Kαλώς ορίσατε !

Η φιλοξενία κάποιου, είναι πράξη ιερή. Αλλά όπως έχει καθήκον ο οικοδεσπότης προς τον φιλοξενούμενο, έτσι έχει και ο φιλοξενούμενος προς τον οικοδεσπότη. Σε αυτήν την προσωπική σελίδα, σας ζητώ τρία πράγματα.

1) Δεν θα προσβάλει κανείς κανέναν. Το σχόλιο θα διαγραφεί αμέσως.
2) Υποστηρίξετε οτιδήποτε θέλετε, όσο ανατρεπτικό, ή ριζοσπαστικό είναι, αλλά με επιχειρήματα.

Σε αυτό τον χώρο, σκοπός μου είναι να ποτίσουμε το δέντρο της δημοκρατίας μας.
Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010



Φόρους 7,5 δισ. ευρώ και περικοπές δαπανών 2,5 δισ. ευρώ στα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και σε λειτουργικά έξοδα ( οδοιπορικά, χαρτικά, θέρμανση, υπερωρίες) προγραμματίζει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2011.
Παράλληλα στο υπουργείο Οικονομικών προωθούν την σύσταση ειδικού Σώματος ελεγκτών που θα διενεργεί εξoνυχιστικούς ελέγχους στους φορολογούμενους και στις επιχειρήσεις. 
Οι ελεγκτές, οι οποίοι από τον Σεπτέμβριο θα κατανεμηθούν σε ελεγκτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, θα λειτουργούν παράλληλα με το ΣΔΟΕ το οποίο θα αναλαμβάνει τις ειδικές αποστολές.
Η σύσταση του νέου σώματος εντάσσεται στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και ακολουθεί τις προτάσεις που έχει διατυπώσει σε τεχνικό επίπεδο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για την απελευθέρωση στελεχιακού δυναμικού που θα ασχολείται με τους φορολογικούς ελέγχους και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών. 
Η «πίτα» των ληξιπρόθρεσμων χρεών ξεπερνά τα 32 δις. ευρώ και στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν ότι μπορούν για να εισπράξουν έστω και το παραμικρό κομμάτι από αυτές τις οφειλές. 
Στο τετράμηνο που ακολουθεί το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να δώσει ιδιαίτερο βάρος στα έσοδα προκειμένου να περιορισθεί η «τρύπα» στα κρατικά ταμεία, που αποτελέσε ένα από τα σημεία στο οποίο στάθηκε ιδιίατερα το ελεγκτικό κλιμάκιο της τρόικας. 
Το θέμα των εσόδων πρόκειται να τεθεί στις συναντήσεις που θα έχει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τους συνεργάτες του για τον σχεδιασμό του νέου προϋπολογισμού. 
Οι συσκέψεις για τη νέα οικονομική πολιτική , η οποία ως ένα βαθμό είναι προκαθορισμένη από το Μνημόνιο θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τον δεκαπενταύγουστο και η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει ένα «πρώτο ταμείο» αναφορικά με την απόδοση που θα έχει ο ΦΠΑ και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης το 2011.
Σύμφωνα με ανώτερους υπηρεσιακούς παράγοντες , οι φόροι που υπολογίζονται σε 7,5 δις. ευρώ μαζί με τις εξοικονομήσεις δαπανών θα αποτελέσουν τα βασικά «εργαλεία» που θα χρησιμοποιήσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για να μειώσει το έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ το 2011 από 8,1% φέτος. 
Για να μειωθεί δηλαδή το έλλειμμα κατά μισή μονάδα το 2011 σύμφωνα με το Μνημόνιο απαιτούνται νέα μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ που φθάνουν στο 4,3% του ΑΕΠ. 
Κεντρική θέση στο νέο προϋπολογισμό έχει το κομμάτι της αύξησης των τιμών στα ακίνητα που δημιουργεί σωρεία αυξήσεων σε συναφείς τομείς ( όπως συμβολαιογραφικά έξοδα ) και φόρους ( Φόρος ακίνητης Περιουσίας) και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ. 
Με το τελευταίο ετοιμάζονται μετατάξεις για το 30% των προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή 11% στον υψηλό 23%, με στόχο να εισπραχθούν άλλα 1 δισ. ευρώ επιπλέον.
Όπως αποκάλυψε το bankingews.gr το μέτρο δεν αποκλείεται να εφαρμοσθεί νωρίτερα και δη από τον Οκτώβριο και όχι από τον Ιανουάριο του 2011 όπςω προβλέπει το Μνημόνιο προκεμένου να τονωθούν οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ που πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. 
Το νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά θα αισθανθούν για τα καλά οι καταναλωτές οι οποίοι δεν έχουν προλάβει ακόμη να συνέλθουν από τις προηγούμενες αυξήσεις .
Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών το επόμενο έτος τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων θα είναι σημαντικά μικρότερα. 
Τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν λιγότερους φόρους συνεπεία των μειώσεων στους μισθούς, τα δώρα και τα επιδόματα.
Οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν ακόμα λιγότερα στη εφορία το 2011, από ό,τι το τρέχον έτος. Η κερδοφορία τους έχει συρρικνωθεί με αποτέλεσμα αρκετές εξ αυτών να μην καταβάλουν και την έκτακτη - μόνιμη εισφορά. 
Σημειώνεται ότι τα πιστωτικά ιδρύματα που πληρώνουν το μεγαλύτερο τμήμα της έκτακτης εισφοράς αναμένεται το τρέχον έτος να παρουσιάσουν μικρά κέρδη ακόμα και ζημίες.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο τα έσοδα του προϋπολογισμού θα αυξηθούν κατά 500 εκατ. ευρώ από την αύξηση των αντικειμενικών από την 1/1/2011. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το ποσό των 500 εκατ. ευρώ ίσως είναι υπερβολικό και εκτιμούν ότι οι αγοραπωλησίες ακινήτων το επόμενο έτος θα παραμείνουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα με το τρέχον έτος. Ωστόσο, σημειώνουν ότι εφόσον ανοίξουν οι κάνουλες των τραπεζών και δοθούν στεγαστικά δάνεια, ίσως το ποσό αυτό να εισέλθει στα κρατικά ταμεία.
