Kαλώς ορίσατε !

Η φιλοξενία κάποιου, είναι πράξη ιερή. Αλλά όπως έχει καθήκον ο οικοδεσπότης προς τον φιλοξενούμενο, έτσι έχει και ο φιλοξενούμενος προς τον οικοδεσπότη. Σε αυτήν την προσωπική σελίδα, σας ζητώ τρία πράγματα.

1) Δεν θα προσβάλει κανείς κανέναν. Το σχόλιο θα διαγραφεί αμέσως.
2) Υποστηρίξετε οτιδήποτε θέλετε, όσο ανατρεπτικό, ή ριζοσπαστικό είναι, αλλά με επιχειρήματα.

Σε αυτό τον χώρο, σκοπός μου είναι να ποτίσουμε το δέντρο της δημοκρατίας μας.
Σάββατο 8 Μαΐου 2010


ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ σύμφωνα με το ελληνικό σύνταγμα  
Άρθρο 61
1. Ο βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων.
2. Ο βουλευτής διώκεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση, κατά το νόμο, ύστερα από άδεια της Βουλής. Αρμόδιο για την εκδίκαση είναι το Εφετείο. Η άδεια θεωρείται ότι οριστικά δεν δόθηκε, αν η Βουλή δεν αποφανθεί μέσα σε σαράντα πέντε ημέρες αφότου η έγκληση περιήλθε στον Πρόεδρο της Βουλής. Αν η Βουλή αρνηθεί να δώσει την άδεια ή αν περάσει άπρακτη η προθεσμία, η πράξη θεωρείται ανέγκλητη. Η παράγραφος αυτή έχει εφαρμογή από την προσεχή βουλευτική περίοδο.
3. Ο βουλευτής δεν έχει υποχρέωση μαρτυρίας για πληροφορίες που περιήλθαν σ' αυτόν ή δόθηκαν από αυτόν κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ούτε για τα πρόσωπα που του εμπιστεύθηκαν τις πληροφορίες ή στα οποία αυτός τις έδωσε.
Άρθρο 62
Όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος. Επίσης δεν διώκεται για πολιτικά εγκλήματα βουλευτής της Βουλής που διαλύθηκε, από τη διάλυσή της και έως την ανακήρυξη των βουλευτών της νέας Βουλής. Η άδεια θεωρείται ότι δεν δόθηκε, αν η Βουλή δεν αποφανθεί μέσα σε τρεις μήνες αφότου η αίτηση του εισαγγελέα για δίωξη διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο της Βουλής. Η τρίμηνη προθεσμία αναστέλλεται κατά τη διάρκεια των διακοπών της Βουλής. Δεν απαιτείται άδεια για τα αυτόφωρα κακουργήματα.



ΙΣΟΤΗΤΑ

Πολύ συμπολίτες μας έχουν κάνει έγκληση για εγκλήματα που προκλήθηκαν από βουλευτές εις βάρος τους αλλά λογω των παραπάνω άρθρων οι βουλευτές ποτέ δεν δικάστηκαν.
Εδώ ο απλός πολίτης ακόμα και αν δεν έχει σχέση με τα νομικά αναρωτιέται, πως είναι δυνατόν; Δεν υπάρχει ισότητα; βεβαίως και υπάρχει και προβλέπεται από το ίδιο σύνταγμα που προβλέπει την ασυλία των κοινοβουλευτικών μας. Σύμφωνα με το σύνταγμα μας:
Άρθρο 4
1. Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
2. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
επισης συμφωνα με το αρθρο 25 διευκρινιζεται ότι κάθε περιορισμος των δικαιωματων που προβλεπονται πρεπει να σεβονται την αρχη της αναλογικοτητας.<-------------------
Άρθρο 25
1. Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους. Όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή τους. Τα δικαιώματα αυτά ισχύουν και στις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών στις οποίες προσιδιάζουν. Οι κάθε είδους περιορισμοί που μπορούν κατά το Σύνταγμα να επιβληθούν στα δικαιώματα αυτά πρέπει να προβλέπονται είτε απευθείας από το Σύνταγμα είτε από το νόμο, εφόσον υπάρχει επιφύλαξη υπέρ αυτού και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας.



Η εξαίρεση στον κανόνα και η κατάχρηση εξουσίας
Όπως βλέπουμε παρόλο την ύπαρξη του άρθρου 4, οι νομοθέτες προέβλεψαν μια εξαίρεση για το εαυτό τους. Εδώ τίθεται ένα θέμα, σύμφωνα με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών (trias πολιτικά) τα κράτη με δημοκρατικά πολιτεύματα πρέπει να τηρούν ένα διαχωρισμό εξουσιών-λειτουργιων με σκοπό την σωστή δημοκρατική λειτουργία τους. Οι εξουσίες που προβλέπονται είναι η εκτελεστικη,νομοθετικη,δικαστικη και προβλέπονται από το σύνταγμα μας στο άρθρο 26.
Άρθρο 26
1. Η νομοθετική λειτουργία ασκείται από τη Βουλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
2. Η εκτελεστική λειτουργία ασκείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση.
3. Η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια οι αποφάσεις τους εκτελούνται στο όνομα του Ελληνικού Λαού.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η βουλή νομοθετησε ένα νομο οπου μπορει να κανει επιλεγμενη καταχρηση εξουσιας. Υπαρχει μια διαπλοκη θα λεγαμε….ο ιδιος ο νομοθετης νομοθετει την ασυλια του αλλα επισης ασκει δικαστικη λειτουργια ερμηνευοντας τον νομο για να αποφασισει αν θα κανει αρση της ασυλιας του κάθε φορα που του ζητητε αφου όπως προειπαμε:
“Όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος.“. Παραλογο; απόλυτα κατά την γνωμη μου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαγωνισμός emallers.com

Οι επισκέψεις μας

Free Hit Counter

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοιραστείτε το...


Bookmark and Share

Εφημερίδες

Αρχειοθήκη ιστολογίου