένειας. Η σύλληψή του έγινε εκτός γάμου, όταν ο πατέρας του ήταν 70 χρόνων και η μητέρα του μόλις 15. Τρία χρόνια αργότερα, ο πατέρας του θα πεθάνει.


Υπερασπιστές του Λένινγκραντ κατά την πολιορκία από τους ναζί Υπερασπιστές του Λένινγκραντ κατά την πολιορκία από τους ναζί
1380 Στην πεδιάδα του Κουλίκοβο, κοντά στον ποταμό Ντον, οι Ρώσοι υπό τον Ντμίτρι Ντονσκόι νικούν τους Τάταρους της Χρυσής Ορδής, που διοικεί ο Χαν Μαμάι. Πρόκειται για γεγονός αποφασιστικής σημασίας για την ενοποίηση των ρωσικών λαών.





1570 Οι Οθωμανοί υπό τον Μουσταφά Πασά κυριεύουν τη Λευκωσία, ολοκληρώνοντας την κατάκτηση της Κύπρου. Επικεφαλής των υπερασπιστών της πόλης ήταν ο Ενετός τοποτηρητής Ντάντελο και ο Ελληνας Ευγένιος Συγκλητικός.

1636 Πουριτανοί ιδρύουν στη Μασαχουσέτη το Κολέγιο του Χάρβαρντ, μετέπειτα Πανεπιστήμιο. Είναι το πρώτο ανώτατο πνευματικό ίδρυμα που συγκροτείται στην Αμερική.

1822 Ναυμαχία των Σπετσών. Ο ελληνικός στόλος καταναυμαχεί τον τουρκικό και αποτρέπει τον ανεφοδιασμό του Ναυπλίου, που πολιορκούσαν οι εξεγερμένοι Ελληνες.

1907 Στην Αθήνα αρχίζουν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης της οδού Πανεπιστημίου.

1941 Αρχίζει η πολιορκία του Λένινγκραντ από τη χιτλερική Βέρμαχτ και τη Γαλάζια Μεραρχία της φρανκικής Ισπανίας.

1944 Στο Δαφνί εκτελείται από τους ναζί η Λέλα Καραγιάννη μαζί με 57 ακόμα Ελληνες.

1960 Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης ο διάδοχος Κωνσταντίνος κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα, στην κατηγορία «Ντράγκον», με πλήρωμα τους Γιώργο Ζαΐμη και Οδυσσέα Εσκιτζόγλου.

1991 Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της έπειτα από δημοψήφισμα.
Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

«Κόψτε κι άλλο τους μισθούς στο Δημόσιο και μειώστε τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς». 
Αυτό συστήνει στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας το οποίο από χθες πραγματοποιεί εξονυχιστικό «τσεκ – απ» στον προϋπολογισμό δείχνοντας έμφαση στον τομέα των εσόδων.
Κατά τις πληροφορίες, η τεχνική ομάδα της τρόικας ανησύχησε με την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια έσοδα τα οποία πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. 
Εκτιμά ότι οι περιορισμένες φορολογικές εισπράξεις μπορεί να τινάξουν στον αέρα τον στόχο για έλλειμμα 8,1% του ΑΕΠ στο τέλος της φετινής χρονιάς.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν στο bankingnews.gr ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου -Αυγούστου η αύξηση που σημειώνουν οι κρατικές εισπράξεις είναι μόλις 3,2% έναντι στόχου 13,2% που προέβλεπε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
«Αγκάθι» παραμένει ο ΦΠΑ τα έσοδα του οποίου αυξάνουν με ρυθμό μόλις 1,6%, στα 11,545 δισ. ευρώ από 11,360 δις. ευρώ το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. 
Κι ενώ στα πετρελαιοειδή ο ΦΠΑ παρουσιάζει θετική πορεία αυξάνοντας με ρυθμό κάτι πάνω από 32% και στις λοιπές συναλλαγές 7,9%, η πορεία είναι ακριβώς αντιστροφή στη λιανική, δηλαδή από το κίνημα των αποδείξεων, όπου υπάρχει μείωση 2,7%. 
Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα η «τρύπα» στα κρατικά ταμεία να φθάνει τα 3,5 δις. ευρώ βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων του προϋπολογισμού.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν θορυβηθεί με το μέγεθος της υστέρησης των εσόδων , κάτι για το οποίο ανησυχεί και η τρόικα που θεωρεί αβέβαιο να θα συγκεντρωθούν οι εισπράξεις των 54,46 εκατ. ευρώ. 
Τα δεδομένα αυτά ανάγκασαν τους δανειστές της χώρας να συστήσουν νέες περικοπές δαπανών για να ισορροπήσει η κατάσταση στα έσοδα. 
Κατά τις πληροφορίες η τεχνική ομάδα με το «καλημέρα» της επίσκεψης στο Γενικό Λογιστήριο συνέστησε στην κυβέρνηση:
1. Να προχωρήσει άμεσα σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών. Στο μάτι παραμένουν οι ΔΕΚΟ, καθώς η τρόικα εκτιμά ότι στοιχίζουν πολύ στο δημόσιο και πως πρέπει σε κάθε περίπτωση να συρρικνωθούν. 
2. Να μειωθεί περαιτέρω η δαπάνη μισθοδοσίας. Η τεχνική ομάδα της τρόικας θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια για νέες μειώσεις αυτής της δαπάνης που ετησίως φθάνει στα 26 δις. ευρώ μαζί με τις συντάξεις ( 7 δις. ευρώ ). 
Τα οικονομικά στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής στο υπουργείο Οικονομικών δείχνουν πως αν δεν υπάρξει άμεσα λύση τότε το έλλειμμα θα μειωθεί στο 9,1-9,2% του ΑΕΠ έναντι στόχου 8,1%. Η απόκλιση μιας μονάδας από το ΑΕΠ θεωρείται απευκταία, καθώς δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την τρόικα, η οποία φθάνει στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα και η οποία αναμένεται να ζητήσει πλήρη δέσμευση ως προς τα όρια των εσόδων και των δαπανών του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες τα περιθώρια απόκλισης μπορεί να φθάσουν μέχρι 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή το έλλειμμα να κλείσει στο 8,7% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει πως η απόκλιση μπορεί να είναι το πολύ μέχρι 1,1 δις. ευρώ. 
Πάντως, το οικονομικό επιτελείο διαπραγματεύεται σε αυτή τη φάση την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων του 2010 και του 2011, όπως διευκρίνισε με συνέντευξη του στη βελγική εφημερίδα "Libre Belgique" ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προβλέποντας πως η ανάκαμψη θα επιστρέψει το 2011.
Το εύρος των μέτρων, που για τους επιτελείς του υπουργείου εντοπίζεται στον τομέα των εσόδων, θα αποσαφηνιστεί την ερχόμενη εβδομάδα με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα συνοδεύσουν και τον υπουργό Οικονομικών στο road show που θα ξεκινήσει στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Μ. Χριστοδούλου
1715. Επειτα από πολιορκία οι Ενετοί του Φέριγκο Μπαντόερ παραδίδουν στους Τούρκους τη Μονεμβασία, τελευταίο οχυρό της Βενετίας στην Πελοπόννησο. Οι Ελληνες κάτοικοι οδηγούνται βίαια στα τουρκικά καράβια. Οι περισσότεροι στέλνονται στην Κωνσταντινούπολη για να πουληθούν σκλάβοι.


