Κυριακή 16 Μαΐου 2010
11:38 μ.μ. |
Αναρτήθηκε από
κουρκουλος |
Επεξεργασία ανάρτησης
Η Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα υπερψήφισε τα μέτρα λιτότητας. Η Ισπανία ανακοίνωσε αυξηση των φόρων για να μειωθεί το έλλειμμα. Η Πορτογαλία το ίδιο. Η Γαλλία ξεκίνησε να εφαρμόζει μέτρα περιορισμού των κρατικών δαπανών. Η Ιρλανδία, αφού μείωσε κατά 30% τους μισθούς των ΔΥ της, ετοιμάζεται να πάρει έξτρα μέτρα. Η Βρετανία, το πετράδι στο ευρωπαϊκό στέμμα των κερδοσκόπων, μειώνει τους μισθούς των υπουργών της, ως πρώτη κίνηση. Μετά έπεται η συνέχεια.
Ας δουμε ορισμένα ελλείμματα ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Ελλάδα 13,9%, Ιρλανδία 12,5%,ισπανια 11,2%, Ιταλία 5,3%, Πορτογαλία 8%, Γαλλία 8,3%, Βέλγιο 4,3%, Βρετανία 11,5%, Γερμανία 6%.
Αυτή η κρίση δεν είναι μια απλή δημοσιονομική κρίση. Έχει καταλήξει και ως μια πολιτική κρίση στην Ευρώπη που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ. Το ευρωπαϊκό μοντέλο της χαλαρής συμμαχίας, με ένα κοινό νόμισμα, έχει καταρρεύσει. Δεν υπάρχει κράτος πίσω από το ευρώ, που να το προασπίσει.
Η Γερμανία, βασίζεται στην υπόλοιπη ευρωζώνη για να απορροφήσει την παραγωγή της. Στην πραγματικότητα, άνω του 60% την γερμανικής παραγωγής, εξάγεται στην ευρωζώνη. Το έλλειμμα του ευρωπαϊκού νότου, είναι το πλεόνασμα της γερμανικής οικονομίας. Με μείωσης της κατανάλωσης στον ευρωπαϊκό νότο, και στην λοιπή ευρωζώνη, η Γερμανία είναι καταδικασμένη να αποδεχτεί την μοίρα της. Η οικονομική ύφεση θα κτυπήσει την γερμανική πόρτα, σύντομα.
Άρα το μπαλάκι πέφτει στην αμερικανική και στην κινέζικη οικονομία να ξελασπώσουν την Ευρώπη. Το πρώτο βήμα έγινε μέσω του ΔΝΤ, που χορηγεί δάνειο στην ΕΕ ύψους 250 δις €.
Μετά τι? Πρέπει να βρεθεί το άλογο το δυνατό που θα τραβήξει την παγκοσμία οικονομική άμαξα. Η κίνα από το 2008, μόνη της τράβα αγόγγυστα το βάρος, όμως το πρώτα σημάδια κούρασης, εμφανιστήκαν. Εντολή αύξησης των διαθεσίμων των κινεζικών τραπεζών, φόβοι για φούσκα στα ακίνητα, κλπ.
Αυτή η κρίση, ανέδειξε ακόμη ένα μελανό σημείο. Την σαρκοβόρα πραγματικότητα της κερδοσκοπίας. Εταιρίες, που σώθηκαν χάρις στα λεφτά των φορολογημένων, τώρα γυρίζουν και δαγκώνουν φορολογούμενους ανά τον κόσμο, χωρίς έλεγχο, χωρίς ήθος.
Άρα που καταλήγουμε? Ίσως στο ότι όλοι, εργάζονται με διαφορετικούς στόχους. Ίσως χρειάζονται περισσότερο έλεγχο οι αγορές. Ίσως η εε, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μια ποιο ευρεία πολιτική ώσμωση. Το σίγουρο είναι ότι αν οι αποφάσεις που θα παρθούν αυτήν την στιγμή από τους διάφορους ηγέτες, θα θέσουν τις βάσεις των σχέσεων μεταξύ όλων μας στο μέλλον.
Μην λησμονούμε, ο αποικιακός πόλεμος του 14 εξελίχτηκε στον Α ΠΠ, και λόγο της μη ολοκληρωμένης και καθολικής αντιμετώπισης του, μετά 31 χρόνια ξεκίνησε ο Β ΠΠ.
Σήμερα θέτουμε τις βάσεις του μέλλοντος.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εφημερίδες
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
▼
2010
(555)
-
▼
Μαΐ 16
(9)
- Κανείς άλλος ρε παιδιά?
- Η Μαντέλη "έδεσε" τους "παραπλανημένους" με την κα...
- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΟΥΛΗΣ
- Τα 21 ακίνητα στο πόθεν έσχες του Λιάπη
- τελικά η πολιτική έχει λεφτά.
- .....και κλαμα ο ολυμπιακος
- Νέοι διορισμοί στην βουλή
- Το μποστάνι του διαόλου.
- Σήμερα θέτουμε τις βάσεις του μέλλοντος.
-
▼
Μαΐ 16
(9)
Η λίστα ιστολογίων μου
-
Ο παράδεισος βρίσκεται στη γηΠριν από 7 χρόνια
-
emergency cash loansΠριν από 11 χρόνια
-
Στοίχημα Ποδοσφαίρου - προγνωστικά 096/07/2010Πριν από 14 χρόνια
-
-
-
2 σχόλια:
Ωραία τα λες σύντροφε,αλλά στα οικονομικά είμαι στούρνος.Δρω σύμφωνα με το ενστικτό μου.Πάντως ξέρεις να κάνεις καλές οικονομικές αναλύσεις.
Βy the way,έχεις ένα πολύ καλό Blog.ην καληνύχτα μου.
Άριστη προσέγγιση Κούρκουλε!
Κυριολεκτικά μιλάμε περισσότερο για μια πολιτική κρίση παρά για μια κρίση δημόσιων χρεών... που...έτσι και αλλιώς θα ερχόταν από την στηγμή που όλες οι χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου προβλέπουν αύξηση των χρεών τους... κάτι που δεν ξέρουμε αν μπορεί να καλύψει το τραπεζικό και ασφαλιστικό σύστημα!
Τα νούμερα που βάζεις (επίσης) στα Ελλείμματα είναι χαρακτηρίστηκα (και απολύτως σωστά)
Αν σήμερα φτάναμε να κάνουμε την είσοδο στην ΟΝΕ ΚΑΜΙΑ χώρα δεν θα είχε τα κριτήρια... ΚΑΜΙΑ! Αυτή η κατάσταση κατά την άποψή μου θα καταλήξει στην απόλυτη και ουσιαστική ΈΝΩΣΗ της Ευρωπαϊκής Ένωσης...
Χ for Χρηματιστήριο
Δημοσίευση σχολίου