Kαλώς ορίσατε !

Η φιλοξενία κάποιου, είναι πράξη ιερή. Αλλά όπως έχει καθήκον ο οικοδεσπότης προς τον φιλοξενούμενο, έτσι έχει και ο φιλοξενούμενος προς τον οικοδεσπότη. Σε αυτήν την προσωπική σελίδα, σας ζητώ τρία πράγματα.

1) Δεν θα προσβάλει κανείς κανέναν. Το σχόλιο θα διαγραφεί αμέσως.
2) Υποστηρίξετε οτιδήποτε θέλετε, όσο ανατρεπτικό, ή ριζοσπαστικό είναι, αλλά με επιχειρήματα.

Σε αυτό τον χώρο, σκοπός μου είναι να ποτίσουμε το δέντρο της δημοκρατίας μας.
Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Με την φράση «αντιμετωπίζουμε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και έχουμε αντιληφθεί όλοι ότι η κατάσταση είναι σοβαρή», ξεκίνησε την συνέντευξη τύπου των ηγετών της ευρωζώνης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Με συνοπτικές διαδικασίες οι 16 ηγέτες της ευρωζώνης σφράγισαν την βοήθεια προς την Ελλάδα ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ με την πρώτη δόση να αναμένεται στα μέσα Μαΐου. Αντιθέτως, οι διαβουλεύσεις για το μέλλον του ευρώ ήταν μαραθώνιες και οι ηγέτες ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο της ΕΚΤ για τις εξελίξεις στις αγορές. 

Ο Χ. Βαν Ρομπέι ανακοίνωσε ότι η κατάσταση χρήζει δραστικών μέτρων και για αυτό το λόγο θα συνεδριάσει εκτάκτως το συμβούλιο του Ecofin την Κυριακή, δέκα μόλις μέρες πριν την κανονική του συνεδρίαση, για να εγκρίνει μια σειρά από μέτρα που αλλάζουν ουσιαστικά την συνθήκη του Μάαστριχτ. 

Ο κ. Ρομπέι ανακοίνωσε ότι πλέον η δημοσιονομική εξυγίανση είναι η πρώτη προτεραιότητα και ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να επιταχύνουν την δημοσιονομική τους εξυγίανση, ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση. 

Μέχρι το τέλος Ιουνίου η Κομισιόν θα ελέγξει την πορεία όλων των χωρών. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου άφησε να εννοηθεί ότι αναμένονται ανακοινώσεις και από την ΕΚΤ αφού δήλωσε ότι όλα τα ευρωπαϊκά όργανα θα χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στην διάθεση τους για να διασφαλίσουν την σταθερότητα του ευρώ.
Επιπλέον οι 16 δεσμεύθηκαν ότι : 

1. Λόγω των ειδικών συνθηκών, η Κομισιόν θα προτείνει μηχανισμό στήριξης κατά των κρίσεων που θα παρουσιαστεί στο έκτακτο Ecofin της Κυριακής. 

2. Πρέπει να υπάρξει σύσφιξη της οικονομικής διακυβέρνησης και εποπτείας ιδιαίτερα στην ανταγωνιστικότητα, σύσφιξη του Συμφώνου Σταθερότητας και αυστηρότερα κριτήρια επιτήρησης. Επίσπευση της δημιουργίας ομάδων εργασίας-εποπτείας 

3. Θα επισπευθεί η υιοθέτηση μέτρων κατά της κερδοσκοπίας καθώς και η νομοθετική ρύθμιση στην παρακολούθηση των αγορών αλλά και των οίκων αξιολόγησης . Οι τελικές προτάσεις αναμένεται να παρουσιαστούν στην σύνοδο κορυφής του Ιουνίου. 

Την υπόσχεση για πλήρη στήριξη της Ελλάδας επανέλαβε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο που δήλωσε ότι την Τετάρτη η Επιτροπή θα είναι έτοιμη να ανακοινώσει της προτάσεις της για σύσφιξη των δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ. 

Φήμες για καταλυτική παρέμβαση από ΕΚΤ για ομόλογα-τράπεζες

Εν τω μεταξύ, φήμες κυκλοφορούν από την Παρασκευή στα trading desks, σύμφωνα με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα (ενδεχομένως και εντός του σαββατοκύριακου) τη δημιουργία fascility ύψους 650 δισ. - 1 τρις. ευρώ για τις τράπεζες, με στόχο και την αποκλιμάκωση των πιέσεων στην αγορά των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων. 

Αν και η φήμη δεν επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup της Παρασκευής, εντούτοις οδήγησε στην ανάκαμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου. 