Τα ερείπια της  Ρικομέξ  μετά τον σεισμό του 1999 Τα ερείπια της "Ρικομέξ" μετά τον σεισμό του 1999


1766. Πόλεμος της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας. Για πρώτη φορά επιχειρείται επίθεση με υποβρύχιο. Οι επαναστατημένοι άποικοι χρησιμοποιούν μια κατασκευή, που μπορεί να πλέει κάτω από τη θάλασσα. Επιχειρούν ανεπιτυχώς να τοποθετήσουν ωρολογιακή βόμβα στα ύφαλα της βρετανικής ναυαρχίδας Eagl, στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.



1821. Ο Σιμόν Μπολιβάρ ιδρύει τη Δημοκρατία της Μεγάλης Κολομβίας (Βενεζουέλα, Κολομβία, Παναμάς, Ισημερινός).

1812. Στο Μποροντινό, έξω από τη Μόσχα, η Μεγάλη Στρατιά του Ναπολέοντα συγκρούεται με τον ρωσικό στρατό του Μιχαήλ Ιλαριόνοβιτς Κουτούζοφ. Οι απώλειες των αντιπάλων είναι τρομερές, με αποτέλεσμα να μην είναι καθαρό ποιος νίκησε. Ο Ναπολέων μπαίνει στη Μόσχα. Οι Ρώσοι την έχουν πυρπολήσει, αρχίζοντας και κλεφτοπόλεμο. Πεινασμένοι, ξεπαγιασμένοι, πληγωμένοι και άρρωστοι, οι 100.000 επιζήσαντες από τη στρατιά των 600.000 Γάλλων θα υποχωρήσουν μπροστά στον δριμύ χειμώνα.

1833. Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Δημήτριος Πλαπούτας συλλαμβάνονται και φυλακίζονται στο Παλαμήδι για εσχάτη προδοσία.

1901. Στην Κίνα καταπνίγεται η Εξέγερση των Μπόερς από διεθνή δύναμη, που έχουν συγκροτήσει Βρετανία, Ιαπωνία, Ρωσία, Αυστροουγγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία. Η Κίνα υποχρεώνεται σε πολεμική αποζημίωση και θανάτωση των αξιωματούχων, που είχαν ευνοήσει τους επαναστάτες.

1942. Στη Σοβιετική Ενωση ο Κόκκινος Στρατός υποχρεώνει τους Γερμανούς να οπισθοχωρήσουν βορειοδυτικά του Στάλινγκραντ.

1999. Σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ πλήττει το Λεκανοπέδιο Αττικής. Αφήνει πίσω του 142 νεκρούς και περισσότερους από 700 τραυματίες.
Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010
Τα ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών εντοπίστηκαν σε cd-rom που έχει κατατεθεί στις αρχές της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Στελέχη του ΣΔΟΕ ενημερώθηκαν από τους Γερμανούς συναδέλφους τους ότι, στο cd-rom που είχε κλαπεί από την ελβετική τράπεζα UBS και το οποίο περιείχε ονόματα φοροφυγάδων εξωτερικού, περιλαμβάνονται και 992 ελληνικά ονόματα.

