Kαλώς ορίσατε !

Η φιλοξενία κάποιου, είναι πράξη ιερή. Αλλά όπως έχει καθήκον ο οικοδεσπότης προς τον φιλοξενούμενο, έτσι έχει και ο φιλοξενούμενος προς τον οικοδεσπότη. Σε αυτήν την προσωπική σελίδα, σας ζητώ τρία πράγματα.

1) Δεν θα προσβάλει κανείς κανέναν. Το σχόλιο θα διαγραφεί αμέσως.
2) Υποστηρίξετε οτιδήποτε θέλετε, όσο ανατρεπτικό, ή ριζοσπαστικό είναι, αλλά με επιχειρήματα.

Σε αυτό τον χώρο, σκοπός μου είναι να ποτίσουμε το δέντρο της δημοκρατίας μας.
Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010



Αυξήσεις έως και 200% περιλαμβάνουν τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για εξίσωση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες, βάζοντας φωτιά σε φόρους μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών, ΦΠΑ και Φόρο Κατοχής Ακινήτων, αλλά και στα τεκμήρια. 

Σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η πρώτη δόση των αυξήσεων θα επιβαλλόταν την 1η-1-2011, όπως προκύπτει και από το μνημόνιο που έχει υπογράψει με την τρόικα Ε.Ε. - ΔΝΤ - ΕΚΤ, όπου προβλέπονται πρόσθετα έσοδα 400 εκατ. ευρώ για το 2011 και επιπλέον 200 εκατ. ευρώ για το 2012.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, εξαιτίας των αρρυθμιών που παρουσιάζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού διατυπώνονται εισηγήσεις για επίσπευση του χρόνου υλοποίησης των αυξήσεων, με την πρώτη δόση να έρχεται τον Σεπτέμβριο. Όσον αφορά στον χρόνο οι αποφάσεις είναι ακόμα ανοιχτές, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών όμως προετοιμάζονται πυρετωδώς ώστε τον Σεπτέμβριο να είναι όλα έτοιμα.

Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην πλήρη εναρμόνιση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών με μέσες αυξήσεις της τάξεως του 50% και επιμέρους αυξήσεις έως και πάνω από 200%, προκειμένου να φέρει στην επιφάνεια «μαύρα» εισοδήματα που καλύπτονται σήμερα ακριβώς εξαιτίας της ψαλίδας αντικειμενικών και αγοραίων.

Δεδομένου ότι στα συμβόλαια αγοραπωλησιών αναγράφονται οι αντικειμενικές αξίες όπως νόμιμα ορίζεται, κατασκευαστές έχουν τη δυνατότητα να εισπράττουν, κάτω από το τραπέζι και αφορολόγητα, μεγάλα ποσά που αφορούν ακριβώς στη διαφορά ανάμεσα στην αντικειμενική τιμή που περιγράφεται στο συμβόλαιο και στην πραγματική αξία πώλησης των ακινήτων. Με την εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων η οδός αυτή κλείνει, όπως κλείνει και η αντίστροφη οδός της αποφυγής πόθεν έσχες για τους αγοραστές.

---Η ψαλίδα

Σήμερα, η ψαλίδα αντικειμενικών και αγοραίων τιμών συνυπολογιζομένης της πτώσης στις τιμές των ακινήτων το τελευταίο διάστημα φτάνει να ανοίγει έως και 100% στη Θεσσαλονίκη και έως και 205% στην Αττική. Στοιχεία της Aspis Real Estate για τις αγοραίες τιμές ακινήτων το πρώτο τρίμηνο του 2010 δείχνουν ότι η μέση αγοραία τιμή στον Βύρωνα διαμορφώνεται στα 2.900 ευρώ, όταν η αντικειμενική αξία κυμαίνεται από 950 έως 1.600 ευρώ.

Έτσι, η ψαλίδα ανοίγει από 81% έως και 205%. Ομοίως στην Πεύκη, οι αντικειμενικές αξίες κυμαίνονται από 1.550 έως και 1.950 ευρώ, αλλά η μέση αγοραία αξία φτάνει τα 3.000 ευρώ με την ψαλίδα να ανοίγει έως και 94%, ενώ σε φθηνότερες περιοχές, όπως για παράδειγμα στο κέντρο στο Περιστέρι, όπου οι αντικειμενικές κυμαίνονται μεταξύ 800 και 1.300 ευρώ, οι πραγματικές τιμές πώλησης ανέρχονται σε μέσα επίπεδα σε 2.000 ευρώ, με την ψαλίδα να ανοίγει έως και 150%.

