Kαλώς ορίσατε !

Η φιλοξενία κάποιου, είναι πράξη ιερή. Αλλά όπως έχει καθήκον ο οικοδεσπότης προς τον φιλοξενούμενο, έτσι έχει και ο φιλοξενούμενος προς τον οικοδεσπότη. Σε αυτήν την προσωπική σελίδα, σας ζητώ τρία πράγματα.

1) Δεν θα προσβάλει κανείς κανέναν. Το σχόλιο θα διαγραφεί αμέσως.
2) Υποστηρίξετε οτιδήποτε θέλετε, όσο ανατρεπτικό, ή ριζοσπαστικό είναι, αλλά με επιχειρήματα.

Σε αυτό τον χώρο, σκοπός μου είναι να ποτίσουμε το δέντρο της δημοκρατίας μας.
Πέμπτη 8 Απριλίου 2010
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι ένας διεθνής οργανισμός ο οποίος επιβλέπει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα παρακολουθώντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα ισοζύγια πληρωμών και προσφέροντας οικονομική και τεχνική βοήθεια όταν του ζητηθεί. ΤΟ ΔΝΤ ιδρύθηκε το 1945 στην Ουάσιγκτον, με συμφωνία 39 χωρών. Έκτοτε αρκετές χώρες έχουν προστεθεί, και οι κυρίως πετρελαιοπαραγωγές χώρες, συνεισφέρουν αρκετά. Παράλληλα επενδύει τυχόν περίσσευσα, πχ σε χρυσό, και το ρευστοποιεί όταν κρίνει. Έδρα του Οργανισμού ορίσθηκε η Ουάσιγκτον ως πρωτεύουσα της χώρας με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής.

Σκοπός του εν λόγω οργανισμού είναι η προώθηση της διεθνούς νομισματικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών με ισόρροπη ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου

Η βασική αποστολή του ΔΝΤ είναι να παρέχει οικονομική βοήθεια σε χώρες που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Χώρες-μέλη που έχουν πρόβλημα με το ισοζύγιο πληρωμών μπορούν να ζητήσουν δάνεια ή/και διαχείριση της εθνικής τους οικονομίας. Σε ανταπόδοση, από τις χώρες αυτές απαιτείται συνήθως να προβούν σε μεταρρυθμίσεις (στις οποίες οι επικριτές αναφέρονται ειρωνικά ως "συναίνεση της Ουάσινγκτον"). Αυτές οι μεταρρυθμίσεις συνήθως απαιτούνται γιατί χώρες με σταθερά επιτόκια μπορούν να δημιουργήσουν οικονομικές, νομισματικές και πολιτικές πρακτικές οι οποίες να οδηγήσουν οι ίδιες το σύστημα σε κρίση. Για παράδειγμα, χώρες με τεράστια ελλείμματα προϋπολογισμού, ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, αυστηρό έλεγχο τιμών, ή ιδιαίτερα υπερτιμημένο ή υποτιμημένο νόμισμα διατρέχουν τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν στο μέλλον σοβαρό πρόβλημα με το ισοζύγιο πληρωμών.

Σύνηθες μέτρα που λαμβάνει το ΔΝΤ σε χώρες που συνάπτουν δάνεια με αυτό είναι πολύ σκληρά. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα μέτρα του ΔΝΤ είναι πολύ πιο σκληρά από αυτά που πήρε η κυβέρνηση. Είναι μέτρα που θα οδηγήσουν στην άμεση απόλυση εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, σε πώληση της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, του ΟΣΕ και όλων των κρατικών επιχειρήσεων – ανεξάρτητα αν θεωρούνται στρατηγικής σημασίας ή όχι-, σε πώληση γής, κτηρίων και όλων των άλλων περιουσιακών στοιχείων, σε κατάργηση ίσως και του 13 ου μισθού, σε άμεσο άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων, κλπ.

Παράλληλα το ΔΝΤ όταν συνάπτει δάνεια με μια χώρα, δεν εκταμιεύει όλο τα δάνειο σε μια δόση, άλλα η σταδιακή εκταμίευση, χρησιμοποιείται από τον οργανισμό, για να πιέζει την εν λόγο χώρα να εφαρμόσει τα μέτρα που προτείνει η τράπεζα.

Επέπλεαν μέτρα είναι η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, η υποτίμηση του νομίσματος, η σταθερή νομισματική σύνδεση του τοπικού νομίσματος με άλλο νόμισμα, πχ Αργεντινή, κλπ.
Τα πρέπανε είναι μια απλή εικόνα του τι είναι ΔΝΤ, πως κινείτε και τι μπορεί να επηρεάσει σε μια χώρα. Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα, προσφύγει στο ΔΝΤ, αυτό απαραίτητα είναι αρνητικό γεγονός? Τα μέτρα που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση είναι σίγουρα σκληρά, άλλα είναι αρκετά, ή το ΔΝΤ θα επέβαλε παραπάνω?

Νομίζω ότι στο στάδιο που ειμαστε, ο πρωθυπουργός οφείλει να κάνει το απλό. Προκήρυξη εκλογών, και να ζήτηση νωπή λαϊκή εντολή με σκοπό να καταφύγει στο ΔΝΤ αφού έχει προηγούμενος συζητήσει μαζί του. Αυτοί οι οροί που προτείνει το ΔΝΤ να παρουσιαστούν στον λαό, και να απαιτήσει μεγάλη πολυψήφια στην βουλή, με σκοπό να εφαρμόσει τους ορους του ΔΝΤ. Η ΕΕ μας γύρισε την πλάτη, και νομίζω ότι πλέων η χώρα μας να ζήτα ανταλλάγματα αν είναι να κάνει κάτι για την ΕΕ. Λχ να βάλει βέτο σε όλες τις χρηματοδοτήσεις χωρών που δεν είναι στην ΕΕ, με το σκεπτικό, να γυρίσει πλεονασματικός ο προϋπολογισμός της ΕΕ, και να επιστραφούν χρήματα στα κράτη μέλη που αυτήν την στιγμή όπως η Ελλάδα έχουν οικονομικά προβλήματα. Ενισχύσεις σε Τουρκία, Σκόπια, Α. Ευρώπη, κλπ, τέλος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαγωνισμός emallers.com

Οι επισκέψεις μας

Free Hit Counter

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοιραστείτε το...


Bookmark and Share

Εφημερίδες