Το επίμαχο cd-rom είχε κλέψει Γάλλος εργαζόμενος στην ελβετική τράπεζα και το παρέδωσε στη Γερμανία και τη Γαλλία αντί 2,5 εκ. ευρώ, ώστε να εντοπίσουν όσους είχαν φοροδιαφύγει. Το ΣΔΟΕ βρίσκεται σε...
διαπραγματεύσεις για την απόκτηση των ονομάτων με πιο πιθανή περίπτωση να ζητηθεί διοικητική συνδρομή με το γαλλικό υπουργείο οικονομικών, στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.enimerwsi.com
Πενήντα πέντε χρόνια από τα Σεπτεμβριανά συμπληρώνονται απόψε τα ξημερώματα της 7ης Σεπτεμβρίου. Την αιματηρή νύχτα, όταν  ένας εξαγριωμένος όχλος ξεχύθηκε  στους μαχαλάδες της Κωνσταντινούπολης και ρήμαξε σπίτια, καταστήματα, εκκλησιές, σχολεία, περιουσίες, ζωές. Ο απολογισμός είναι τραγικός: Τριάντα νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, 200 επισήμως βιασθείσες και βιασθέντες και επιπλέον κατεστραμμένα 4.384 καταστήματα και εργαστήρια, 1.004 σπίτια, 110 εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία, 21 εργοστάσια, 11 κλινικές, 12 ξενοδοχεία, 27 φαρμακεία, 71 εκκλησιές, 26 σχολεία, δύο νεκροταφεία, οι πατριαρχικοί τάφοι στη Μονή Βαλουκλή, διάφορα κοινοτικά κέντρα, ρωμαίικες λέσχες και άλλα.

Η νύχτα των Σεπτεμβριανών του ΄55 στην Κωνσταντινούπολη, χαρακτηρίσθηκε ως «η αρχή του τέλους» για τον ελληνισμό της πόλης και κατέλαβε τη δική της σελίδα στην ιστορία της Πόλης 















394. Στη μάχη παρά τον Φρίγδο ποταμό της Ιταλίας ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α’ συντρίβει τον ηγεμόνα της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Φλάβιο Ευγένιο, τον στρατηγό Αρβογάστη και τον Νικόμαχο Φλάβιο, που επιδίωξαν την αναβίωση της θρησκείας των ειδώλων. Οι δύο τελευταίοι αυτοκτονούν. Τα χριστιανικά στρατεύματα εξοντώνουν όλους τους πρωτεργάτες της ανταρσίας.

1522. Η «Βιτόρια» είναι το πρώτο πλοίο που ολοκληρώνει τον περίπλου της Γης. Επιστρέφει στο Σαν Λουκάρ ντε Μπαραμέντα της Ισπανίας, όμως χωρίς τον Πορτογάλο εξερευνητή Φερδινάνδο Μαγγελάνο, που σκοτώθηκε σε μάχη με ιθαγενείς στις Φιλιππίνες.

1813. Η εφημερίδα «Τρόι Ποστ» της Νέας Υόρκης χρησιμοποιεί για πρώτη φορά το προσωνύμιο «Θείος Σαμ» ως αναφορά στις ΗΠΑ.

1861. Στην Πλατεία Συντάγματος ο 18χρονος φοιτητής της Νομικής Αριστείδης Δότσιος επιχειρεί να δολοφονήσει τη βασίλισσα Αμαλία. Αστοχεί στον πυροβολισμό του.

1899. Η γαλακτοβιομηχανία Carnation διαθέτει για πρώτη φορά στην αγορά παστεριωμένο γάλα σε συσκευασία (μεταλλικού) δοχείου.

1901. Στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης ο Πολωνός αναρχικός Λεόν Κζολγκόζ δολοφονεί τον Ουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ, 25ο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο βήμα πολιτικής συγκέντρωσης 1910. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, θριαμβευτής των εκλογών της 8ης Αυγούστου, εκφωνεί λόγο σε λαϊκή συγκέντρωση, στο Σύνταγμα. Εξαγγέλλει Αναθεωρητική Βουλή, ενώ το πλήθος φωνάζει για Συντακτική.

1955. Σεπτεμβριανά. Βίαιες ανθελληνικές εκδηλώσεις ξεσπούν σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη. Αφετηρία έχουν το Κυπριακό. Ως πρόσχημα χρησιμοποιείται η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη, που είναι έργο των μυστικών υπηρεσιών της Αγκυρας. Στην Πόλη καταστρέφονται 4.500 ελληνικά καταστήματα, 1.000 σπίτια, 73 εκκλησίες, 37 σχολεία.

Διαγωνισμός emallers.com

Οι επισκέψεις μας

Free Hit Counter

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοιραστείτε το...


Bookmark and Share

Εφημερίδες

Αρχειοθήκη ιστολογίου