Kαλώς ορίσατε !

Η φιλοξενία κάποιου, είναι πράξη ιερή. Αλλά όπως έχει καθήκον ο οικοδεσπότης προς τον φιλοξενούμενο, έτσι έχει και ο φιλοξενούμενος προς τον οικοδεσπότη. Σε αυτήν την προσωπική σελίδα, σας ζητώ τρία πράγματα.

1) Δεν θα προσβάλει κανείς κανέναν. Το σχόλιο θα διαγραφεί αμέσως.
2) Υποστηρίξετε οτιδήποτε θέλετε, όσο ανατρεπτικό, ή ριζοσπαστικό είναι, αλλά με επιχειρήματα.

Σε αυτό τον χώρο, σκοπός μου είναι να ποτίσουμε το δέντρο της δημοκρατίας μας.
Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Η ελληνικά αγορά ομολόγων και το χρηματιστήριο κατέληξαν η παιδική χαρά των κερδοσκόπων με υπαιτιότητα της Ελλάδος και με υπαιτιότητα της ΕΕ.
Μια χρονοδιαγραμματική εξέλιξη των γεγονότων καταδεικνύει πολλά. ....
Προσπερνώντας το πρώτο κύμα κερδοσκοπίας που εκδηλώθηκε τον Οκτώβριο του 2008 μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers οι πραγματικές short θέσεις άρχισαν να δημιουργούνται το κρίσιμο διάστημα Αυγούστου – Σεπτεμβρίου του 2009.
Τότε υπήρξαν ορισμένα hedge funds που διαπίστωσαν ότι η ελληνική οικονομία έχει μισάνοικτες πόρτες και θα μπορούσαν να τις διαβούν.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2009 με spread στις 140 μονάδες βάσης έχτισαν τις μεγάλες τους θέσεις το fund Paulson, η J P Morgan, η Morgan Stanley και βεβαίως η Goldman Sachs.
Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες κατά βάση εκτελούσαν εντολές πελατών τους ειδικά των hedge funds τα οποία έχτισαν τις μεγάλες τους θέσεις μεταξύ Νοεμβρίου του 2009 με spread 180 μονάδες βάσης και Ιανουαρίου του 2010 με spread 280 μονάδες βάσης.
Εκείνη την περίοδο η ελληνική αγορά αποτέλεσε την βάση ώστε να διαμορφώσουν τα hedge funds την επενδυτική τους στρατηγική. 

Εκείνη την περίοδο βοήθησαν οι άστοχες δηλώσεις ελλήνων πολιτικών ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει καθώς συνέβαλλαν ώστε να αυξήσουν το αναλαμβανόμενο ρίσκο τα hedge funds. 
Εκείνη την περίοδο ο πολύς κόσμος έμαθε για τα CDS πως λειτουργούν αλλά και για τα κακά hedge funds που κερδοσκοπούν κατά της Ελλάδος. Οι κακοί κερδοσκόποι.
Όταν όμως τα spreads από τον Φεβρουάριο και ειδικά τον Μάρτιο άγγιξαν τις 400 μονάδες βάσης για να φθάσουν σήμερα στις 650 μονάδες βάσης και τα CDS στις 850 μονάδες βάσης δεν το οδήγησαν εκεί τα κακά hedge funds αλλά οι τράπεζες και ειδικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες ενώ διατηρούσαν ελληνικά ομόλογα διαπίστωσαν ότι από τα CDS βγαίνουν πολλά λεφτά.
Οι περισσότεροι βασικοί διαπραγματευτές αγοράς σόρταραν την ελληνική αγορά ομολόγων και πως διαπιστώθηκε αυτό με την δημοπρασία των 40 ετών.
Το πρώτο κύμα κερδοσκοπίας στην Ελλάδα σκληρό και αδυσώπητο εκδηλώθηκε από τα hedge funds.
To δεύτερο κύμα κερδοσκοπίας το ίδιο σκληρό και αδυσώπητο εκδηλώθηκε από τις ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες είναι κατά βάση primary dealers βασικοί διαπραγματευτές αγοράς στα ελληνικά ομόλογα. 

