Kαλώς ορίσατε !

Η φιλοξενία κάποιου, είναι πράξη ιερή. Αλλά όπως έχει καθήκον ο οικοδεσπότης προς τον φιλοξενούμενο, έτσι έχει και ο φιλοξενούμενος προς τον οικοδεσπότη. Σε αυτήν την προσωπική σελίδα, σας ζητώ τρία πράγματα.

1) Δεν θα προσβάλει κανείς κανέναν. Το σχόλιο θα διαγραφεί αμέσως.
2) Υποστηρίξετε οτιδήποτε θέλετε, όσο ανατρεπτικό, ή ριζοσπαστικό είναι, αλλά με επιχειρήματα.

Σε αυτό τον χώρο, σκοπός μου είναι να ποτίσουμε το δέντρο της δημοκρατίας μας.
Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Μαύρη λίστα 354 υπαλλήλων σε Εφορίες, τελωνεία, ελεγκτικά κέντρα, κτηματικές υπηρεσίες και το ΣΔΟΕ, με «ρετσινιές» για χρηματισμό, παράνομους εκτελωνισμούς, ευρήματα μεγάλων αποκλίσεων δηλωθέντων εισοδημάτων και ακίνητης περιουσίας και... ασθενή μνήμη στην υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων, έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο προχωρά και σε «καρατομήσεις» 20 προϊσταμένων Εφοριών επειδή δεν έπιαναν συστηματικά τους στόχους αύξησης των εσόδων. Τα ευρήματα των πρώτων ελέγχων στους υπαλλήλους του που διενήργησε και ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών προκαλούν αίσθηση: 70 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, ενώ δηλώνουν μέσο εισόδημα της τάξεως των 50.000 ευρώ τον χρόνο, διαθέτουν ακίνητη περιουσία από 800.000 ευρώ έως και 3 εκατ. ευρώ, άλλοι 234 αν και εργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπέβαλαν καν δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ενώ 50 εφοριακοί και εργαζόμενοι σε τελωνεία, ΣΔΟΕ, περιφερειακά ελεγκτικά κέντρα και κτηματικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με Ενορκες Διοικητικές Εξετάσεις κατόπιν καταγγελιών για χρηματισμό, παράνομο πλουτισμό, παράνομους εκτελωνισμούς και άλλες παράνομες πράξεις που διερευνώνται. «Ο κύκλος της συλλήβδην κατασυκοφάντησης πρέπει να πάρει τέλος. Ελεγχος και διαφάνεια παντού» ήταν το πρώτο σχόλιο του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών Γ. Γρίβα στα «ΝΕΑ». «Αν υπάρχουν εφοριακοί που δεν έχουν κάνει φορολογική δήλωση ή εμπλέκονται σε άλλες αξιόποινες πράξεις να τους βγάλει στη φόρα», είπε. Αλλοι εφοριακοί, πάντως, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμίας τους, ερμήνευαν την κίνηση του υπουργείου Οικονομικών ως «τρομοκρατία που ασκείται στον κόσμο», εκφράζοντας την... ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην προσπάθεια αύξησης των εσόδων.

Το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει από την πλευρά του ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη και καλεί τους πολίτες να καταγγέλλουν στο τηλεφωνικό κέντρο 1517 περιπτώσεις διαφθοράς υπαλλήλων του υπουργείου ή φοροδιαφυγής. Οπως διευκρινίζεται από τη συγκεκριμένη υπηρεσία, κάθε πολίτης είτε επώνυμα είτε ανώνυμα- όπως ο ίδιος επιθυμεί- μπορεί να κάνει την καταγγελία του συνοδεύοντάς την από όποια στοιχεία έχει στη διάθεσή του. Τις καταγγελίες αναλαμβάνει να διερευνήσει η υπηρεσία και είναι αυτές που οδήγησαν σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για 50 υπαλλήλους που κατηγορούνται για χρηματισμό, παράνομη οικονομική δραστηριότητα, παράνομο πλουτισμό, μεγάλο ύψος καταθέσεων, παραλείψεις ελέγχου παραστατικών επιχειρήσεων, ευνοϊκότερο υπολογισμό φόρων φυσικών ή νομικών προσώπων, παράνομη έκδοση φορολογικής ενημερότητας, πλαστά στοιχεία, πλημμελή παραστατικά τελωνειακών ελέγχων, παράνομους εκτελωνισμούς, ενδεχομένως λαθρεμπόριο, διαφυγόντα έσοδα από δασμούς, χρηματισμό από διερχόμενα τα σύνορα φορτηγά και χρηματισμό κατά τον εφοδιασμό πλοίων.

