Kαλώς ορίσατε !

Η φιλοξενία κάποιου, είναι πράξη ιερή. Αλλά όπως έχει καθήκον ο οικοδεσπότης προς τον φιλοξενούμενο, έτσι έχει και ο φιλοξενούμενος προς τον οικοδεσπότη. Σε αυτήν την προσωπική σελίδα, σας ζητώ τρία πράγματα.

1) Δεν θα προσβάλει κανείς κανέναν. Το σχόλιο θα διαγραφεί αμέσως.
2) Υποστηρίξετε οτιδήποτε θέλετε, όσο ανατρεπτικό, ή ριζοσπαστικό είναι, αλλά με επιχειρήματα.

Σε αυτό τον χώρο, σκοπός μου είναι να ποτίσουμε το δέντρο της δημοκρατίας μας.
Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010
1547 Στην πόλη Αλκαλά ντε Ενάρες, 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μαδρίτης, γεννιέται ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα, ο συγγραφέας του «Δον Κιχώτη». Είναι το τέταρτο από τα εφτά παιδιά της οικογένειάς του. Το έργο του ανήκει στη Χρυσή Εποχή του ισπανικού πολιτισμού και ο ίδιος συγκαταλέγεται στους μείζονες λογοτέχνες παγκοσμίως.


Ο Γιάννης Ψυχάρης στη βιβλιοθήκη του
Ο Γιάννης Ψυχάρης στη βιβλιοθήκη του
1829 Αναλαμβάνει καθήκοντα η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, η Σκότλαντ Γιαρντ.



1875: Πέθανε ο Αλεξέι Τολστόι, ρώσος ποιητής.


1901 Στις Φιλιππίνες, που αποτελούν αποικία των ΗΠΑ, εκδηλώνεται επίθεση επαναστατών με 48 Αμερικανούς νεκρούς.

1902 Στο Παρίσι πεθαίνει ο Εμίλ Ζολά, συγγραφέας, κύριος εκπρόσωπος του γαλλικού νατουραλισμού.

1916: Εθνικός διχασμός προ των πυλών. Η Ελλάδα βρίσκεται με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, η μία στη Θεσσαλονίκη υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο και η άλλη στην Αθήνα υπό την επιρροή του βασιλιά Κωνσταντίνου. Αιτία, η διχογνωμία Βενιζέλου και Κωνσταντίνου για το αν η χώρα έπρεπε να συνταχθεί ή όχι με τις δυνάμεις της Αντάντ κατά τη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου.

1922: Ο Μουσολίνι πραγματοποιεί τη «μεγάλη πορεία» προς τη Ρώμη για την κατάληψη της εξουσίας.

1924: Γεννήθηκε ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, ιταλός ηθοποιός.

1929 Σε ηλικία 78 ετών πεθαίνει στο Παρίσι ο Γιάννης Ψυχάρης, πρωτοπόρος δημοτικιστής, γλωσσολόγος και λογοτέχνης. Το 1888 εξέδωσε στη γαλλική πρωτεύουσα το πεζογράφημα «Το ταξίδι μου». Είναι το πρώτο πεζογράφημα που γράφτηκε με όλους τους κανόνες της νεοελληνικής γραμματικής. Αγωνίστηκε με επιμονή για να καθιερωθεί ως επίσημη γλώσσα του κράτους η περιφρονημένη γλώσσα του λαού, η δημοτική.

1934: Γεννήθηκε η Μπριζίτ Μπαρντό, γαλλίδα ηθοποιός.

1941 Το φαράγγι Μπάμπι Γιαρ, βόρεια του Κιέβου, γίνεται τόπος εκτέλεσης για χιλιάδες Εβραίους, Τσιγγάνους, παρτιζάνους και αιχμαλώτους, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εισβολής στη Σοβιετική Eνωση. Οι αναφορές προς το Βερολίνο έκαναν αρχικά λόγο για 33.771 εκτελέσεις. Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν κι άλλες θανατώσεις. Ο υπεύθυνος της σφαγής, Φρίντριχ Γιέκελν, θα συλληφθεί από τους Σοβιετικούς και θα εκτελεστεί τον Φεβρουάριο του 1946.

1968: Το τραγούδι «Hey Jude» των Beatles ανεβαίνει στην πρώτη θέση των τσαρτς, όπου θα παραμείνει για 9 εβδομάδες.

1973: Υποβάλει την παραίτησή του από τη χουντική κυβέρνηση Μαρκεζίνη ο Νικόλαος Μακαρέζος, εκ των πρωτεργατών του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου. Ακολουθούν και άλλοι στρατιωτικοί υπουργοί
.


1974 Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναγγέλλει την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.

1995 Στα 38 του χρόνια ο Νίκος Γκάλης λέει αντίο στο μπάσκετ.

1998 Πρωθυπουργός στην Αλβανία αναλαμβάνει ο 30χρονος Παντελί Μάικο, ο νεαρότερος πρωθυπουργός στην Ευρώπη.

2000: Ο Κώστας Κεντέρης γράφει ιστορία, καθώς κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, με χρόνο 20.09 . Η Ελλάδα είχε να κερδίζει χρυσό μετάλλιο σε ανδρικό αγώνισμα στο στίβο από το 1912, όταν ο Κωστής Τσικλητήρας είχε πρωτεύσει στο μήκος άνευ φοράς.

2003: Πέθανε ο Ελία Καζάν (Ηλίας Καζαντζόγλου), ελληνικής καταγωγής αμερικανός σκηνοθέτης. («Αμέρικα- Αμέρικα», «Ανατολικά της Εδέμ», «Το Λιμάνι της Αγωνίας»)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαγωνισμός emallers.com

Οι επισκέψεις μας

Free Hit Counter

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοιραστείτε το...


Bookmark and Share

Εφημερίδες