Το μεγάλο όγκο της κερδοσκοπίας τον είχαν αναλάβει Deutsche Bank η Barclays RBS, πέραν από τις 3 σκληρές αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες J P Morgan , Goldman Citigroup.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά βάση στο δεύτερο κύμα που όμως είχε εκδηλωθεί και στο πρώτο οι επενδυτές συσχέτισαν τα ομόλογα με το ΧΑ χτυπούσαν την μια αγορά για να διεισδύσουν και την άλλη και να πολλαπλασιάσουν τα χρήματα τους.
Εκτιμάται ότι από τον Αύγουστο του 2009 έως και σήμερα το κερδοσκοπικό χρήμα αυξήθηκε κατά 8-12 δις ευρώ δηλαδή κέρδισαν 8-12 δις ευρώ από την Ελλάδα.
To τρίτο κύμα που συντηρεί υψηλά τα spreads και CDS προήλθε από τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Είναι αξιοσημείωτο να τονιστεί ότι στις 500 και 600 μονάδες βάσης πουλούσαν CDS τα hedge funds σε ποιους στους μακροπρόθεσμους επενδυτές οι οποίοι για να διασώσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα αγόραζαν CDS.
Με αυτά τα 3 κύματα λοιπόν βρέθηκαν τα CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας από τις 40 μονάδες προ ετών στις 855 μονάδες βάσης σήμερα.
Όμως και ενώ εξηγήθηκε πως τα CDS ενισχύθηκαν και τα 3 κύματα κερδοσκοπίας πως εκδηλώθηκαν το ερώτημα είναι πως κατάντησε παιδική χαρά η Ελλάδα.
Οι λόγοι είναι 3 κατά βάση
1)Μεγάλη απίστευτη μνημειώδης έως και ιστορική προχειρότητα από την νέα κυβέρνηση.
Ούτε κατανόησαν τις δυνάμεις της αγοράς και το κυριότερο αδιαφόρησαν.
Η φράση «δεν ασχολούμαστε με τα spreads» του Παπανδρέου ήταν μνημειώδης.
Η φράση του Παπανδρέου ότι θα χρεοκοπήσουμε ήταν κερκόπορτα. Σαν να λέει ο πειρατής στο πλήρωμα που έχει κρύψει το θαμμένο θησαυρό που στην προκειμένη περίπτωση στην Ελλάδα ήταν άνθρακες ο θησαυρός.
2)Η στάση της Ευρώπης με τις συνεχείς δηλώσεις με τις αναιρέσεις με τις παλινωδίες με τις καθυστερήσεις ήταν γελοία.
Στην κυριολεξία γελοία.
Οι πολιτικοί της Ευρώπης δεν κατανόησαν την δύναμη της αγοράς. Την υποτίμησαν και απλώς αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.
3)Η δύναμη της αγοράς. Η έννοια αυτή είναι τεράστιας σημασίας. Η δύναμη του κεφαλαίου, η δύναμη του πλούτου και η δύναμη της απληστίας.
Μετά την κατάρρευση των αγορών λόγω των subprime τα hedge funds έχασαν πολλά οι επενδυτικές τράπεζες έχασαν πολλά.
Έπρεπε λοιπόν να βγάλουν πάλι κέρδη και για τον λόγο αυτό τα hedge funds έγιναν άπληστα και βίαια και ακολούθως και οι τράπεζες της Ευρώπης.
Για την ιστορία θα αναφέρουμε ότι αυτές οι τράπεζες που θα έρθουν να μας δανείσουν ήταν αυτές που σόρταραν την Ελλάδα βίαια.
Και ο φαύλος κύκλος ο αέναος κύκλος συνεχίζεται.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαγωνισμός emallers.com

Οι επισκέψεις μας

Free Hit Counter

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοιραστείτε το...


Bookmark and Share

Εφημερίδες

Αρχειοθήκη ιστολογίου