Δεν υπέβαλαν δηλώσεις
Ξεχωριστά ερευνώνται οι υποθέσεις 234 υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι εμφανίζονται να μην έχουν υποβάλει καν φορολογική δήλωση την περίοδο 2007-2008 ή δεν έχει εκκαθαριστεί η δήλωσή τους. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ένας αριθμός υπαλλήλων, ανεξαρτήτως των φορολογικών τους δηλώσεων, για τους οποίους θα γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος πόθεν έσχες. Αντιμέτωποι με πόθεν έσχες έρχονται και 70 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι έπειτα από διασταυρώσεις εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων βρέθηκαν να διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 800.000 ευρώ έως 3 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι αυτοί διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας κατά μέσον όρο 1.228.337 ευρώ και αντίστοιχα δηλώνουν εισόδημα κατά μέσον όρο 50.834 ευρώ. Εφοριακοί επισημαίνουν ότι αυτό δεν σημαίνει πως και οι 70 είναι φοροφυγάδες ή επίορκοι και ζητούν να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι.


ΚΑΙ «ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΕΙΣ»
20 προϊσταμένων Εφοριών επειδή δεν έπιαναν συστηματικά τους στόχους αύξησης των εσόδων
450 υποθέσεις χρονίζουν στα δικαστήρια

ΧΡΟΝΟΒΟΡΕΣ διαδικασίες στην εκδίκαση των υποθέσεων και ποινές-χάδι προβλέπονται για επίορκους δημοσίους υπαλλήλους βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και για τον λόγο αυτό δρομολογείται το επόμενο διάστημα από τον υπουργό Εσωτερικών τροποποίησή του και πρόβλεψη πιο αυστηρών ποινών.

Στο πλαίσιο της πειθαρχικής διαδικασίας, τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια συχνά αφήνουν ατιμώρητους υπαλλήλους που βρέθηκαν εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις διαφθοράς, φοροδιαφυγής και παράβασης καθήκοντος. Ενδεικτικό είναι πως για περιπτώσεις κατάχρησης δημοσίου χρήματος οι υπάλληλοι είτε απαλλάσσονται είτε τους επιβάλλονται ποινές όπως στέρηση αποδοχών ενός μήνα ή παύση απασχόλησης για κάποιες ημέρες.

Για τον λόγο αυτό εξάλλου ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης αναγκάζεται κάθε χρόνο να ασκεί ένσταση σε αποφάσεις για περισσότερες από 200 υποθέσεις και να τις παραπέμπει στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο ή και στα ποινικά δικαστήρια.

Εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και πολεοδομίες συγκαταλέγονται στις υπηρεσίες με τις σημαντικότερες υποθέσεις παρανομιών από υπαλλήλους.

Πρόβλημα όμως καταγράφεται και με την ταχύτητα εκδίκασης των υποθέσεων. Ηδη, στα ποινικά δικαστήρια εκκρεμούν περίπου 450 υποθέσεις για επίορκους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίες έχουν σταλεί εδώ και 5 ή ακόμη και 6 χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως ανέφερε και σε σχετικό δημοσίευμα στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, συχνά να συνταξιοδοτούνται οι επίορκοι υπάλληλοι και εν συνεχεία να εκδίδονται οι αποφάσεις για τις ποινές τους.

Ανάλογη δυσλειτουργία προκαλεί και ο υπολογισμός του χρόνου για την παραγραφή των αδικημάτων. «Πρέπει να αλλάξει το καθεστώς, καθώς υπάρχουν πολλές υποθέσεις που μέχρι να εκδικαστούν παραγράφονται» αναφέρει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, με δεδομένο πως ο χρόνος μετράει από την τέλεση του αδικήματος και όχι από τη γνωστοποίηση των πράξεων.


«Εχασαν» τα έσοδα

ΕΙΚΟΣΙ προϊστάμενοι Εφοριών αντικαθίστανται εξαιτίας των χαμηλών επιδόσεών τους έναντι των στόχων εισπράξεων και αύξησης των εσόδων που έχουν τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για τους διευθυντές των ΔΟΥ ΙΕ΄ Αθηνών, ΚΑ΄ Αθηνών, ΙΣΤ΄ Αθηνών, ΚΒ΄ Αθηνών, Κορωπίου, Ν. Φιλαδέλφειας, Ιλίου, Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, Α΄ Θεσσαλονίκης, Δ΄ Θεσσαλονίκης, ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, Αγρινίου, Α΄ Καλλιθέας, Α΄ Πατρών, Ρεθύμνου, ΦΑΒΕ Αθηνών, Μοσχάτου, Αλεξανδρούπολης, Χαλκίδας και Α΄ Περιστερίου.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων ευθύνης σε όλες τις ΔΟΥ, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Εσωτερικών.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε παράλληλα μετακινήσεις 70 υπαλλήλων από Εφορίες στις ελεγκτικές υπηρεσίες και αντίστροφα.
πηγη  τα νεα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαγωνισμός emallers.com

Οι επισκέψεις μας

Free Hit Counter

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοιραστείτε το...


Bookmark and Share

Εφημερίδες

Αρχειοθήκη ιστολογίου