Σημειώνεται ότι η προεργασία για την αύξηση των τιμών έχει ξεκινήσει με την καταγραφή των εμπορικών τιμών, ενώ το σχέδιο προβλέπει αυξήσεις δύο «ταχυτήτων». 
Οι αυξήσεις θα είναι χαμηλότερες ή και μηδενικές, κυρίως στις λεγόμενες ακριβές περιοχές που οι αντικειμενικές έχουν πλησιάσει τις εμπορικές. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα γίνουν στην περιοχές που τα τελευταία χρόνια έχουν συντελεστεί σημαντικά έργα υποδομής.
Μπορεί τα έσοδα από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών να μην φθάσουν τα 500 εκατ. ευρώ ωστόσο η αναπροσαρμογή τους δημιουργεί ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Συγκεκριμένα θα συμπαρασύρει τον νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται σε φορολογούμενους που κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ αλλά και τους φόρους μεταβίβασης κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. 
Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών θα κάνουν ακριβότερη και την πρώτη κατοικία η οποία σήμερα είναι αφορολόγητη έως του ποσού των 200.000 ευρώ για τον άγαμο και των 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Επίσης, με την αύξηση των αντικειμενικών αυξάνονται και τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα, η παράσταση του δικηγόρου, η εγγραφή δικαιωμάτων στο υποθηκοφυλακείο.
Ποσό ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ ευελπιστεί να εισπράξει το Δημόσιο από τα νέα τεκμήρια διαβίωσης. Σύμφωνα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο τα νέα τεκμήρια απειλούν τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και πισίνες. Το οικονομικό επιτελείο μετά τις τελευταίες αλλαγές φιλοδοξεί να πιάσει όσους δηλώνουν εισοδήματα φτώχειας, ωστόσο, κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία ή έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού. 
Επίσης, έσοδα ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ προβλέπονται από το ειδικό τέλος για τους ημιυπαίθριους χώρους και τη ρύθμιση για την είσπραξη των προστίμων που έχουν επιβληθεί στα αυθαίρετα. Σημαντικά έσοδα ύψους 700 εκατ. ευρώ θα έχει το Δημόσιο από τις άδειες που θα δώσει για τα τυχερά παιχνίδια.
Αναλυτικότερα το «πακέτο» μέτρων του προϋπολογισμού του 2011 θα περιλαμβάνει:
• Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων προκειμένου να φθάσουν τις αγοραίες τιμές. Εξέλιξη που θα προκαλέσει σωρεία νέων ανατιμήσεων όπως σε μια σειρά από υπηρεσίες, στα τιμολόγια της ΔΕΗ μέσω του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, τα έξοδα δικηγόρου, συμβολαιογράφου και υποθηκοφύλακα, μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιά, φόρο εισοδήματος κ.λπ. Η αύξηση των τιμών στα ακίνητα δεν αποκλείεται να έρθει και νωρίτερα . Στο Μνημόνιο πάντως καταγράφονται έσοδα 400 εκατ. ευρώ το 2011 και 200 εκατ. ευρώ το 2012.
• Μετατάξεις για το 30% περίπου των αγαθών και των υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή 11% στον υψηλό 23%, με στόχο την άντληση 1 δισ. ευρώ επιπλέον. Εξέλιξη η οποία θα πυροδοτήσει νέο κύμα αυξήσεων στην αγορά με ότι αυτό σημαίνει για τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται σήμερα τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, φυσικό αέριο, νερό, εισιτήρια, επισκευές παλαιών κατοικιών κ.ά. 
• Επιβολή φόρων στα αυθαίρετα κτίσματα με σκοπό μαζί με το τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων να εισπραχθούν έσοδα 1,3 δις. ευρώ.
• Πρόσθετους φόρους 400 εκατ. ευρώ από τους φορολογούμενους που θα μπλεχτούν στα «γρανάζια» των τεκμηρίων διαβίωσης.
• Σε ισχύ θα βρίσκεται και το 2011 η έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις με τα επιπλέον έσοδα να φθάνουν τα 600 εκατ.ευρώ.
• Φόρους 500 εκατ. ευρώ από τις νέες άδειες τυχερών παιγνίων
• Τα 150 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τα έσοδα από την φορολόγηση των ακριβών αυτοκινήτων.
• Νέες περικοπές 1 δις. ευρώ στα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τονίζει ότι για να πέσει το έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ θα πρέπει να γίνουν δραστικές περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο τα τελευταία χρόνια κινείται σε επίπεδα της τάξης των 9 - 10 δισ. ευρώ. «Είναι αδύνατο να συντάξουμε προϋπολογισμό με μειωμένο έλλειμμα αν διατηρηθεί το ΠΔΕ σε τέτοια ύψη, επιμένουν οι παραδοσιακοί συντάκτες του προϋπολογισμού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
• Νέες περικοπές ύψους 300 εκατ. ευρώ στις λειτουργικές δαπάνες ( οδοιπορικά, χαρτικά, θέρμανση, υπερωρίες κλπ.)

Μ. Χριστοδούλου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαγωνισμός emallers.com

Οι επισκέψεις μας

Free Hit Counter

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοιραστείτε το...


Bookmark and Share

Εφημερίδες

Αρχειοθήκη ιστολογίου