Kαλώς ορίσατε !

Η φιλοξενία κάποιου, είναι πράξη ιερή. Αλλά όπως έχει καθήκον ο οικοδεσπότης προς τον φιλοξενούμενο, έτσι έχει και ο φιλοξενούμενος προς τον οικοδεσπότη. Σε αυτήν την προσωπική σελίδα, σας ζητώ τρία πράγματα.

1) Δεν θα προσβάλει κανείς κανέναν. Το σχόλιο θα διαγραφεί αμέσως.
2) Υποστηρίξετε οτιδήποτε θέλετε, όσο ανατρεπτικό, ή ριζοσπαστικό είναι, αλλά με επιχειρήματα.

Σε αυτό τον χώρο, σκοπός μου είναι να ποτίσουμε το δέντρο της δημοκρατίας μας.
Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010
Πρόταση προς την κυβέρνηση για την ταυτόχρονη συνδυασμένη εξαγορά του 77,35% της ΑΤΕ και του 33,04% του Τ.Τ. που κατέχει το ελληνικό δημόσιο υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς, όπως αποκάλυψε ο κ. Μιχάλης Σάλλας σε συνέντευξη Τύπου.

Το τίμημα της εξαγοράς και για τις δυο συμμετοχές ανέρχεται στα 701 εκατ. ευρώ.

Πρόταση από την Τράπεζα Πειραιώς για Τ.Τ. - ΑΤΕBankΑπό το σχήμα αυτό εκτιμάται ότι θα προκύψουν οικονομίες κλίμακος ύψους 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, σε βάση τριετίας, όχι ωστόσο από περικοπές θέσεων εργασίας, καθώς όπως είπε ο κ. Σάλλας η Τράπεζα Πειραιώς έχει αποδείξει διαχρονικά το σεβασμό της στις θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σάλλα από τη συνένωση θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στην Ελλάδα, με ενεργητικό πάνω από 105 δισ. ευρώ, καταθέσεις 64 δισ. ευρώ, και δάνεια μετά από αποσβέσεις 69 δισ. ευρώ. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του νέου σχήματος εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στο 9% και ο δείκτης ρευστότητας στο 98%.

Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ο κ. Σάλλας δήλωσε πως η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς αφορά και τις τρεις τράπεζες (ήτοι Τρ. Πειραιώς, ΑΤΕ και ΤΤ) και συμπλήρωσε πως εφόσον γίνει αποδεκτή -πράγμα για το οποίο είτε θετικά είτε αρνητικά θα αποφανθεί σε σύντομο διάστημα η κυβέρνηση-, το ενιαίο σχήμα θα έχει επωνυμία που θα εκφράζει και τις τρεις τράπεζες.

Ο κ. Σάλλας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον αναπτυξιακό ρόλο που θα επιδιώξει να διαδραματίσει η Τράπεζα Πειραιώς στην «πράσινη» ανάπτυξη και στον αγροτικό τομέα, καθώς επίσης και στη διεύρυνση των υπηρεσιών του ενιαίου σχήματος στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε εξειδικευμένα και στις συμμετοχές της Αγροτικής Τράπεζας (Δωδώνη, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ΣΕΚΑΠ) λέγοντας ότι στην πρόταση που έχει υποβάλει, υπάρχει πρόβλεψη να παραχωρηθούν οι εταιρείες αυτές σε συνεταιριστικές οργανώσεις εφόσον το επιθυμούν και να φτιαχτούν μακροχρόνιες συμβάσεις εκμετάλλευσης με μοναδική υποχρέωση των συνεταιρισμών την άριστη διατήρηση των κτιρίων και του εξοπλισμού, προκειμένου να συνεχίσει η λειτουργία των εταιρειών αυτών απρόσκοπτα στις τοπικές κοινωνίες.

Ερωτηθείς από το Capital.gr για το timing της υποβολής της πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς προς την κυβέρνηση και την πιθανότητα, κάποια τράπεζα να όδευε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ο κ. Σάλλας είπε πως δεν ξέρει σχετικά, εάν κάποια τράπεζα θα αναγκαζόταν να προσφύγει σε αυτό.

Κύκλοι της ΑΤΕBank εκτιμούν ότι η πρόταση Σάλλα είναι εκτός νομικής διαδικασίας του δημοσίου. Όπως εξηγούν η κυβέρνηση θα πρέπει να συγκροτήσει την επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, να ορίσει σύμβουλο, να γίνουν οι αποτιμήσεις, να καλέσει και άλλους αν θέλουν να συμμετάσχουν ούτως ώστε να τηρηθούν τα προβλεπόμενα από το σύνταγμα. Οι ίδιοι κύκλοι συμπληρώνουν ότι η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς ισχύει μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να ανοίξει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

ΥΠΟΙΚ: "Εξετάζεται η πρόταση της Πειραιώς"

"Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς εξετάζεται", αναφέρει σε επίησμη ανακοίνωσή του το υπουργείο οικονομικών. Οπως σημειώνεται, το Ελληνικό Δημόσιο έλαβε χθες από τον Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, επιστολή με πρόταση εξαγοράς από την Τράπεζα Πειραιώς των πακέτων μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στην Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι: "η πρόταση εξετάζεται στο πλαίσιο των προβλεπόμενων θεσμοθετημένων διαδικασιών με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την βιώσιμη πορεία των συγκεκριμένων τραπεζών, στις οποίες συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά".


Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, το Capital.gr είχε μεταδώσει τα εξής: Ένα τραπεζικό deal το οποίο αναμένεται να αλλάξει άρδην το χάρτη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος φαίνεται ότι βρίσκεται στα σκαριά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται συγχώνευση μεταξύ 3 ελληνικών τραπεζικών ομίλων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η Τράπεζα Πειραιώς, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση πραγματοποιήθηκε χθες από την Τράπεζα Πειραιώς προς κυβερνητικά στελέχη. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόταση από την Τράπεζα Πειραιώς, την οποία θα εξετάσει το Ελληνικό Δημόσιο. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση, πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος.

Επίσημες ανακοινώσεις πάντως αναμένονται στις 11.30 π.μ. στο ξενοδοχείο Plaza, όπου η Τράπεζα Πειραιώς έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία συγκαλεί σήμερα το διοικητικό της συμβούλιο, δεν είχε εκ των προτέρων ενημέρωση για την επικείμενη συμμαχία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο διοικητής της ΑΤΕBank κ. Θ. Πανταλάκης είχε εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομίας πρόσφατα την ανάγκη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής, της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, προκειμένου η τράπεζα να εξυγιανθεί πλήρως. Ωστόσο, η αύξηση αυτή δύσκολα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί καθώς το Δημόσιο θα έπρεπε να καλύψει ποσοστό 77%, όσο είναι και η συμμετοχή του στην ΑΤΕ. Με την προϋπόθεση αυτή, η Αγροτική θα έπρεπε να οδεύσει το φθινόπωρο στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σημειωτέτον ότι ο κ. Πανταλάκης είχε προτείνει στην κυβέρνηση, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του στην ΑΤΕ, τη δημιουργία ενός ευρύτερου σχήματος με τη συμμετοχή και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ή και άλλων τραπεζών. Η πρόταση αυτή υπήρχε εξαρχής στο σκεπτικό της κυβέρνησης προκειμένου να δημιουργηθεί μία υπερτράπεζα, η οποία θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στις αναπτυξιακές χρηματοδοτήσεις της κυβέρνησης (βλ. και πράσινη ανάπτυξη), αλλά και στην πολιτική επιτοκίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αγροτική Τράπεζα έχει δεσμούς με την Τράπεζα Πειραιώς, όχι μόνο διότι ο κ. Πανταλάκης προέρχεται από την Τράπεζα Πειραιώς και γνωρίζει εκ των έσω τα δυνατά και αδύνατα σημεία της και το πώς μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με την Αγροτική, αλλά και διότι η Αγροτική Τράπεζα ελέγχει ποσοστό 2% στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η αιφνιδιαστική κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς έρχεται αμέσως μετά τις εκ νέου επισημάνσεις του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερες και ισχυρότερες τράπεζες, ενώ έχει προηγηθεί καταιγισμός ανάλογων επισημάνσεων από τον διοικητή της ΤτΕ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Οσο για το timing της πρωτοβουλίας που φαίνεται να αναλαμβάνει η Τράπεζα Πειραιώς έρχεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών στα πανευρωπαϊκά stress tests (η Πειραιώς «εξετάστηκε» την προηγούμενη Παρασκευή) και τις συνεχείς φήμες για οξυμένα προβλήματα ρευστότητας της τράπεζας.

Πως σχολιάζει η Πήγασος

Σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ το νέο σχήμα θα έχει περίπου 1.000 υποκαταστήματα και 25.000 υπαλλήλους και θα είναι το μεγαλύτερο εγχώριο τραπεζικό δίκτυο. Επιπλέον, η χρηματιστηριακή εκτιμά πως οι επικαλύψεις σε οργανικά τμήματα (Corporate Finance, Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, Leasing) είναι σχετικά περιορισμένες. Παράλληλα, σημειώνει ότι τα έσοδα από τόκους των τριών ιδρυμάτων το 2009 αθροιστικά διαμορφώθηκαν στα 2,2 δισ. ευρώ καθιστώντας το σχήμα ως το τρίτο μεγαλύτερο από τις εγχώριες τράπεζες. Σε άλλες παραμέτρους που έχουν ενδιαφέρον η χρηματιστηριακή επισημαίνει τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας και της Εurobank με ποσοστά άνω του 5% στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Συμπερασματικά η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει πως από την πρώτη εικόνα εκτιμά ότι το deal είναι θετικό για τους μετόχους της Τρ. Πειραιώς. Αναμένει ωστόσο περισσότερα στοιχεία για ενδεχόμενες αναδιαρθρώσεις (κόστους, τμημάτων κλπ), την διαχείριση του δυναμικού και την διοικητική δομή.

capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαγωνισμός emallers.com

Οι επισκέψεις μας

Free Hit Counter

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοιραστείτε το...


Bookmark and Share

Εφημερίδες

Αρχειοθήκη ιστολογίου