Γ. Παπανδρέου: Θα δουλέψουμε όλοι μαζί για τη σταθερότητα

«Με αυτή τη συνάντηση Κορυφής, με την απόφασή μας οι χώρες της Ευρωζώνης έδειξαν ότι στέκονται με αποφασιστικότητα δίπλα μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. 

Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η εκταμίευση του δανείου των 110 δισ. ευρώ που εξασφαλίσαμε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, πόροι που όπως τόνισε «θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε χωρίς την καθημερινή αβεβαιότητα των διεθνών αγορών το πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης της οικονομίας μας. 

«Όμως η συνάντηση έδειξε και κάτι παραπάνω. Η ανάγκη να θωρακίσουμε την ευρωζώνη δεν σχετίζεται μόνο με τα προβλήματα της Ελλάδας, το ζήτημα είναι πολύ ευρύτερο και αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου. 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι με τις αποφάσεις που λήφθησαν «δείξαμε ότι θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα του κοινού μας νομίσματος, τη σταθερότητα της Ευρώπης». 

Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι οι αποφάσεις αυτές «δείχνουν ότι θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να μην αφήσουμε ανεξέλεγκτη τη διεθνή κερδοσκοπία στις αγορές, για να βγάλουμε την Ευρώπη από την κρίση και να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας και τελικά να διασφαλίσουμε και δουλειές και σιγουριά για όλους τους πολίτες μας». 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι εδώ και επτά μήνες η ελληνική κυβέρνηση μαζί με τον ελληνικό λαό έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. 

Τόνισε δε ότι αυτούς τους μήνες η κυβέρνηση απέδειξε και αποδεικνύει κάθε μέρα την αποφασιστικότητά της να τολμήσει τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, να μειώσει τα μεγάλα ελλείμματα, να ελέγξει το χρέος, να δημιουργήσει τη βάση για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία που παράγει επενδύσεις, δουλειές και πλούτο για όλους του Έλληνες, να φέρει τη διαφάνεια στην κοινωνία και την πολιτική ζωή. 

Όλες τις «μεγάλες» και «απαραίτητες» αλλαγές, όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Παπανδρέου «για την Ελλάδα που θέλουμε να δημιουργήσουμε, για την Ελλάδα του αύριο». 

«Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, απαραίτητες όμως για να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία και την καταστροφή», επισήμανε ο πρωθυπουργός. 

1 σχόλια:

κουρκουλος είπε...

Έχουμε λοιπόν και λέμε. Η Ελλάδα οφείλει συνολικά πάνω από 236 δισ. δολάρια, εκ των οποίων 76 δισ. στη Γαλλία, 45 δισ. στη Γερμανία, 15 δισ. στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και 9,7 δισ. στην Πορτογαλία, καθώς και 6,9 δισ. στην Ιταλία.
Σε περίπτωση όμως, ενός default στην Πορτογαλία, τότε το πρόβλημα θα μεταφερθεί ταχύτατα στην Ισπανία, καθώς γύρω στο 1/3 του πορτογαλικού δημόσιου χρέους (86 από τα 286 δισ. δολάρια) κατέχονται από ισπανικά χέρια… Επιπλέον, η Πορτογαλία οφείλει 47 δισ. δολάρια στη Γερμανία, 45 δισ. στη Γαλλία και 24 δισ. στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνοψίζοντας λοιπόν, έχουμε και λέμε: Αν πτωχεύσουν Ελλάδα και Πορτογαλία, θα επηρεαστούν αθροιστικά κρατικά χρέη: 87,3 δισ. $ προς Ισπανία, 120 δισ. προς Γαλλία, 92 δισ. προς Γερμανία και 39 δισ. προς Ηνωμένο Βασίλειο!

Όπως προαναφέραμε ωστόσο, έντονο πρόβλημα θα υπάρξει και για την Ισπανία, η οποία εκτός από το ότι έχει δανείσει με 86 δισ. την Πορτογαλία, έχει δανειστεί 220 δισ. από τη Γαλλία, 238 δισ. από τη Γερμανία, και 114 δισ. από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην περίπτωση δηλαδή, που Ελλάδα και Πορτογαλία πτωχεύσουν και παρασύρουν στη συνέχεια και την Ισπανία, τότε θα τεθούν αθροιστικά εν αμφιβόλω: χρέη 340 δισ. δολάρια προς τη Γαλλία, 330 δισ. προς τη Γερμανία και 153 δισ. προς το Ηνωμένο Βασίλειο, που ήδη διαθέτει «βεβαρημένα» μακροοικονομικά μεγέθη…

Δημοσίευση σχολίου

Διαγωνισμός emallers.com

Οι επισκέψεις μας

Free Hit Counter

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοιραστείτε το...


Bookmark and Share

Εφημερίδες

Αρχειοθήκη ιστολογίου