Αποκλίσεις έως και 100% καταγράφονται μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων τιμών και στη συμπρωτεύουσα. Στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, η εφορία καταγράφει αντικειμενικές τιμές από 1.300 έως 4.600 ευρώ. Οι πραγματικές τιμές όμως διαμορφώνονται από 2.000 έως 6.000 ευρώ και οι αποκλίσεις κυμαίνονται από 30% έως και 54%. Την ίδια ώρα, στο Κορδελιό, με αντικειμενικές αξίες από 650 έως 1.100 ευρώ, οι αγοραίες τιμές διαμορφώνονται 27% έως και 69% υψηλότερα μεταξύ 1.100 και 1.400 ευρώ.

---Φωτιά οι φόροι



Σαρωτικές επιβαρύνσεις σε σειρά φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα επιφυλάσσουν οι αυξήσεις των αντικειμενικών, στήνοντας «παγίδα» Φόρου Κατοχής Ακινήτων και τεκμηρίων σε εκατομμύρια φορολογουμένους και φέρνοντας αυξήσεις-φωτιά για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές, ΦΠΑ αλλά και πρώτη κατοικία. 

Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών θα κάνουν ακριβότερη και την πρώτη κατοικία η οποία σήμερα είναι αφορολόγητη έως του ποσού των 200.000 ευρώ για τον άγαμο και των 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για το τρίτο και για κάθε επόμενο τέκνο.

Μετά το αφορολόγητο επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης με συντελεστή 9%. Έτσι, για παράδειγμα, άγαμος που αγοράζει σήμερα πρώτη κατοικία 100 τετραγωνικών μέτρων στην Κυψέλη με αντικειμενική αξία 1.900 ευρώ, κερδίζει πλήρη απαλλαγή. Αν οι αντικειμενικές στην Κυψέλη όμως φτάσουν στα ύψη των αγοραίων, δηλαδή στα 2.900 ευρώ, η αξία του ακινήτου αυξάνεται σε 290.000 ευρώ και για το τμήμα από 200.000 έως 290.000 ευρώ ο φορολογούμενος θα πληρώσει φόρο μεταβίβασης 9% ή 8.100 ευρώ.

Μεγάλες επιβαρύνσεις έρχονται και για τους υπόχρεους σε Φόρο Κατοχής Ακινήτων που αντικαθιστά από φέτος το ΕΤΑΚ και επιβάλλεται σε ακίνητη περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ, με συντελεστές που κυμαίνονται από 0,1% έως και 1%. Έτσι, ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας 400.000 ευρώ, που σήμερα γλιτώνουν τον Φόρο Κατοχής Ακινήτων, με αύξηση αντικειμενικών αξιών κατά 50% θα πιαστούν στην τσιμπίδα του ΦΜΑΠ και θα κληθούν να καταβάλλουν φόρο 400 ευρώ τον χρόνο.

Στο μέτωπο του ΦΠΑ που επιβάλλεται στα νεόδμητα, η «καμπάνα» θα είναι διπλή, αφού από την 1η Ιουλίου ο συντελεστής αυξάνεται από 21% σε 23%. Έτσι, για αγορά νεόδμητου ακινήτου 80 τετραγωνικών μέτρων στη Δάφνη με αντικειμενική αξία 1.300 ευρώ, ο ΦΠΑ είναι σήμερα 21.840 ευρώ (η αξία του ακινήτου στα 104.000 ευρώ). Αν η αντικειμενική εξισωθεί με την αγοραία (2.200 ευρώ), η αξία του ακινήτου εκτοξεύεται σε 176.000 ευρώ και με την αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 23% ο φόρος που οφείλεται διαμορφώνεται σε 40.480 ευρώ.

Φωτιά θα βάλουν οι αντικειμενικές και στα τεκμήρια ακινήτων αλλά και σε σειρά άλλους φόρους και τέλη, όπως για παράδειγμα το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, τα τέλη μεταγραφής ακινήτων, το τέλος υπέρ του ταμείου νομικών και συμβολαιογράφων κατά τη σύνταξη συμβολαίων, τα τέλη και τις εισφορές για την έκδοση οικοδομικών αδειών αλλά και το ελάχιστο κόστος οικοδομής που λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό των αμοιβών των επαγγελματιών που εμπλέκονται στην κατασκευή.
πηγη www.euro2day.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

και θα παει η ανοικοδομηση 50% κατω και στο τελος θα παρουν τα π@π@ρι@ μας για φορους

Δημοσίευση σχολίου

Διαγωνισμός emallers.com

Οι επισκέψεις μας

Free Hit Counter

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοιραστείτε το...


Bookmark and Share

Εφημερίδες

Αρχειοθήκη ιστολογίου